Крас (Істрія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карстовий ландшафт в італійській комуні Добердо-дель-Лаго.
Плато Крас в селищі Шкоцян

Крас або Карст (італ. Carso, нім. Karst, словен. Kras) — вапнякове прикордонне плато на південному заході Словенії, яке продовжується на північний схід Італії. Розташоване між долиною Випава, невисокими пагорбами навколо долини, найзахіднішою частина пагорбів Брикні, північною Істрією, і Трієстською затокою. Західний край плато, також є традиційним етнічним кордоном між італійцями і словенцями.

Регіон відомий тим, що дав назву карстовому рельєфу. З цієї причини він також згадується як «класичний карст».

Географічне положення[ред. | ред. код]

Плато досить круто здіймається над навколишніми теренами, за винятком її північно-східної сторони, де крутизна менш виразна. Плато поступово опускається з південного сходу на південний захід. У середньому плато лежить 334 метрів над рівнем моря. Його західний край, відомий як Карст Рим (словен. Kraški rob), є продовженням пасма Учка у Східній Істрії, і піднімається на сході і південному сході до Трієсту, і закінчується крутими скелями між Набрежина і Дуїно. Багато цікавих геологічних явищ є вздовж Карст Рим, у тому числі мальовнича долина Росандра (словен. Dolina Glinščice).

Оскільки Карст круто уривається до Адріатичного моря, це вельми файно впливає на середземноморський клімат. У минулому, основна рослинність на плато були дуби, але вони були замінені сосновим лісом в 19-м і 20-го століттях. Ліси тепер покривають лише одну третину всього терену. У Середньовіччі, плато зазнало радикальну вирубку. Більша частина деревини пішло на палі, які є підмурівком міста Венеція.

Карст славиться своїми печерами. У Словенії, вони включають Виленицю (найстарішу демонстровану печеру у світі), печери Липиця, Дивача, Качна, Постойна і Шкоцян, в Італії — Гротте Гіганте.

Більшість Карсту знаходиться в Словенському Примор'є, площею 429 км², з населенням близько 19,000 чоловік. Карст в цілому має 100 населених пунктів. Місто Сежана — центр регіону у Словенії. Основними центрами є сільські поселення Дивача, Дутовлє і Комен. В Італії найбільші поселення — Вілла Опичина, Набрежина і Дуїно.

Посилання[ред. | ред. код]