Deadman Wonderland

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Країна чудес смертників)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Deadman Wonderland
デッドマンワンダーランド
Deddoman Wandārando
Жанрбойовик[1], трилер[1], антиутопія[1], постапокаліптика[2]
Аудиторіясьонен
Манґа
АвторДзінсей Катока
ВидавецьЯпонія Kadokawa Shoten
Інші видавціСША Tokyopop
Гонконг Тайвань Kadokawa Media
КНР Haksan Publishing
Італія Panini Comics
ЖурналShonen Ace
Період випускутравень 2007 — серпень 2013
Кількість томів13
Телевізійний аніме-серіал
РежисерКоіті Хацумі
СценаристЯсуюкі Муто
КомпозиторNARASAKI
СтудіяManglobe
Період показу17 квітня 2011 — 3 липня 2011
Кількість серій12 + OVA

Deadman Wonderland (яп. デッドマンワンダーランド, Деддоман ванда:рандо) — манґа Дзінсея Катаока, ілюстрована Кадзумою Кондо і публікується в журналі Shonen Ace з 2007 року. Іншою відомою спільною роботою двох авторів є Eureka 7. У Північній Америці манґа була ліцензована компанією Tokyopop[3], аж до закриття американського відділення компанією було видано 5 томів манґи.

Сюжет[ред. | ред. код]

Основному розвитку сюжету манґи передує повідомлення про сильний землетрус (яп. 東京大震災, то:кьо: дайсінсай), яке занурило 70 % території Токіо під воду[4].

Через десять років після цих подій, в 2023 року, Ганта Ігарасі, учень середньої школи, живе звичайним життям підлітка, не згадуючи про катастрофи минулого. Однак все навколо нього змінюється в одну мить — таємничий Червоний Чоловік вбиває всіх його однокласників, а в груди юнака стріляє загадковим червоним кристалом. Через кілька днів після кривавої різанини Ганта оголошується єдиним підозрюваним, а потім засуджується до смерті, і вирушає до в'язниці «Deadman Wonderland», де кожен в'язень змушений розважати відвідувачів своєю участю в смертельно небезпечних атракціонах.

Намагаючись вижити у в'язниці, Ганта дедалі більше зациклюється на помсті Червоному Чоловіку і намагається відшукати його, щоб довести свою невинність. Згодом він знаходить у собі дивну здатність керування формою крові, завдяки чому та може бути перетворена в зброю, наприклад велике лезо або гостру стріляючу голку, а потім дізнається, що таких як він,дедменів, дуже багато.

Ганта змушений брати участь у Карнавалі Трупів, де дедмени в присутності анонімних свідків б'ються між собою. У такій обстановці з деякими він дружить, з деякими ні, але не залишає надії відшукати Червоного Чоловіка і дізнатися таємниці, які приховує керівництво в'язниці.

Елементи світу[ред. | ред. код]

Короткий словник термінів[ред. | ред. код]

  • Гілка Гріха (яп. 罪の枝, Цумі но Еда) — особлива здатність керування формою власної крові.
    • Джерело Гріху (яп. 原罪, гундзай), також Нещасне Яйце (яп. レチッドエッグ, Ретіддо Еггу, англ. Wretched Egg) — загадковий Червоний Чоловік, перший володар, джерело і розповсюджувач Гілки Гріху.
    • Дедмен (яп. デッドマン, деддоман) — людина, що володіє гілкою гріха. Для управління власною кров'ю він повинен для початку пустити її (будь-яким чином поранивши себе). При цьому розтрата крові не повинна бути великою — інакше через крововтрати настає анемія, і дедмен може померти.
    • Безіменний Хробак — проявник сили Гілки Гріха в дедмені, звичайно це особливий червоний кристал будь-яким чином потрапивший у тіло.
    • Пожирач Хробака — особлива зброя охорони сектора G, яке нейтралізує дію Гілки Гріха, не працює проти дуже сильних дедменів.
  • Deadman Wonderland — в'язниця.
    • Сектор G — секретні приміщення у в'язниці «Deadman Wonderland», в яких містяться дедмени і проводяться експерименти над ними.
    • Карнавал Трупів ((死肉祭, сінікі сай) — бої між дедменами, що проводяться у Секторі G.
    • Матінка Гуска — система, керована суперкомп'ютером, що випромінює звукові коливання для придушення спраги вбивства в Червоному Чоловіку.
    • Бали (яп. カストポイント, касуто поінто, CP (англ. Cast Point)) — «тюремна валюта», за яку можна купити практично все, що завгодно

В'язниця «Deadman Wonderland»[ред. | ред. код]

«Deadman Wonderland» — в'язниця, побудована в Токіо після руйнівного землетрусу, як місце ув'язнення для всіх злочинців Японії, і в той же час з метою зібрати гроші на відновлення столиці за рахунок туристів. Вона являє собою парк розваг, де атракціонами є смертельно небезпечні ігри на виживання, в яких і беруть участь ув'язнені — хоча це підноситься як «спритний трюк», проте багато там гинуть або отримують серйозні каліцтва.

До кожного злочинця за його прибуття прикріплюють спеціальний пристрій, що нагадує щось середнє між нашийником і коміром, що дозволяє відстежувати його переміщення. Воно має і іншим властивістю — постійно посилає в тіло укладеного порції отрути, протиотрутою якому служить льодяник, який необхідно з'їдати кожні 3 дні. Такі льодяники можна отримати через важку працю або виграючи конкурси та випробування з певним призовим фондом. Вартість рятівної цукерки — 100 000 балів. Також за бали ув'язненим може бути продано все, починаючи від сигарет і додаткової порції на обід, закінчуючи затишними меблями для камери змісту, а у виняткових випадках навіть свобода.

Охоронцям надана практично повна свобода через що спроба бунту або непокори часто закінчується кровопролиттям. Проте більшість ув'язнених користується відносною свободою — їм частково дозволено пересування по території в'язниці.

Попри статус відкритого об'єкта, в «Deadman Wonderland» є багато секретних приміщень, наприклад Сектор G, де містяться дедмени, люди що володіють унікальними здібностями, а також знаходяться численні лабораторії і зали для експериментів.

Карнавал Трупів[ред. | ред. код]

Карнавал Трупів — таємний атракціон в'язниці «Deadman Wonderland», де беруть участь дедмени, люди що володіють дивною здатністю «Гілка Гріха», кожен з них може керувати власною кров'ю, перетворюючи її на зброю. Переможці нагороджуються заповітним льодяником і величезною кількістю призових очок. Програлих ж відправляють в лабораторію, де у них вилучають один з органів, будь то око, нирка або легені — що конкретно випадковим чином визначає ігровий автомат.

Персонажі[ред. | ред. код]

Головні[ред. | ред. код]

Основні персонажі (зліва направо): Цуненага Тамакі (спиною), Йо Такамі, шеф Макіна, Ганта Ігарасі, Сіро
  • Ганта Ігарасі (яп. 五十嵐 丸太, Ігарасі Ганта) на прізвисько Дятел
Сейю — Ромі Паку: Головний персонаж манґи. Був звичайним чотирнадцятирічним учнем середньої школи до тих пір, поки весь його клас не перерізав Червоний Чоловік, при цьому той всадив йому в груди кристал. За не скоєний злочин Ганта був засуджений до смерті і відправлений у в'язницю «Deadman Wonderland». Незабаром після цього він виявив у собі дивну здатність зміни форми крові, Гілку Гріха, отриману, як він думає, разом з кристалом. Незабаром він дізнається, що таких як він, дедменів, дуже багато, і в особливому місці в'язниці, Секторі G, змушений битися з собі подібними, таким чином беручи участь в жахливих експериментах керівництва «Deadman Wonderland». Разом з групою Ланцюг Шраму брав участь у плані по передачу товариству аудіо та відео інформації про звірства у в'язниці. В 36 главі манґи він і Сіро признаються один одному в коханні.
Мати Гантм — Сора Ігорасі — проводила дослідження на Сіро. Саме вона разом з Хагіре Рін'їтіру створила Первородний гріх, другу особистість Сіро.
Його найсильнішою здатністю є вміння збирати кров в кулак (т. зв. «Гармата Ганта») і вистрілювати нею в противника, що, правда, не ефективно при великих відстанях, і до того ж підвищує ймовірність великої крововтрати. Завдяки тренувань з Кійомасой йому вдалося підвищити убивчість таких «снарядів». Згодом він створив прийом, який не міг скопіювати навіть Тото Сікігамі.
Сейю — Кана Ханадзава: Червоноока дівчина-альбінос, з якою зустрівся Ганта вже в перший день свого ув'язнення у в'язниці.
Вона завжди одягнена в сильно облягаючий костюм, що прикриває численні шрами, отримані при медичних експериментах Сори Ігарасі — матері Ганта і за сумісництвом спеціаліста Національного центру здоров'я та медицини. Навколишнім її поведінка здається суто дитячою і легковажною, однак Сіро володіє чудовими фізичними даними, що часто виручає її та інших. За словами дівчини вона змалку знайома з Гантою, хоча той цього й не пам'ятає (у в'язниці пам'ять про це починає поступово повертатися). У «Deadman Wonderland» вона піклується про Ганта, рятуючи його з багатьох неприємних ситуацій.
Головною і найстрашнішою таємницею дівчини є те, що вона і є той самий Червоний Чоловік, якого шукає Ганта. Завдяки системі «Матінка Гуска», випромінюючої звукову колискову, в ній пригнічується інстинкт вбивці. Однак у випадку відключення суперкомп'ютера, Сіро стає кровожерливим маніяком. У такому стані вона любить надягати червоний обладунок, що закриває практично все тіло, через що її неможливо в ньому впізнати. Форма обладунку пов'язана з, якого в дитинстві дуже любив Ганта.
Коли Сіро була маленькою вона піддавалася медичним експериментам, при яких в її тіло вводилися різні віруси. Під час одного з таких експериментів при введенні дуже болючого препарату, особистість Сіро роздвоїлася. Так і з'явився Червоний Чоловік.

Другорядні[ред. | ред. код]

Мешканці Сектора G[ред. | ред. код]

  • Кийомаса Сендзі (яп. 千地 清正, Сендзі Кийомаса) на прізвисько Ворон
Сейю — Масаюкі Като: Дедмен, спочатку противник, а потім і друг Ганти. Колишній поліцейський.
Кійомаса — високий і міцний чоловік, спортсмен, чия Гілка Гріха здатна приймати вид гігантської найгострішої коси або леза (т. зв. «Кігті Ворона»), якою він і б'ється. Саме він став першим суперником Ганта на Карнавалі Трупів, і, згідно з правилами, програвши, позбувся одного з органів свого тіла — правого ока. Однак після цього жахливого випадку вони стають друзями і Ворон навіть тренує Дятла в умінні поводитися з гілкою Гріха.
Він часто ніяковіє при появі дівчат у відвертих, на його думку, одязі, наприклад, в міні-спідниці або з великим декольте — кілька разів у зв'язку з цим робив зауваження Сіро і Мінацукі.
  • Йо Такамі (яп. 鷹見 羊, Такамі Йо:)
Сейю — Юкі Кадзі
Клептоман і інформатор Цуненагі Тамакі, яким був найнятий щоб стежити за Гантою і в потрібний момент доповідати про все, що сталося. Хоча Йо деякою мірою доброзичливий і ввічливий, проте велику частину його натури становлять безжалісність, інтриги і параноїдальне служіння як шпигуна.
На відміну від інших ув'язнених він навмисно дав себе схопити щоб згодом відшукати в «Deadman Wonderland» сестру Мінацукі, сподіваючись викупити її на зароблені бали, заради яких і пішов на угоду з Тамакі. Його братські почуття до неї теплі і щирі, попри те, що з оточуючими Мінацукі часто поводиться по-хамськи.
  • Мінацукі Такамі (яп. 鷹見 水名月, Такамі Мінацукі) на прізвисько Колібрі
Сейю — Іорі Номідзу: Дедмен і молодша сестра Йо Такамі.
Коли Ганта зустрічає її вперше, вона здається йому слабкою і беззахисною дівчиною, яка стала жертвою обставини наявності у неї Гілки Гріха. Однак у битві він розуміє, що це лише личина байдужої наволочі із садистськими нахилами. Навіть з братом вона веде себе грубо. Тим не менш Ганта прощає її і просить Ланцюг Шраму допомогти Мінацукі уникнути покарання — ті підробляють результати «випадкового» вибору ігрового автомата і замість органів у неї забирають лише волосся.
Її найсильнішої технікою Гілки Гріха є «Крило Батога», при якій вона розсікає шкіру противника відразу в декількох місцях.
  • Масару «Чаплін» Сукегава (яп. チョップリン 助川, Тьоппурін Сукегава) на прізвисько Павич
Дедмен, одягається як розпусна дівчина. Є однією з найяскравіших фігур Сектора G і іноді коментує дуелі на Карнавалі Трупів. Найчастіше з'являється в компанії Мінацукі, Ітадаку «Масу» Кадзуо, вічно голодного товстуна і загадкового Хітари, старого, який стверджує, що чує свою дочку через навушники.
  • Хитара (яп. ひたら) на прізвисько Кондор
Дедмен, 77-річний старий, який заявляє, що розмовляє з дочкою завдяки технічній апаратурі, що покриває його очі і вуха. Його Гілка Гріха, «Свічка Кондора», дозволяє йому з допомогою крові висікати вогонь, яким він і б'ється.
  • Тото Сакігамі (яп. 咲神 トト, Сакігамі Тото) на прізвисько Пересмішник
Говорить про себе то в жіночому, то в чоловічому роді. Таємничий дедмен, чия здатність, «Лабіринт Любові», дозволяє йому копіювати сили Гілки Гріха інших. Пересмішник — єдиний, хто вижив в бою з Червоним Чоловіком на Карнавалі Трупів за два роки до початку дій сюжету. Насправді Пересмішник — це покращений Дедмен, універсальний солдат, з його тіла вирізані «непотрібні» для солдата органи. Унаслідок цього у нього немає репродуктивних органів, і він не може визначити свою стать.
Ланцюг Шраму[ред. | ред. код]

Ланцюг Шраму (яп. 自由の鎖, Сука: Теін, від англ. «Scar Chain») — група дедменів, яка виступає за зміну їх положення піддослідних в «Deadman Wonderland». Їх першим лідером став Нагі Кенгаміне, а другим — Косіо Карако, яка здатна покривати все своє тіло кров'ю для захисту від атак.

  • Нагі Кенгаміне (яп. 剣ヶ峰 凪, Кенгаміне Нагі) на прізвисько Сова
Перший лідер Ланцюга Шраму. Колись він закохався в дівчину-дедмена і навмисно поступився їй у битві Карнавалу Трупів, проте Тамакі за досконалий «обман» убив її саму. Нагі загинув під час виконання плану з передачі громадськості інформації про дедменів.

Працівники в'язниці[ред. | ред. код]

  • Цуненага Тамакі (яп. 玉木 常長, Тамакі Цуненага)
Сейю — Дзюн'їті Сувабе: Спочатку помічник, а потім і глава «Deadman Wonderland», посада, яку він отримав, довгий час чекаючи смерті свого батька, начальника в'язниці. В душі він жорстокий садист. Влаштовував бої між дедменами та експерименти над ними заради грошової наживи або ж власного задоволення, але також мав на меті з'ясувати походження Гілки Гріха і створити штучних дедменів, що йому в кінцевому рахунку вдалося.
За його ж зізнанням, він виконував роль адвоката Ганта щоб скомпрометувати юнака і створити йому образ заслуговуючого ув'язнення в «Deadman Wonderland» малолітнього злочинця[5].
Він знаходиться в постійному контакті з вищими військовими чинами Японії. У різкому контрасті з жорстокістю знаходиться його любов до дитячих іграшок, що свідчить про порушення в його психіці.
  • Шеф Макіна (яп. マキナ, Макіна)
Сейю — Такако Хонда: Старший керівник охорони в'язниці. Володарка сьомого розміру грудей. Будучи суворою жінкою вона готова сильно покарати укладених за порушення, які вони допускають. Завжди носить із собою довгий меч, який за необхідності застосовує.
Проте дії Тамакі по відношенню до дедменів вона вважає неправильними і зі свого боку намагається це припинити.

Інші[ред. | ред. код]

  • Трунарі (яп. 墓守, Анда:тейка:, від англ. Undertakers) — спеціальний загін, який підпорядковується безпосередньо Тамакі, що позиціонує себе як «анти-дедмени».

Складається з особливо небезпечних злочинців, які не можуть бути реабілітовані. Вони володіють технологією, що дозволяє нейтралізувати будь-який прояв Гілки Гріха, т. зв. Поїдач Хробака. Фактичним лідером групи став Генкаку, що називав себе «Супер Монахом». Носить за спиною електричну гітару, що в будь-який момент готова налаштуватись у два автомати.

Іншим «високопоставленим» членом групи можна назвати Дайду Хібану, дівчинку, звихнувшуюся від того, що її мати катувала її за будь-які дрібні провини, наприклад підвішувала за увіткнені в шкіру гачки. Попри свою мініатюрність вона, використовуючи меч, що представляє велику небезпеку для будь-якого супротивника.

Серед інших трунарів серійний вбивця Сінагава Дококу, в'язавший зі шкіри своїх жертв одяг і чоловік з ведмежою натурою, Моудзорі Гадзуті, який убив трьох мисливців і 9 собак.

  • Підробки — штучні дедмени, створені завдяки експериментам, проведеними Тамакі. Їх унікальною здатністю є вміння створювати кров'яних змій, тілесний контакт з якими викликає у людей швидкорослу пухлину, яка, якщо її відразу не вирізати, через кілька хвилин призводить до смерті.

Щоб виправдати себе і приховати правду, Тамакі видавав звірства Підробок за дії дедменів, називаючи тих «нелюдськими тваринами». Також за його наказом Підробкою стала і Адзами Мидо (яп. 御堂 アザミ, Мидо: Адзами), дівчина, що познайомилася з Гантом.

Медіа[ред. | ред. код]

Манґа[ред. | ред. код]

У Японії[6] У США
Дата виходу ISBN Дата виходу ISBN
1 26 вересня 2007[7]ISBN 4-04-713974-22 лютого 2010 (Tokyopop)[8]
11 лютого 2014 (Viz Media)[9]
ISBN 1-4278-1741-3
ISBN 978-1-42-155548-5
  • 1. Who Killed Cock Robin? (Хто Вбив Півня Робіна?)
  • 2. Rule of Rule (Правило Правила)
  • 3. Dying Happy Dog Race (Вмерти Щасливою Гончою Собакою)
  • 4. Slayer`s Slave (Слуга Вбивці)
  • Персонажі на обкладинці: Ганта Ігарасі, Сіро.
  • 1. Ганта Ігарасі стає свідком вбивства своїх однокласників якимсь Червоним Чоловіком, який перед відходом вистрілює в груди юнака якийсь магічний кристал. Проте у кривавій різанині звинувачують самого Ганта і після винесення смертного вироку для його очікування юнака відправляють в незвичайну в'язницю «Deadman Wonderland», де в перший же день він стикається з суворістю життя за ґратами: наїхавшого на нього візком Йо Такамі ранять так сильно, що той на кілька днів вирушає в мед.частину. Незабаром він зустрічає дивну Сіро, яка стверджує, що знає його з дитинства.

    2. У тюремній їдальні Ганта знайомиться з доброзичливою дівчиною Адзамі Мідо. За порадою Сіро Ганта вирішує взяти участь в т. зв. «Собачих бігах» - змаганні між ув'язненими на швидкість, де головний приз 100 000 очок, а мінімальний - булочка з повидлом. З книги для ув'язнених Ганта дізнається «Правило смерті»: нашийник кожного засудженого до смерті вводить в його тіло отрута і якщо раз в три дні не з'їдати спеціальний льодяник, то він вмирає. Вартість одного льодяника якраз 100 000 очок.

    3. На «Собачих бігах» уже з першого випробування гинуть люди. Тюремний «авторитет» Кодзудзі Кодзумаса, що бажає за рахунок виграшу придбати собі новий диван, наказує іншим усунути Ганта, як ніколи націленого на перемогу, проте Сіро допомагає юнакові дістатися до наступного етапу - боротьбі за м'яч на полі, де кожні 5 секунд зникає одна клітинка, і яке відправляє людину, яка стояла на ній, «в політ» на найгостріші голки. В кінці випробування Ганта відволікається на порятунок Сіро, і м'яч, яким він би міг заволодіти, але натомість це врятував подругу, потрапляє на голки і здувається. Коментатор оголошує, що переможців у грі немає. Шеф Макіна відправляє Кодзудзі на рік в карцер за порушення правил.

    4. В камеру Ганта приходить Йо Такамі, який, хоча Ігарасу цього не підозрює, був посланий до нього Тамакі, членом адміністрації в'язниці, як шпигун. Щоб увійти в довіру до юнака, Йо дарує йому льодяник, який він же раніше непомітно вкрав при зіткненні з візком. Встановлений у «Deadman Wonderland» суперкомп'ютер «Матінка Гуска» дає збій і Червоний Чоловік, силу якого він стримував, і який, як виявилося, перебував на території в'язниці, виривається на волю. Ганта, який зустрів його, використовує свою Гілка Гріха щоб вистрілити в нього. Після відновлення системи спецкоманда в'язниці вирушає на піймання Червоного Чоловіка.
    2 26 грудня 2007[10]ISBN 4-04-715014-21 червня 2010 (Tokyopop)[11]
    8 квітня 2014 (Viz Media)[12]
    ISBN 978-1-42-781742-6
    ISBN 978-1-42-156410-4
    • 5. Necro Macro (Некро Макро)
    • 6. Crow Craw (Кіготь Ворона)
    • 7. Carnival Corpse (Карнавал Трупів)
    • 8. Bloodthirsty Majesty (Ваша Кровожерлива Величність)
  • Персонаж на обкладинці: Сіро.
  • 5. Перебуваючи в мед. частині, Ганта чує розмову двох людей про якусь примару схибленого хлопця, замкненому в Секторі G, і вирішує, що вони говорять про Червоного Чоловіка. Разом з Сіро та Йо вони вирушають туди, щоб все дізнатися. Рятуючись від посланого за Ігарасі гігантського робота Макро Некро, вони по вентиляційних шахтах пробираються в Сектор G, де стикаються з людиною, яка також володіє Гілкою Гріха.

    6. Ганта помилково визнає в цій людині, Кійомасе Сендзю, Червоного. Відразу після знайомства їх схоплює охорона в'язниці, один з членів якої проговорюється, що в Секторі G «повно людей з гілкою гріха» і «заради них тут усе й було організовано після того, як це почалося 10 років тому». Ігарасі ізолюють в Секторі G, де його колишній адвокат Тамакі відкривається зовсім в іншому світлі - саме він скомпрометував юнака, щоб того відправили до в'язниці і тепер має намір провести експериментальний бій між Гантою «Дятлом» і Кійомасой «Вороном», а також заявляє, що згода на бій принесе йому не лише життєво-важливий льодяник, а й, можливо, зустріч з Червоним Чоловіком, Джерелом Гріха.

    7. Йо і Сіро, вигнані з Сектора G, намагаються придумати як допомогти Ігарасі. На Карнавалі Трупів Ганті ціною неймовірних зусиль вдається перемогти Кійомасу.

    8. «Bloodthirsty Majesty» за перемогу Ганти вручають бажаний льодяник і 10 млн очок; в його кімнату для знайомства навідуються інші дедмени, однією з яких була Мінацукі, молодша сестра Йо. Кійомасе як «нагороду» за програш виколюють праве око. У той час як згідно з планом Йо і Сіро вимикається електрика, перестає посилати звукові сигнали і «Матінка Гуска», через що дівчина приходить в шаленство і розриває кількох охоронців Сектора G на шматки.
    3 26 травня 2008[13]ISBN 4-04-715065-728 вересня 2010 (Tokyopop)[14]
    10 червня 2014 (Viz Media)[15]
    ISBN 978-1-42-781743-3
    ISBN 978-1-42-156411-1
    • 9. Liar Flower (Квітка Брехуна)
    • 10. Big Bad Bingo (Велика Жахлива Лотерея)
    • 11. Past Time, Tight End (Минулий Час, Важкий Кінець)
    • 12. Scar Chain (Ланцюг Шраму)
  • Персонажі на обкладинці: Йо Такамі, Мінацукі Такамі.
  • 9. Йо знешкоджує одного з охоронців і забирає його форму. Ганта ближче знайомиться з Мінацукі - та, зображуючи із себе беззахисну дівчинку, розповідає йому, як її батько намагався зґвалтувати її і як вона використала проти нього Гілку Гріха, але потім дізнається, що наступна його битва на Карнавалі Трупів повинна відбутися саме з нею, «Колібрі». В бою Мінацукі відкриває своє справжнє обличчя байдужої садистки. Ганта намагається атакувати її, але чує голос на арену Йо, що прийшов до арени.

    10. Сіро приходить до тями в присутності директора в'язниці, старого, який також володіє гілкою Гріха. Йо розповідає, що давно зрозумів, що Мінацукі усвідомлено вбиває людей, чим викликає її гнів. Вона починає використовувати його тіло як щит від атак Ганти, але все ж програє.

    11. Йо, як і дедмени, залишається в Секторі G. Шеф Макіна, що не знає про Карнавал Трупів, розпоряджається більш активно почати розслідування останніх подій, що відбулися. Тамакі наказує почати випробування зі створення штучної Гілки Гріха. Старий-директор атакує Сіро, але та вбиває його, після чого приміряє свій костюм Червоного Чоловіка.

    12. Ганта запрошують в Ланцюг Шраму, групу дедменів, яка намагається боротися зі свавіллям у в'язниці і очолюваних Нагі «Совою» Кенгаміне, двома його помічниками Косио Карако і Рокуро Бундом. На них нападає Генкаку, лідер трунарів, але того знешкоджує Сіро.
    4 25 жовтня 2008[16]ISBN 978-4-04-715126-01 лютого 2011 (Tokyopop)[17]
    12 серпня 2014 (Viz Media)[18]
    ISBN 978-1-42-781744-0
    ISBN 978-1-42-156412-8
    • 13. Cloudy After Sunny (Похмуро Після Сонця)
    • 14. Ring Her Bell (Подзвони в Її Дзвіночок)
    • 15. Man is the Archenemy for Man (Людина- Ворог Людини)
    • 16. Salty Cookies (Солоне Печиво)
  • Персонажі на обкладинці: Генкаку, Дайда Хібана.
  • 13. Ганта знайомиться з членами Ланцюга Шраму. Тамакі бере на себе обов'язки глави «Deadman Wonderland».

    14. «Ring Her Bell» Карако розповідає Ганту про їх плани передати під час візиту до в'язниці інспекційної комісії одного з її членів чіп з інформацією про дедменів та їх положенні у в'язниці. Кілька груп змовників одночасно починають атаку на охоронців. Нагі потрапляє в пастку - як виявилося Рокуро полягає в змові з трунарями, одна з яких, Дайдо Хіба, і нападає на нього.

    15. Борючись з Дайдо, Нагі вдається виконати свою частину завдання - запустити ліфт, на якому група, у котрій був Ганта, піднімається на рівень вище, де них зустрічають Трунарі, які, однак, незабаром залишають це місце. Скориставшись радіопристрієм, Нагі попереджає Сіро, яка знаходилась у Секторі G про те, що чіп, підготовлений Рокуро, небезпечний, і дівчина, знайшовши групу Ганта, знищує його.

    16. Члени Ланцюга Шраму повертаються в Сектор G ні з чим. Однак Карако пропонує виготовити нові чіпи і заново спробувати їх передати. Захопленому Нагі Трунарі пропонують стати одним з них. Шеф Макіна непомітно для них самих стає свідком розмови Тамакі і високопоставленого військового з приводу синтезу штучного Безіменного Хробака, джерела сили дедменів. У Сектор G вривається кілька трунарів і Рокуро, який розповідає, що саме він встановив в чіп бомбу, і що вони будуть вбивати дедменів по одному поки Нагі не погодиться на пропозицію.
    5 25 квітня 2009[19]ISBN 978-4-04-715207-610 травня 2011 (Tokyopop)[20]
    14 жовтня 2014 (Viz Media)[21]
    ISBN 1-4278-1790-1
    ISBN 978-1-42-156413-5
    • 17. Loser`s Answer (Відповідь Невдах)
    • 18. Chain Gang (Сковані Ланцюгом)
    • 19. Bloody Rainy Day (Криваво-дощовий День)
    • 20. Relief to Nirvana (Полегшення в Нірвані)
  • Персонажі на обкладинці: Нагі Кенгаміне, Косіо Карако.
  • 17. Поява Кійомаси дозволяє дедменам здобути перемогу над декількома трунарями. Після цього Ганта просить Ворона, з яким здружився, щоб той його навчав мистецтва володіння Гілкою Гріха.

    18. Карако, як тимчасовий лідер Ланцюга Шраму, вирішує поєднати план передачі нових чіпів з звільненням Нагі, однак під час розвідувальної операції її і Сіро, яка випадково опинилася поруч, схоплюють Трунарі. Учасники Ланцюга Шраму, в тому числі Ганта, які дізналися про це, вирушають на їх порятунок.

    19. Учасники Ланцюга Шраму вступають в бій з трунарями.

    20. Вставка спогадів про минуле Генкаку. Під час битви з дедменами він смертельно ранить Нагі.
    6 26 серпня 2009[22]ISBN 978-4-04-715279-39 грудня 2014 (Viz Media)[23]ISBN 978-1-42-156414-2
    • 21. Ghost in the Sun (Привид на Сонці)
    • 22. Tongue and Every Day (Язик і Кожен День)
    • 23. The Fake Face (Підроблене Обличчя)
    • 24. Anger Song, Under Peace (Пісня Гніву під Час Затишшя)
    • 25. Failure Firing (Невдалий Постріл)
  • Персонаж на обкладинці: Адзамі Мідо.
  • 21. Гант за допомогою його надзвуковий Гармати вдається вбити Генкаку. Ланцюгу Шраму вдається передати чіп з інформацією. Дайду Хібану вбиває таємничий дедмен Тото Сакігамі.

    22. По телебаченню Японії проходить репортаж про дедменів з кадрами з реальних боїв. Ганта, після того як його зловили і на тиждень уклали в карцер за спробу втечі, дуже худим повертається в Сектор G. Шеф Макіна, що виявила секретні документи щодо створення з ув'язнених штучних дедменів, запрошує до співпраці одну з тих, хто там значився, Адзамі Мідо, і дає їй годинник, за допомогою якого може обчислити її місце розташування. У той же час медсестра, підконтрольна Тамакі, вводить в тіла деяких ув'язнених штучного Безіменного Хробака.

    23. Сектор G був відкритий і дедмени отримали можливість тимчасово його покидати, проте інші ув'язнені, дізнавшись про їх сили, стали негативно до них ставитися. Ганта знову зустрічається з Адзамі. Тамакі виступає зі спеціальним зверненням по телебаченню і заявляє, що дедмени - це нібито машини-вбивці, і саме тому вони знаходяться в звірячих умовах, а також те, що інформація про них ховалася щоб не шокувати громадськість. Як підтвердження своїх слів він демонструє плівку, де якась людина в масці жорстоко вбиває іншу людину, проте дедмени розуміють, що це - Підробка, що використовує штучну Гілка Гріха. По годиннику на руці людини, Ганта розуміє, що за маскою ховається Адзамі.

    24. У Сектор G приходить Тото «Пересмішник» Сакігамі, дедмен, що вміє копіювати здібності чужих Гілок Гріха; інші дедмени святкують його повернення після тривалої відсутності. На наступний ранок вони отримують образливе запрошення на арену боїв, вирушивши куди, вступають в бій з підробками. Трансляція поєдинку вперше проходить у відкритому режимі.

    25. Коли перевага дедменів в бою став істотним, в Ганта прокидається тривога за життя Адзамі і Безіменний Черв'як в його грудях виробляє найсильніший вибух, який калічить його соратників по Сектору G.
    7 26 січня 2010[24]ISBN 978-4-04-715365-310 лютого 2015 (Viz Media)[25]ISBN 978-1-42-156415-9
    • 26. Blue Sky with Blue Devils (Блакитне Небо і Блакитні Демони)
    • 27. All Right All Night (Всю Ніч Добре)
    • 28. Mask or Mind (Маска чи Розум)
    • 29. Never Say Never Again (Ніколи не кажи ніколи)
    • 30. Stupendous Stupid (Найдурніший дурень)
  • Персонаж на обкладинці: шеф Макіна.
  • 26. За жалість до Адзамі Ганта стає практично ізгоєм в середовищі дедменов. Фактично залишившись одним тільки Сіро, він зауважує, що дівчина теж має Гілку Гріха. У підсумку свою злість він зганяє на ній, що дуже її ображає.

    27. Шеф Макіна виявляє, що штучних дедменів контролюють за допомогою їх масок. Ганта намагається відшукати Адзамі в жіночому блоці в'язниці, але його схоплюють охоронці. Від шефа Макіни він дізнається, що вона вважає справжнім убивцею не дедменів, а Тамакі. Скориставшись гілкою Гріха Ганті вдається звільнитися і захопити навігатор з інформацією про обчислення місцезнаходження Підробок. По дорозі він стикається з Адзамі в масці.

    28. Ганта починає бій з Адзамі, але зірвавши з неї маску, йому вдається привести дівчину в адекватний стан. Однак після цього їх оточує охорона і Підробки з наказом захопити Ганта живим.

    29. На прохання Макіни до неї у в'язницю приїжджають троє колишніх товаришів по службі: Еко Кайдо, Касіма Тораіті і Бомбу, які, за планом офіцера, складуть з нею спец. сили DW. Спійманому Ганті Тамакі заявляє, що у них спільна мета - вбивство Червоного Чоловіка, для чого Тамакі і проводить експерименти над дедменами, плануючи виростити найсильнішого і готового до бою з ним. За його ж словами раніше Ганта жив у DW, а його мати керувала експериментами зі збільшення імунних здібностей людини, внаслідок чого і з'явився Червоний Чоловік. Адзамі, якій вдалося втекти, просить у дедменів допомоги в визволенні Гант, проте все відмовляються; на допомогу їй приходить тільки Сіро, і вдвох вони вирушають на пошуки юнака. Але незабаром дедмени змінюють свою думку і вирушають до Макіни, щоб поговорити з нею.

    30. Макіна звільняє всіх своїх підлеглих і заявляє, що разом зі спец. командою покладе правлінню Тамакі в DW кінець, нехай навіть їй доведеться переступити для цього закон. Над Гантою починають проводити експерименти з метою збільшення його здібностей дедмена.
    8 26 серпня 2010[26]ISBN 978-4-04-715506-014 квітня 2015 (Viz Media)[27]ISBN 978-1-42-156416-6
    • 31. Although Ganta Tries To Stop Forgeries
    • 32. Dog Eat Dog (Пес їсть Пса)
    • 33. Beaming Beauty-badass (Сяюча Красуня-Вередун)
    • 34. Bare Fire (Холодне Полум'я)
    • 35. Dice with Death (Гра зі Смертю)
    • 36. Bye Bye, Baby (Прощавай, Дитя)
  • Персонаж на обкладинці: Кийомаса Сендзі.
  • 31. Пов'язаного по руках Ганту звільняють Адзамі, Сіро і Макіна, яка прийшла на допомогу. За її наказом трійця вирушає на пошуки контрольного пристрою, який здатний відключити маски, контролюючі Підробок. Там на них нападає трійця «завершених Підробок», проте їм на допомогу приходять інші дедмени.

    32. Ганта, Адзамі і Сіро вирушають вперед, а Кійомаса, Хітара, а також Мінацукі з Масару залишаються битися з завершеними підробками (Ікадзуті Акацукі, Іті і Хадзіме Мікава з Удзуме Сумерагі відповідно).

    33. Сумерагі впливає на Мінацукі і Масару галюциногенами, намагаючись змусити їх битися один з одним, проте удвох вони долають дії наркотику і спільною атакою перемагають її.

    34. Хітаре вдається спалити живцем братів Мікава. Перед цим він згадує як у вогні загинула його дочка.

    35. Акацукі розповідає, що він був одним з тих, хто вбив колег Кійомаси по службі в поліції. В результаті битви Сендзі розрубує його навпіл.

    36. На Ганту, Адзамі і Сіро нападає ще одна завершена Підробка - Сісіто Мадока. Спільними зусиллями Ганті і Сіро вдається його вбити, вони признаються один одному в коханні. На той час контрольний пристрій вже виявився в руках Тамакі; Макіна пересилає їм дані про його передбачуваний місцезнаходження і Ганта вирушає туди. Пересмішник, що з'їв органи двадцяти дедменів і який придбав їх сили, вирушає за Сіро.
    9 26 березня 2011[28]ISBN 978-4-04-715652-49 червня 2015 (Viz Media)[29]ISBN 978-1-42-156417-3
    • 37. Beast Fist (Кулак Звіра)
    • 38. End Game — A Flame (Кінець Гри- Полум'я)
    • 39. Despotic Despair (Диктаторський Відчай)
    • 40. The Beginning of The Ending (Початок Кінця)
    • 41. Freedom or Martyrdom (Воля або страждання)
  • Персонаж на обкладинці: Адзамі Мідо.
  • 37. В Сіро пробуджується Червоний Чоловік. Адзамі безуспішно намагається атакувати її. Тамакі випускає на волю нових підробок, які вступають в бій. За наказом Макін сектор G починають підривати. Її загін знаходить Тамакі.

    38. Тамакі розповідає, що причиною землетрусу, що кількома роками раніше майже зруйнував Токіо, став експеримент, проведений в Національному центрі здоров'я та медицини над першим дедменом - Червоним чоловіком, Нещасним яйцем. Раптово з'являється Тото Сакігамі, який приводить за собою Сіро в костюмі Червоного Чоловіка. Підробки Тамакі і підлеглі Макіни безуспішно намагаються її вбити. Тото заявляє, що він - директор DW Хагіре Рін'їтіро.

    39. Зрозумівши, що його використовували як ляльку, Тамакі кінчає життя самогубством. До місця дії добирається Ганта і насамперед бачить в руці Червоного чоловіка голову Адзамі; атакуючи його, Ганта зриває маску і бачить, що під нею ховається Сіро. Після цього і Червоний чоловік, і Тото разом з двома помічниками ховаються в невідомому напрямку. У в'язниці ж закінчується активна фаза рятувальної операції, починається підрахунок вбитих і поранених.

    40. DW тимчасово закривають, ув'язнених переводять в інші в'язниці. Справу Ганта переглядають, і його визнають невинним, також відпускають на свободу Йо Такамі, Кійомасу і Хітаре. У справі про DW дає свої показання Макіна. На розвідувальний загін, посланий у DW для збору відомостей нападають Тото і Сіро та вбивають їх усіх; в той же день в Токіо відбувається новий землетрус.

    41. Макіна разом з Карако влаштовують збори дедменів, на якому вони закликають повернутися в Deadman Wonderland щоб покласти всьому кінець.
    10 26 травня 2011[30]ISBN 978-4-04-715699-911 серпня 2015 (Viz Media)[31]ISBN 978-1-42-156418-0
    • 42. Kill My Will
    • 43. Storm Center
    • 44. Faced With Fate
    • 45. Past The Passion
    • 46. Whacked Wicked
  • Персонаж на обкладинці: Сіро.
  • 42. Всі дедмени разом з Макіно і супроводжуючою командою добираються на підводному човні до в'язниці. Там вони відразу піддаються нападу Сіро. Ганта безуспішно робить спробу її убити, після чого Сіро ховається в надрах будівлі в'язниці. Макіна оголошує, що їх мета - збільшення потужності роботи системи «Матінка Гуска», що дозволить занурити Нещасна яйце в анабіоз. Дедмени поділяються на групи по 3 людини з метою пошуку ключа для запуску цього механізму. 43. На команду Ганта (він, Кійомаса Сендзі і Міцудзакі Йосуга, старша сестра Тото) нападає Пересмішник. Він швидко знешкоджує двох, і щоб зберегти життя Кійомасі, Ганта погоджується йти з ним.
    11 26 вересня 2011[32]ISBN 978-4-04-715802-313 жовтня 2015 (Viz Media)[33]ISBN 978-1-42-156528-6
    1. «Past the Passion»
    2. «Whacked Wicked»
    3. «Sing a Sin»
    4. «Aboveground Abortive Flower»
    12 25 травня 2013[34]ISBN 978-4-04-120730-78 грудня 2015 (Viz Media)[35]ISBN 978-1-42-156420-3
    1. «Head-to-Head»
    2. «Toy Gun & Toy Town Trust»
    3. «Die in a Diamond»
    4. «Haggard Absurd»
    13 22 серпня 2013[36]ISBN 978-4-04-120777-29 лютого 2016 (Viz Media)[37]ISBN 978-1-42-156419-7
    1. «Love Phobe»
    2. «The Shut-Up Reason»
    3. «A Foolish Wish»
    4. «Last Dance»
    5. «But the Parade Will Go On»

    Аніме[ред. | ред. код]

    30 липня 2009 року було оголошено про те, що виробництву аніме-серіалу дано зелене світло[38]. Створенням займалася студія Manglobe, трансляція серіалу пройшла в квітні-липні 2011 року. Відкриваючу композицію One Reason виконує Fade, закриваючу Shiny Shiny — NIRGILIS.


    серії
    Назва серії Трансляція
    в Японії
    1 Death row
    «Shikeisyuu» (死刑囚) 
    16 квітня 2011[39]
    2 Antidote (Candy)
    «Gedokuzai (Kyandi)» (解毒剤 (キャンディ)) 
    23 квітня 2011[39]
    3 G Block
    «Jī tō» (G棟) 
    30 квітня 2011[39]
    4 Crow Crow
    «Kurō Kurō» (クロウ・クロウ) 
    7 травня 2011[39]
    5 Carrion Festival (Corpse Carnival)
    «Shi Nikusai (Kānibaru Kōpusu)» (死肉祭(カーニバル・コープス)) 
    14 травня 2011[40]
    6 Hummingbird
    «Hamingu Bādo» (ハミング・バード) 
    21 травня 2011[40]
    7 Original Sin (Wretched Egg)
    «Genzai (Rechiddo Eggu)» (原罪(レチッド・エッグ)) 
    28 травня 2011[40]
    8 Chains of Freedom (Scar Chain)
    «Jiyū no Kusari (Sukāchein)» (自由の鎖(スカーチェイン)) 
    4 червня 2011[40]
    09 Pro-oxidant (Worm Eater)
    «Sanka Sokushin-zai (Wāmu Ītā)» (酸化促進剤(ワームイーター)) 
    11 червня 2011[41]
    10 Caretaker (Undertaker)
    «Hakamori (Andāteikā)» (墓守(アンダーテイカー)) 
    18 червня 2011[41]
    11 GIG of Despair
    «Zetsubō no GIG» (絶望のGIG) 
    25 червня 2011[41]
    12 Relief (Grateful Dead)
    «Kyūsai (Gureitofuru Deddo)» (救済(グレイトフルデッド)) 
    2 липня 2011[41]

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. а б в The Official Website for Deadman Wonderland. Viz Media. Процитовано 30 жовтня 2023.
    2. Deadman Wonderland Returns to North America as Viz Media Release. Anime News Network. 30 січня 2014. Процитовано 30 жовтня 2023. DEADMAN WONDERLAND RETURNS TO NORTH AMERICA AS VIZ MEDIA RELEASES POST APOCALYPTIC MANGA SERIES SET IN A BIZARRE FUTURISTIC PRISON
    3. Tokyopop Licenses .hack//4koma Gag Comedy Manga (англ.). Anime News Network. 2 вересня 2009 року. Архів оригіналу за 13 червня 2013. Процитовано 27 липня 2011.
    4. Манґа, 1 глава.
    5. Манґа, 6 глава.
    6. デッドマン・ワンダーランド (яп.). Kadokawa Shoten. Архів оригіналу за 19 квітня 2012. Процитовано 10 березня 2012.
    7. デッドマン・ワンダーランド (1). Kadokawa Shoten. ASIN 4047139742.
    8. Deadman Wonderland, Vol. 1. Tokyopop. 2 February 2010. ISBN 978-1427817419.
    9. Deadman Wonderland - Volume 1. Viz Media. 11 February 2014. ISBN 978-1421555485.
    10. デッドマン・ワンダーランド (2). Kadokawa Shoten. ASIN 4047150142.
    11. Deadman Wonderland, Vol. 2. Tokyopop. June 2010. ISBN 978-1427817426.
    12. Deadman Wonderland - Volume 2. Viz Media. 8 April 2014. ISBN 978-1421564104.
    13. デッドマン・ワンダーランド (3). Kadokawa Shoten. ASIN 4047150657.
    14. Deadman Wonderland - Volume 3. Tokyopop. 28 September 2010. ISBN 978-1427817433.
    15. Deadman Wonderland, Vol. 3. Viz Media. 10 June 2014. ISBN 978-1421564111.
    16. デッドマン・ワンダーランド (4). Kadokawa Shoten. ASIN 4047151262.
    17. Deadman Wonderland - Volume 4. Tokyopop. February 2011. ISBN 978-1427817440.
    18. Deadman Wonderland, Vol. 4. Viz Media. 12 August 2014. ISBN 978-1421564128.
    19. デッドマン・ワンダーランド (5). Kadokawa Shoten. ASIN 4047152072.
    20. Deadman Wonderland - Volume 5. Tokyopop. 3 May 2011. ISBN 978-1427817907.
    21. Deadman Wonderland, Vol. 5. Viz Media. 14 October 2014. ISBN 978-1421564135.
    22. デッドマン・ワンダーランド (6). Kadokawa Shoten. ASIN 404715279X.
    23. Deadman Wonderland, Vol. 6. Viz Media. 9 December 2014. ISBN 978-1421564142.
    24. デッドマン・ワンダーランド (7). Kadokawa Shoten. ASIN 4047153656.
    25. Deadman Wonderland, Vol. 7. Viz Media. 10 February 2015. ISBN 978-1421564159.
    26. デッドマン・ワンダーランド (8). Kadokawa Shoten. ASIN 4047155063.
    27. Deadman Wonderland, Vol. 8. Viz Media. 14 April 2015. ISBN 978-1421564166.
    28. デッドマン・ワンダーランド (9). Kadokawa Shoten. ASIN 4047156523.
    29. Deadman Wonderland, Vol. 9. Viz Media. 9 June 2015. ISBN 978-1421564173.
    30. デッドマン・ワンダーランド (10). Kadokawa Shoten. ASIN 404715699X.
    31. Deadman Wonderland, Vol. 10. Viz Media. 11 August 2015. ISBN 978-1421564180.
    32. デッドマン・ワンダーランド (11). Kadokawa Shoten. ASIN 404715802X.
    33. Deadman Wonderland, Vol. 11. Viz Media. 13 October 2015. ISBN 978-1421565286.
    34. デッドマン・ワンダーランド (12). Kadokawa Shoten. ASIN 4041207304.
    35. Deadman Wonderland, Vol. 12. Viz Media. 8 December 2015. ISBN 978-1421564203.
    36. デッドマン・ワンダーランド (13). Kadokawa Shoten. ASIN 4041207770.
    37. Deadman Wonderland, Vol. 13. Viz Media. 9 February 2016. ISBN 978-1421564197.
    38. Deadman Wonderland Manga Gets Anime Green-Lit (англ.). Anime News Network. Архів оригіналу за 5 червня 2019. Процитовано 17 серпня 2010.
    39. а б в г デッドマン・ワンダーランド (яп.). Web Newtype. Архів оригіналу за 2 липня 2011. Процитовано 26 травня 2011.
    40. а б в г デッドマン・ワンダーランド (яп.). Web Newtype. Архів оригіналу за 14 травня 2011. Процитовано 26 травня 2011.
    41. а б в г デッドマン・ワンダーランド (яп.). Web Newtype. Архів оригіналу за 7 березня 2012. Процитовано 10 червня 2011.

    Посилання[ред. | ред. код]

    Рецензії
    Додаткова інформація