Загальноосвітня школа № 1 (Кременчук)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кременчуцька гімназія № 1
Тип ЗЗСО
Країна  Україна
Розташування Кременчук
геокоординати не задано: 2320579 ·R (Кременчук)
Директор Білоножко Олена Вікторівна
Учителі 74
Учні 888
Адреса Полтавська область, Кременчук, вул. Чкалова, 1а
Сайт kremenchuk-gimnaz1.pl.sch.in.ua

Кременчуцька гімназія №1 — заклад загальної середньої освіти №1, розташована в Кременчуці. Одна з найстаріших шкіл міста.

Історія[ред. | ред. код]

Школу засновано 1914 року[1]. До Другої світової війни розміщувалась у приміщенні теперішньої Дитячої музичної школи №1 імені П.І.Чайковського. Нове приміщення школи було збудовано в 1986 році, у ньому заклад знаходиться й сьогодні і за збільшення населення.

Музей[ред. | ред. код]

У школі з 1998 року відкрита музейна кімната, експозиції якої розповідають про історію шкільництва в місті та історію школи зокрема[2]. У 1914р. у Троїцькому провулку було завершене будівництво семикласного народного училища. Та лише в 1920р. школа почала працювати за своїм призначенням і називалась вона шоста трудова (нині в цьому приміщенні розміщена музична школа №1).

У матеріалах довоєнної історії школи зібрані фотографії того часу, окрема експозиція розповідає про історію евакогоспіталю №1341, який діяв у приміщенні школи з червня по серпень 1941р. Цікавою є експозиція про період Другої світової війни. Зібраний матеріал про випускників нашої школи Героя Радянського Союзу П.С.Приходька, захисника м. Севастополя, учасника партизанського руху в Криму І.І.Заїку, командира легендарної «Щуки», підводника С.І.Коваленка. Окрема експозиція присвячена історії українського козацтва, народознавству. Увесь матеріал зібраний учнями нашої школи різних років членами пошукового гуртка «Пошук».

Музейна кімната працює протягом усього навчального року. Тут проходять виховні години, тематичні уроки, зустрічі випускників різних років, зустрічі з ветеранами Другої світової війни.

Футбол у школі[ред. | ред. код]

У 1998 році в школі було відкрито перший спортивний клас, який входив до команди «Атлант». У ньому навчалися майбутні футболісти Прем'єр-ліги: Дмитро Льопа, Павло і Максим Пашаєви («Дніпро»).

Зараз у школі діє чотири спортивні класи, з якими працюють тренери футбольного клубу «Кремінь». Разом з навчанням юні футболісти мають по 2 години тренувань 5 раз на тиждень[3].

Відомі вихованці школи[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сучасний подарунок — до Дня знань. Архів оригіналу за 11 червня 2015. Процитовано 4 вересня 2013.
  2. Кременчуцька ЗОШ №1 - Шкільний музей. web.archive.org. 30 вересня 2020. Архів оригіналу за 30 вересня 2020. Процитовано 25 грудня 2021.
  3. Кременчуцька ЗОШ №1 - Спортивне життя. web.archive.org. 2020-9-30. Архів оригіналу за 20 жовтня 2019. Процитовано 25 грудня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]