Гвіанська креольська мова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гвіанська креольська мова
Kriyòl gwiyannen
kréyòl (gwiyanè)
Поширена в Франція Франція
Бразилія Бразилія
Регіон Французька Гвіана Французька Гвіана
Амапа, Бразилія
Носії 250,000–300,000 (2016)
Писемність латинське письмо
Класифікація
Французькіа креольська
Офіційний статус
Регіональна Французька Гвіана
Коди мови
ISO 639-3 gcr

Гвіанська креольська мова (фр. créole guyanais) — креольська мова, яка сформувалася у Французькій Гвіані. Поширена у Французькій Гвіані та в частині штату Амапа Бразилії, меншою мірою, у Суринамі та Гаяні.

Історія[ред. | ред. код]

Мова сформована на базі французької зі значним впливом португальської через близькість Бразилії та португальську окупацію 1809-1814 років. Також є чимало слів африканського та індіанського походження. Крім того, гвіанська зазнала впливу креольських мов з інших карибських колоній Франції, завдяки іммігрантам з Гаїті, Гваделупи та Мартиніки.

Правопис[ред. | ред. код]

Латинська абетка, за виключенням літер q та x: q замінено на k (kat замість фр. quatre), x замінено z, яке у таких випадках вимовляється, як французьке x : zénofob замість фр. xénophobe.

Літеру c вживають лише у комбінації з h (ch читається, як "ш"). У інших випадках її замінено або на k (kouman замість фр. comment) або на s (mesi замість фр. merci). Літера h ніколи не вживається окремо.

Як і у французькій, ou читається як українське "у". У інших випадках u замінено на i (izé замість фр. usé).

Статус[ред. | ред. код]

У Французькій Гвіані французька мова є єдиною офіційною мовою, а гвіанська креольська мова має статус регіональної мови Франції.

Гвіанська креольська мова використовується переважно у спілкуванні з родиною та друзями, у торгівлі та в повсякденному житті загалом. Французька, офіційна мова, використовується у навчальному процесі, державному управлінні, засобах масової інформації та в більшості офіційних заходів. У музиці, особливо традиційній, переважає гвіанська креольська мова.

Також є велика кількість літератури. Роман «Атіпа» Альфреда Парепу[fr] був першим романом, який був написаним креольською мовою у 1885 році.

Гвіанською креольською виходять радіо- та телевізійні програми, але у засобах масової інформації французька мова є основною.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]