Кресфонт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Кресофонт)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кресфонт
Посада цар Мессеніїd
Батько Aristomachusd
Брати/сестри Арістодем і Темен[d]
Діти Епіт
Вбивця Поліфонт[1]
Частина від Геракліди

Кресфонт, Кресофо́нт (грец. Κρεσφόντης) — син Аристомаха[ru], брат Темена[en] та Арістодема, праправнук Геракла. Легендарний цар Мессенії в XI ст. до н. е., перший її правитель з роду Гераклідів.

Після завоювання Пелопоннесу Кресфонтові випало правити в Мессенії, котру він розділив на п'ять регіонів — Пілос, Ріон, Месопу та Гіатиміс, приставивши до кожного царя та урівнявши в правах дорійців з мессенійцями. Столицею своєю зробив місто Стениклар, котре було в центрі країни. Таке рішення невдовзі було скасоване ним через незадоволення завойовників, статус міста було залишено лише за Стениклавром, куди зібрали всіх дорійців[2].

Був одруженим на Меропі, доньці царя Аркадії Кіпсела, з котрою мав кількох дітей, наймолодшим з них був Епіт, котрий і залишився в живих[3].

За «Енциклопедичним словником Брокгауза та Ефрона» (1898 р.), був вбитий, разом з двома старшими синами, власним родичем Поліфонтом, котрий, після вбивства, оженився на його дружині. За іншими джерелами, був вбитий синами дружини Меропи від Поліфонта[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. А. Щ. Полифонт // Энциклопедический словарьСПб: Брокгауз — Ефрон, 1898. — Т. XXIV. — С. 315.
  2. Павсаній. Опис Еллади. Кн. IV, р. 3, с. 6
  3. Павсаній. Опис Еллади. Кн. IV, р. 3, с. 3—4)
  4. Словник античності. Кресфонт. http://ancientrome.ru/ (російська) . {{cite web}}: |access-date= вимагає |url= (довідка); Пропущений або порожній |url= (довідка)

Література[ред. | ред. код]