Крех китайський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крех китайський
Самиця
Самиця
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Гусеподібні (Anseriformes)
Родина: Качкові (Anatidae)
Рід: Крех (Mergus)
Вид: Крех китайський
Mergus squamatus
Gould, 1864
Посилання
Вікісховище: Mergus squamatus
Віківиди: Mergus squamatus
ITIS: 175194
МСОП: 22680488
NCBI: 670348

Крех китайський[2] (Mergus squamatus) — вид водоплавних птахів родини качкових (Anatidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Крех китайський зустрічається на Далекому Сході Росії і в Північно-Східному Китаї. Зимує в Південно-Східній Азії, в основному, в південному Китаї.

Чисельність популяції[ред. | ред. код]

Сучасна чисельність світової популяції становить 1200—1500 гніздових пар, з яких 200—250 пар гніздиться в Китаї. Чисельність виду в Приморському краї не перевищує 1000 пар, Хабаровському краї — 100 пар. Всі оцінки чисельності приблизні.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха 52-62 см, довжина крила 23-26 см, розмах крил 78 см, вага 0,9-1,3 кг. Самиці забарвлені менше яскраво ніж самці в шлюбний період. У них лише однакові червоні ноги, сіро-білі очі і помаранчеві вузькі дзьоби. На голові красуються чубчики з довгих пір'їн, у самки він рудий, у самця темно-сірий. З боків тіла селезня — лускатий, яскраво виражений візерунок. Голова і спина чорного кольору, груди і шия білого. У самиці теж є такий візерунок, але він менш виражений. Голова і шия у неї рудо-коричневого кольору, все інше тіло сірого кольору. Взимку і восени після линяння лускатий візерунок відсутній як у самця, так і у самки.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Населяє багаті рибою гірські і швидкоплинні річки з долинними лісами по берегах. Гнізда влаштовує в дуплах дерев, охоче заселяє штучні гнізда. Характерна полігінія (самки чисельно переважають) і гніздовий консерватизм. Статевої зрілості досягає на 3 році життя. Самці не беруть участі у виведенні потомства, покидаючи гніздові ділянки з початком періоду насиджування. Повна кладка досягає 14 яєць, в середньому — 11. Відхід на стадії насиджування 0,6 %. У разі повної втрати першої кладки можлива повторна. Найбільший відхід (до 4,5 %) припадає на перші дні гніздового життя виводка. Пташенята, що залишилися без самки, можуть бути прийняті в іншій виводок. Розмір виводка до моменту підйому молодих на крило становить 1-12 птахів, у середньому, залежно від району гніздування і умов року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2012). Mergus squamatus: інформація на сайті МСОП (версія 2013.2) (англ.) 26 листопада 2013
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]