Кривонос Семен Юрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Семен Юрійович Кривонос
Директор Національного антикорупційного бюро України
Нині на посаді
На посаді з 6 березня 2023[1]
Президент Володимир Зеленський
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль
Попередник Артем Ситник
голова Державної інспекції архітектури та містобудування
20 травня 2021 — 6 березня 2023[2]
Попередник посада утворена
Громадянство Україна Україна
Alma mater

Семен Юрійович Кривонос (16 січня 1983) — український держслужбовець, юрист, голова Державної інспекції архітектури та містобудування (з 20 травня 2021 року по 6 березня 2023 року[3]). Голова НАБУ (з 6 березня 2023 року).

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 16 січня 1983 року у Маріуполі.

Освіта[ред. | ред. код]

У 2005 році закінчив Національний аграрний університет у Києві за спеціальністю «агрономія». У 2007 році закінчив Національну академію державного управління при Президентові України за спеціальністю «державне управління» та здобув кваліфікацію магістра державного управління. У 2010 році закінчив Національний університет біоресурсів і природокористування за спеціальністю «Правознавство», здобувши кваліфікацію спеціаліста права[4].

У 2018 році отримав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

На державній службі[ред. | ред. код]

З 2007 — головний спеціаліст відділу у справах сім'ї та молоді управління у справах сім'ї, молоді та спорту Голосіївської районної адміністрації Києва.

З 2011 по 2015 роки працював в територіальних органах Міністерства юстиції в Одеській та Київській областях[5].

Робота на Одеській митниці[ред. | ред. код]

Наприкінці 2015 року обійняв посаду першого заступника начальника Одеської митниці ДФС, де працював до 2016 року. На митниці у складі команди Міхеіла Саакашвілі координував роботу управління з протидії митним правопорушенням і курував економічний блок, основним напрямком діяльності якого був контроль митної вартості ввезених товарів.

На Одеській митниці реалізовував антикорупційний проєкт «Відкритий митний простір», спрямований на ліквідацію контрабандних схем. Реформа передбачала скорочення митних процедур у 4-5 разів, скорочення часу митного оформлення до 15 хв набір 130 нових співробітників митниці на відкритому конкурсі, знищення контрабандних схем[6].

У 2016 році Кривонос виграв конкурс на посаду директора Одеського територіального управління НАБУ[7]. Від посади відмовився та повернувся працювати в митницю через інформаційну кампанію проти нього у ЗМІ. Відмову обійняти посаду Кривонос пояснив небажанням ставити під удар новоутворений антикорупційний орган: «Враховуючи моє ставлення до цієї інституції, віру в неї та її бездоганну репутацію я вирішив відійти для того, щоб не нашкодити молодому і такому потрібному органу, який тільки починає працювати на повну потужність»[8].

Тодішній директор НАБУ Артем Ситник пізніше заявив, що перевірка не показала причетності Кривоноса до обставин, про які повідомили ЗМІ[9].

Діяльність у міжнародних і громадських організаціях[ред. | ред. код]

Після звільнення з митниці працював старшим юридичним радником в Міжнародній організації з розвитку права[en] (IDLO)[10].

З 2020 року по 2021 рік був головою громадської організації «Офіс простих рішень та результатів». Брав участь у розробці концепцій низки реформ, які були презентовані під час засідань Національної ради реформ при Президентові України[11].

Діяльність у ДІАМ[ред. | ред. код]

З травня 2021 року обіймає посаду Голови Державної інспекції архітектури та містобудування України (ДІАМ), створеної після ліквідації Державної архітектурно-будівельної інспекції[12].

Для формування штату новоутвореної установи було розпочато співробітництво з антикорупційними органами. Було підписано Меморандум про співпрацю та обмін інформацією щодо визначення корупційних ризиків при доборі кандидатів із Міністром розвитку громад та територій Олексієм Чернишовим та директором НАБУ Артемом Ситником[13].

1 лютого 2022 року за заявою Кривоноса детективи НАБУ і САП затримали представника однієї з київських будівельних компаній, який намагався дати голові ДІАМ хабар у 120 тисяч доларів. Особа прагнула отримати сертифікат про прийняття об'єкта в експлуатацію, незважаючи на порушення[14]. Досудове розслідування наведених фактів детективи НАБУ розпочали у грудні 2021 року, наразі справа спрямована до Вищого антикорупційного суду.

Головною метою роботи ДІАМ Кривонос називав подолання корупції та схеми вимагання хабарів за дозвільні документи.

Представники будівельних компаній високо оцінили роботу ДІАМ на чолі з Кривоносом, відзначивши «тотальну діджиталізацію дозвільних, погоджувальних процедур і системи взаємодії між архітекторами, девелоперами і контрольними органами»[15]. Схвальні відгуки щодо діяльності ДІАМ надали такі відомі компанії як Dragon Capital, «ОККО»[16], Fischer[en] та ін. Швидкість видачі дозвільних документів відсутність корупції відзначили також у Європейській бізнес асоціації[17].

Участь у конкурсі на посаду директора НАБУ[ред. | ред. код]

У 2022—2023 роках брав участь у конкурсі на посаду директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ)[18]. 6 березня Кабінет Міністрів України призначив його директором Національного антикорупційного бюро України[19]. Семена Кривоноса було обрано під час прозорого конкурсу комісією, до складу якої входили також представники міжнародних організацій. Заявляв про плани збільшити чисельність працівників НАБУ та завершити формування територіальних управлінь, створити у складі органу структури, які сприятимуть інституційній незалежності Бюро[20].

Діяльність у НАБУ[ред. | ред. код]

Основним завданням на посаді Директора НАБУ Семен Кривонос визначив збереження незалежності, а також підвищення ефективності роботи НАБУ[21]. Він запевнив, що забезпечуватиме незалежність розслідувань детективів, відкритість кадрових рішень та організує роботу так, щоб результати НАБУ були високо оцінені українським суспільством та міжнародними партнерами[22]. Невдовзі після призначення нового директора НАБУ і САП задокументували отримання головою Верховного Суду В. Князєвим хабаря у близько 3 мільйони доларів. На брифінгу 16 травня директор НАБУ Семен Кривонос повідомив, що це — найбільш резонансна справа в історії роботи НАБУ та САП і найбільше викриття в судовій гілці влади[23]. Князев виявився найвищим за статусом чиновником України, спійманим на хабарі. У подальшому у 2023 році НАБУ викрили високопосадовців Тернопільської облради та ОВА на вимаганні 2,4 млн грн[24], злочинну організацію в Фонді держмайна, яка заволоділа понад 500 млн грн[25] та повідомили про підозру Коломойському і п'ятьом експрацівникам Приватбанку[26].

За результатами діяльності НАБУ у першому півріччі 2023 року детективи НАБУ та прокурори САП розпочали 286 нових розслідувань, повідомили про підозру 137 особам, до суду передано обвинувальні акти стосовно дій 147 людей. Серед підозрюваних у тому числі 11 вищих посадових осіб держави, 26 керівників державних підприємств та 7 суддів.

Після обрання на посаду Директора Семен Кривонос ініціював проведення Оцінки діяльності НАБУ. Вона була проведена у жовтні 2023 року за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EUACI), Уряду Японії і Міжнародної організації права розвитку (ІDLO). Команда з оцінки дійшла висновку, що НАБУ розвинулося у сильну та ефективну інституцію із серйозним доробком розслідувань топ-корупції. Аудитори відмітили, що НАБУ має бездоганну репутацію, а його працівники демонструють високий рівень доброчесності. Експертна комісія надала 150 конкретних рекомендацій щодо покращення роботи установи. У грудні 2023 року була сформована Команда імплементації запропонованих рекомендацій, в яку увійшли співробітники НАБУ та представники міжнародних партнерських організацій[27].

Під керівництвом Семена Кривоноса у 2023 році НАБУ продемонструвало найкращі результати з моменту створення антикорупційних інституцій[28]. Було викрито на зловживаннях 21 особу з-поміж вищих посадових осіб держави, 39 керівників державних підприємств, 16 суддів, 11 депутатів[29]. За підсумками 2023 року економічний ефект діяльності НАБУ та САП сягнув 4,7 млрд грн, що в півтора раза вище за показники 2022 року[30].

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Галина Польшинська. Виховують двох дочок: Марі Анну (нар. 2014) і Аврору Надію (нар. 2017).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Розпорядження від 06.03.2023 № 192-р : Про призначення Кривоноса С. Ю. Директором Національного антикорупційного бюро України
  2. Розпорядження від 6 березня 2023 р. N 193-р : Про звільнення Кривоноса С. Ю. з посади Голови Державної інспекції архітектури та містобудування України
  3. ІПС ЛІГА:ЗАКОН - система пошуку, аналізу та моніторингу нормативно-правової бази. ips.ligazakon.net. Процитовано 10 березня 2023.
  4. Кривонос Семен Юрійович. LB.ua. Процитовано 29 січня 2023.
  5. Персона Кривонос Семен Юрійович (ua) . comments.ua. Процитовано 29 січня 2023.
  6. Кривонос: ДІАМ впроваджує ефективні антикорупційні заходи за підтримки НАБУ. РБК-Украина (укр.). Процитовано 29 січня 2023.
  7. Обрано керівників Львівського та Одеського територіальних управлінь НАБУ. nabu.gov.ua. 18.04.2016.
  8. Семен Кривонос: Це має бути комплексна робота зі знищення самих передумов корупції. РБК-Украина (укр.). Процитовано 29 січня 2023.
  9. Артем Ситник: Точку неповернення ще не пройдено. nabu.gov.ua.
  10. Державна інспекція архітектури та містобудування України - Голова ДІАМ. diam.gov.ua (ua) . Процитовано 29 січня 2023.
  11. Семен Кривонос, останні новини - РБК-Україна. www.rbc.ua. Процитовано 29 січня 2023.
  12. Кривонос офіційно очолив ДІАМ. nerukhomi.ua (укр.). Процитовано 29 січня 2023.
  13. Державна інспекція архітектури та містобудування України - Підписано тристоронній Меморандум про співпрацю між ДІАМ, Мінрегіоном та НАБУ. diam.gov.ua (ua) . Процитовано 29 січня 2023.
  14. Водяний, Андрій (01.02.2022). Голову ДІАМ намагались підкупити: пропонували $120 000. liga.net.
  15. Сергій Пилипенко, "Ковальська": Після обстрілів у жовтні попит на нові квартири взагалі став. www.epravda.com.ua. Процитовано 29 січня 2023.
  16. СЬОГОДНІ ДІАМ ДЕМОНСТРУЄ ВИСОКИЙ ПРОФЕСІОНАЛІЗМ І ВІДКРИТІСТЬ ДО БІЗНЕСУ – МЕРЕЖА АЗК ОККО. okko.ua. 12.08.2022. Архів оригіналу за 29 січня 2023. Процитовано 29 січня 2023.
  17. Дозвіл на будівництво за 1 день, діджиталізація та 0% корупції – як працює новостворена ДІАМ?. European Business Association (укр.). 31 січня 2022. Процитовано 29 січня 2023.
  18. Конкурс у НАБУ: Хто може стати новим директором. Depo.ua (укр.). Процитовано 29 січня 2023.
  19. Кабмін обрав нового директора НАБУ: хто ним став. РБК-Украина (укр.). Процитовано 6 березня 2023.
  20. Зберегти та розвинути антикорупційну систему. Главком | Glavcom (укр.). 25 січня 2023. Процитовано 29 січня 2023.
  21. Директор НАБУ Семен Кривонос: «Для мене честь бути частиною потужної команди».
  22. Жодних компромісів, якщо мова йтиме про незалежність НАБУ та мене як його Директора.
  23. Голова Верховного Суду Князєв затриманий, підозру йому ще не вручили. Українська правда (укр.). Процитовано 27 жовтня 2023.
  24. Zaxid.net (27 червня 2023). НАБУ оприлюднило відео вимагання головою Тернопільської облради хабара. ZAXID.NET (укр.). Процитовано 27 жовтня 2023.
  25. Викрито злочинну організацію на махінаціях з майном ФДМУ.
  26. НАБУ повідомило про підозру Коломойському і п'ятьом експрацівникам Приватбанку. LB.ua. 7 вересня 2023. Процитовано 27 жовтня 2023.
  27. Група незалежних експертів завершила Оцінку роботи НАБУ.
  28. Глава САП назвав 2023 рік найрезультативнішим у роботі антикорупційних органів. www.ukrinform.ua (укр.). 21 лютого 2024. Процитовано 13 березня 2024.
  29. Звіт НАБУ за друге півріччя 2023 року.
  30. Директор НАБУ Семен Кривонос та Керівник САП Олександр Клименко презентували результати діяльності.