Криганова Алла Степанівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Криганова Алла Степанівна
Народилася 3 травня 1929(1929-05-03)
Ромни, Сумська область
Померла 31 січня 2023(2023-01-31) (93 роки)
Суми
Країна СРСР СРСР
Україна Україна
Національність українка
Діяльність журналістка
Галузь педагогіка, журналістика
Заклад Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна
Діти Криганов Андрій Васильович

Криганова Алла Степанівна (3 травня 1929, Ромни 31 січня 2023, Суми) — український педагог, науковець, журналіст. Учасниця Протестного руху «шістдесятників» у Сумах. Дослідниця геноциду українського народу 1932-1933. Член Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилась в родині вчителів, батько  — Осадченко Степан Григорович 1898  — 1964, військовик, вчитель географії. Мати – Осадченко (з дому Семененко) Євгенія Михайлівна 1904  — 1991, вчителька історії, із родини вчителів. Батько у 1937-му арештований за доносом, хтось із знайомих повідомив, що у приватній розмові Степан Григорович говорив, що більшовики знищили сільське господарство. Звільнили у 1939-му, дружина їздила на прийом до Калініна, у той час саме змістили керівника НКВД Єжова, почалася показова боротьба з «єжовщиной» і на цій хвилі звільнили багато політв’язнів.

Навчання[ред. | ред. код]

До 1-го класу пішла в містечку Дружківка. 2-3  — Ромни. 5-й – Олика. Перервала навчання Друга світова війна. У 1945 навчалася у місті Мостове (Одеська область). Потім матір перевели до м. Борщів, де пішла до 7-го класу.

У жовтні 1945-го в містечку діяли спецбоївки НКВД, які під виглядом УПА, для компрометації українського спротиву, знищували поляків і вчителів. Родина Осадченків була вчасно попереджена службою безпеки ОУН УПА про запланований НКВД замах, родина спішно залишає Борщів і переїжджає до Ромнів. Тут закінчує навчання у школі № 2.

1948  — поступає до Харківського державного університету ім. Горького (тепер ім. Каразіна) на факультет «класичної філології». Спеціаліст латинської, грецької мови, античної літератури. Закінчує у 1953-му.

1962  — 1967  — Сумське державне музичне училище, спеціальність  — хоровий диригент.

Закінчувала аспірантуру. За те, що через газету «Правда» намагалася вплинути на корумпований місцевий партійний осередок, була виключена із КПРС.

Робота[ред. | ред. код]

Більшу частину життя працювала у Сумській СШ № 18.

Громадянська робота[ред. | ред. код]

Голова історико-просвітницького товариства «Меморіал». Майстер художнього плетіння.

Творча робота[ред. | ред. код]

Авторка більш ніж 200 критичних і наукових статей на тему педагогіки і психології, статей про голодомор.

Член редколегії каталогу науково-документальної серії «Реабілітовані історії. Сумська область». Авторка статей.

Родина[ред. | ред. код]

Мати науковця Андрія Криганова.

Джерела[ред. | ред. код]