Криганов Андрій Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Криганов Андрій Васильович
Народився 28 січня 1955(1955-01-28)
Суми
Помер 2008(2008)
Харків
Країна СРСР СРСР
Україна Україна
Національність українець
Діяльність археолог
Alma mater Харківський університет
Галузь історія, археологія
Заклад Харківський університет
Вчене звання Кандидат історичних наук
Науковий ступінь кандидат історичних наук
Родичі Криганова Алла Степанівна

Криганов Андрій Васильович (*28 січня 1955  — †2008)  — дослідник кочових культур України, археолог. Діяч харківської «Просвіти». Кандидат історичних наук.

Життєпис[ред. | ред. код]

Родина[ред. | ред. код]

Народився в родині вчителів, мати  — Криганова Алла Степанівна  — вчителька російської мови, батько  — військовик, бабуся  — Осадченко Євгенія Михайлівна  — вчителька історії, дід  — Осадченко Степан Григорович  — вчитель географії.

З початкових класів бабуся розповідала онуку про археолога Генріха Шлімана, про розкопки Трої. За свідченням матері Андрій саме зі шкільних років мріяв стати археологом.

Навчання[ред. | ред. код]

1972  — закінчив сумську СШ № 18, у тому ж році вступив на історичний факультет Харківського університету імені Каразіна.

Робота[ред. | ред. код]

Після закінчення університету вступив до аспірантури і, захистивши кандидатську дисертацію, працював в університеті і займався археологією.

Був активістом товариства «Просвіта», постійно виїжджав з освітянами на розкопки Нетайлівського некрополя, що на Харківщині. Дослідження військової справи кочовиків мало стати темою його докторської дисертації. Та не судилося. Андрій Криганов помер від інфаркту перебуваючи на розкопках того ж Нетайлівського некрополя.

Публікації[ред. | ред. код]

Автор наукових статей у журналі «Археологія України» (Харків), що видає археологічне товариство.

Після смерті друком вийшла книга «Військова справа кочівників Північного Причорномор'я кінця IV — початку ХІІІ століть».

Посилання[ред. | ред. код]