Крилозяброві

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крилозяброві
Rhabdopleura normani
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Двобічно-симетричні (Bilateralia)
Вториннороті (Deuterostomia)
Тип: Напівхордові (Hemichordata)
Клас: Крилозяброві (Pterobranchia)
Lankester, 1877
Підкласи
Посилання
Вікісховище: Pterobranchia
Віківиди: Pterobranchia
EOL: 8855
ITIS: 158642
NCBI: 33627
Fossilworks: 33521

Крилозяброві[1] (Pterobranchia, від дав.-гр. πτερόν — крило, βράγχια — зябра) — клас морських тварин типу напівхордових.

На відміну від кишководишних, крилозяброві — сидячі тварини, зазвичай колоніальні. Колонії у вигляді кущиків, де всередині порожнистих трубочок сидять самі тварини (зооїди). Розмір зооїдів коливається від 1 до 10 мм.

Хоботок у крилозябрових перетворився на так званий «головний щит», орган, що виділяє білковий матеріал, з якого складаються трубочки колонії. Глоткових зябер всього одна пара. На комірі ростуть перисті щупальця, від 1 до 5 пар, вкриті війками (звідси назва). Щупальця служать для дихання та збору їжі.

Розвиток проходить з метаморфозом: личинка прикріплюється до дна і через два дні перетворюється в дорослу тварину, яка шляхом брунькування утворює нову колонію.

Представлені приблизно 20 видами, складовими 2 рядів — Rhabdopleuroidea і Cephalodiscoidea. Перші поширені в морях Північної Європи та Східної Азії, другі — в морях, що омивають Антарктиду.

Класифікація[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Маховська Л. Й., Неспляк О. С. СУЧАСНА СИСТЕМА ХОРДОВИХ . Методичні вказівки із дисципліни «Систематика та еволюція хребетних тварин» для студентів ІІ курсу спеціальності «Біологія» [Архівовано 24 січня 2022 у Wayback Machine.]. Державний вищий навчальний заклад «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», Інститут природничих наук, Кафедра біології та екології. с.4

Посилання[ред. | ред. код]