Кримський рейд ГУР МО України 2016

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кримський рейд ГУР МО України 2016
Анексія Криму
Дата: 6-8 серпня 2016
Місце: Україна поблизу м. Армянськ, Автономна Республіка Крим
Результат:
Сторони
Україна Україна Росія Росія
Військові формування
 ГУР  ФСБ РФ
Втрати
невідомо підполковник Роман Каменєв
єфрейтор Семен Сичов
кілька поранених

Кримський рейд — диверсійна операція ГУР МО на території АР Крим, що проходила 6—8 серпня 2016 року. Згідно з українськими джерелами, в ході рейду було ліквідовано підполковника ФСБ і поранено 2 співробітників ФСБ.

Задум операції[ред. | ред. код]

За версією українських джерел, оперативно-агентурна група воєнної розвідки повинна була доставити зброю та вибухові засоби у спеціально підготовлені місця поблизу російських військових об'єктів. Їх повинні були використати інші ДРГ та українська агентура у випадку повномаштабного конфлікту (в тому числі наступу росіян з території Криму).

Сили[ред. | ред. код]

Для операції було відібрано 5 співробітників ГУР МО на чолі з Кирилом Будановим.

Хід подій[ред. | ред. код]

Російські спецслужби завчасно отримали інформацію про вивід групи в Крим і затримали агента.

В телефонній розмові агент зумів сигналом попередити групу про небезпеку, що дало можливість військовослужбовцям ГУР організувати засідку на умовленому місці зустрічі.

Прибувши на місце зустрічі, група ЦСП "Вимпел" ФСБ потрапила у засідку. Внаслідок цього на місці було вбито підполковника ЦСП «Вимпел» Романа Каменєва, а двоє військовослужбовів цього центру отримали поранення.

Українські розвідники почали відхід у бік материка. На цей час район поблизу Армянська оточили підрозділи ФСБ, поліції, Росгвардії та російської армії.

Група зуміла вийти до переходу поблизу дамби. Під час переходу було застрелено єфрейтора 247-го десантно-штурмового полку ЗС РФ Семена Сичова. Згідно з українськими джерелами, Семен Сичов загинув унаслідок перестрілки з російськими військовими.

Група успішно і без втрат вийшла на підконтрольну Україні територію.

Наслідки[ред. | ред. код]

Внаслідок операції загинули військовослужбовці РФ.

У Криму ФСБ затримала Євгенія Панова та Андрія Захтея, які за версією росіян були агентами ГУР МО та мали зустріти групу Буданова.

2017 рік[ред. | ред. код]

У 2017 році в Києві у власному автомобілі підірвали Максима Шаповала, на той момент начальника Управління спеціального резерву ГУР МО (управління, яке планувало і провело «рейд у Крим»).

2019 рік[ред. | ред. код]

У 2019 році було звільнено Євгенія Панова.

У квітні 2019 року, при спробі встановити вибуховий пристрій у автомобіль Кирила Буданова, затримали Олексія Ломака — агента або співробітника російських спецслужб. Ймовірно це була помста за смерть підполковника ФСБ Каменєва.

Посилання[ред. | ред. код]