Біткойн-міксер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Криптовалютний змішувач)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Біткойн-міксер
Сфера роботи захист інформації, криптовалюта і Відмивання брудних грошей[1]

Біткойн-міксер (англ. Bitcoin mixer, Bitcoin tumbler, Bitcoin mixing service[2]) — сервіс анонімізації, який ускладнює або робить практично неможливим відстеження транзакцій в системі Біткойн.

Більшість біткойн-міксерів використовують наступну технологію: кошти клієнта дробляться на стандартні дрібні частини, після чого ці частини змішуються у випадковому порядку з аналогічними частинами інших клієнтів. В результаті всіх операцій, до кінцевого одержувача приходить задана кількість криптовалюти, але невеликими партіями від різних випадково обраних учасників.

Види міксерів[ред. | ред. код]

Централізовані сервіси[ред. | ред. код]

Перше покоління міксерів відноситься до так званих централізованих сервісів. Користувач відправляє біткойни, платить невелику комісію, на вказану адресу приходять біткойни від іншого клієнта на ту ж суму. Рівень анонімності залежить від кількості користувачів та кількості біткойнів, доступних для змішування. Більшість таких сервісів не стали надто популярними. На даний момент таку послугу надають лише кілька великих сервісів обміну. Слід врахувати, що при доступі до логів сервісу, рівень анонімності може істотно знизитися.

Пірингові міксери[ред. | ред. код]

Пірингові (децентралізовані) міксери забезпечують контакти користувачів між собою: обмін біткойнами відбувається безпосередньо, без посередника. Знижується можливість викрадення кріптовалюти. Такі протоколи, як CoinJoin, SharedCoin і CoinSwap дозволяє декільком біткойн-користувачам об'єднатися для того, щоб сформувати одну транзакцію, яка проводиться в кілька етапів при наборі потрібної кількості учасників. Крім сервера, який займається перемішуванням, ніхто з клієнтів не зберігає адреси відправників і одержувачів. Ця операція може проводитися кілька разів для різних одержувачів, щоб ускладнити операцію аналізу.[3][4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Feds arrest founder of bitcoin ‘mixer’ they say laundered $335 million over ten years // The Verge — 2021.
  2. Amit Dori (23 листопада 2016). A Complex Web: Bitcoin Mixing Services. Архів оригіналу за 26 березня 2017. Процитовано 26 березня 2017. 
  3. Jon Matonis (17 березня 2014). A Taxonomy of Bitcoin mixers. Архів оригіналу за 22 грудня 2016. Процитовано 23 березня 2017. 
  4. Pete Rizzo (23 серпня 2016). Bitfury Research Shines Light on Bitcoin Privacy Weaknesses. Архів оригіналу за 27 березня 2017. Процитовано 26 березня 2017.