Кристіан V

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Кристіан V (король Данії))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кристіан V
Christian V
король Данії і король Норвегії
9 лютого 1670 — 25 серпня 1699
Попередник: Фредерік III
Спадкоємець: Фредерік IV
 
Народження: 15 квітня 1646(1646-04-15)
Фленсбург
Смерть: 25 серпня 1699(1699-08-25) (53 роки)
Копенгаген
Причина смерті: нещасний випадок на полюванніd
Поховання: Собор Роскілле
Країна: Норвегія і Данія[1]
Релігія: лютеранство
Рід: Ольденбурги
Батько: Фредерік III
Мати: Софія Амалія Брауншвейг-Люнебурзька
Шлюб: Шарлотта Амалія Гессен-Кассельська
Діти: Фредерік IV, Prince Christian of Denmarkd[2], Princess Sophia Hedwig of Denmarkd[2], Карл Данський, Prince William of Denmarkd[2], Christiane Gyldenloeved, Christian Gyldenløved, Ulrik Christian Gyldenløve, Count of Samsød, Sophie Christiane Gyldenløved, Prince Christian William of Denmarkd[2], Christina Charlotte Oldenburgd[2] і daughter Oldenburgd[2]
Нагороди:
орден Підв'язки Орден Данеброг (Данія) Кавалер ордена Слона

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Кристіан V (дан. Christian V; 15 квітня 1646 — 25 серпня 1699) — король Данії і Норвегії з 1670 до 1699 року. Походив з Ольденбурзької династії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Молоді роки[ред. | ред. код]

Народився у замку Дуборг (Феслінзі) у родині Фредеріка III, короля Данії та Норвегії, й Софії Амалії Брауншвейг-Люнебурзької. Здобув від своїх вихователів поверхову й загальну освіту. Набув військового досвіду під час облоги Копенгагена шведськими військами у 1658 році. У 1661 році вирушив у подорож Європою, особливо довго був при дворі Людовика XIV, короля Франції.

Володарювання[ред. | ред. код]

Ставши королем, Кристіан V продовжував політику свого батька стосовно зміцнення королівської влади. Він запровадив титули графів та баронів. Їх надавали представникам гольштейнської знаті, данських міщан та заможних селян. Король роздав дуже багато титулів й підніс їх на противагу представникам данської аристократії. Все це знайшло відображення у Табелях о рангах 1671 та 1693 років. У Данії було створено графство Гриффентфельд, у Норвегії — графства Ларвік та Ярлсберг, а також баронат Розендаль. Для підвищення авторитету королівської влади впроваджено орден Даннеборга.

Як початок політики меркантилізму в Данії та Норвегії у 1672 році впроваджуються митні тарифи.

Війна із Швецією[ред. | ред. код]

З самого початку свого правління Кристіан V вирішив розширити свої володіння шляхом приєднання герцогства Голштейн-Готорпського. Для цього було укладено союз з Францією. У 1671 році Кристіан V вдерся до герцогства, захопив Шлезвіг, змусив герцога гольштейнського втекти до Гамбургу. Після цих успіхів намагався захопити й Гамбург, але йому в цьому завадили Карл XI, король Швеції і Фрідріх-Вільгельм I, курфюрст Бранденбурга. Також на захист Гольштейну втрутилися Англія і Голландія. У 1672 році Кристіан V вимушений був укласти мирний договір, згідно з яким повернув Шлезвіг герцогу Гольштнейн-Готорпському, за винятком деяких невеличких територій.

Важливим періодом правління Кристіана V була війна зі Швецією, яка отримала назву Сконської. Головним завданням її було повернення провінції Сконе, що була втрачена внаслідок дансько-шведської війни 1657—1658 років. Кристіан V став готуватися до неї відразу після гольштейнської кампанії. Для цього уклав союз з Бранденбургом. У 1676 році він розпочав війну, отримавши також підтримку з боку Голландії.

Ця війна тривала з перемінним успіхом. Загалом Данія виграла практично усі морські битви — біля острова Еланд (1676 рік), Кієге (1677 рік). Водночас регулярно зазнавала поразок на суходолі. Так численні спроби Кристіана V захопити Сконе виявилися невдалими — він протягом усієї війни зазнав поразок від короля Карла XI Шведського — при Галлештадті (1676 рік), Лунді (1676 рік), при Мальме (1677 рік).

Зрештою було укладено мирний договір між Данією та Францією у Фонтенбло (13 серпня 1679 року) та 26 вересня — з Швецією. За результатами війни Данія практично нічого не отримала.

Продовження реформ[ред. | ред. код]

У 1683 році в Данії було створено новий кодекс законів. У 1687 році подібний кодекс створено було для Норвегії. Проведено було адміністративну реформу — замість ленів впроваджено амти на чолі із амтманами. У 1688 році впроваджена книга для оцінки земель. 1680-1690-ті роки — це період активного виникнення мануфактур, чому сприяла королівська влада.

Кристіан V водночас сприяв розвитку науки.

Помер Кристіан V 25 серпня 1699 року у Копенгагені.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Шарлота-Амалія (1650—1714), донька Вільгельма VI, ландграфа Гесен-Касельського

Діти:

  • Фредерік (1671—1730), король Данії і Норвегії
  • Кристіан Вільгельм (1672—1673)
  • Кристіан (1675—1695)
  • Софія Гедвіга (1677—1735)
  • Карл (1680—1729)
  • Христина Шарлота (1683)
  • Вільгельм (1687—1705)

5 бастардів.

Генеалогія[ред. | ред. код]

 
 
 
 
 
 
Софія Легніцька
 
 
 
 
 
Йоган Георг
 
 
 
 
 
Єлизавета Ангальт-Цербстська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фредерік II
 
Софія Мекленбург-Ґюстровська
 
Йоахім-Фрідріх Бранденбурзький
 
Катерина Бранденбург-Кюстринська
 
Людвіг V
 
Магдалена Бранденбурзька
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Кристіан IV
 
 
 
 
 
Анна-Катерина Бранденбурзька
 
Георг Брауншвейг-Люнебурзький
 
Анна Елеонора Гессен-Дармштадтська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фредерік III
 
 
 
 
 
 
 
Софія Амалія Брауншвейг-Люнебурзька
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Кристіан V

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Nielsen, Kay Søren. «Christian V. Konge og sportsmand» (in Danish). The Royal Danish Arsenal Museum. Retrieved 29 November 2009. (дан.)