Кришка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кришка (накривка, покришка) — верхня частина, що закриває посудину, коробку або рухома частина пеналу. Також накривка — верхня частина предмета, якою затуляють у ньому отвір[1]; Як технічний термін слід використовувати лише накривка, відповідно до ДСТУ 3321:2003[1]. Згідно з міждержавним стандартом ГОСТ 17527-2003[2] (про застосування в Україні згідно НАКАЗу від 10.12.2007 N 351[3]), який визначає терміни в галузі пакування, кришка — це «закупорювальний засіб, що закріплюється по всьому зовнішньому периметру верху або горловини тари»[4].

Кришка, що нагвинчується на горловину туби, називається «бушо́н» (від фр. bouchon)[4].

Кришки на скринях, діжках, трунах, ящиках і тому подібному традиційно носили назву «віко»[5].

Історія[ред. | ред. код]

Історія кришки і багатогранних значень цього терміна тісно пов'язана із історією виникнення і становлення людства. Очевидно, перші кришки виникли разом із виникненням першого посуду і ємностей для зберігання і перенесення води, олії, вина, рідин, зерна та інших харчових продуктів. Кришки, що були знайдені на гончарних виробах, датуються більш, ніж 3100-ими роками до н. е.

Найдавніші єгипетські канопи, у яких зберігалися муміфіковані органи померлих, і які щільно закривалися кришками, що символізували чотирьох єгипетських богів, датуються 2686-им роком до н. е. Цими ж роками датуються кришки саркофагів, зовні прикрашених зображеннями єгипетської богині неба Нейт, що розправила крила, а з внутрішньої — богині неба Нут, яка дивилася безпосередньо на мумію.

Використання[ред. | ред. код]

Кришки для консервування[ред. | ред. код]

Кришки використовуються для консервування. Промислово випускаються такі види кришок:

  • Кришка для консервування СКО
  • Твіст-офф англ. tvist-off — штампована кришка з упорами для загвинчування[6].
  • Кришка поліетиленова

Колекціювання[ред. | ред. код]

Металеві кришки від пива, кришки від пластикових пляшок є об'єктом колекціювання. Колекціювання пластикових кришок називається «філолідія»[7]

Інше[ред. | ред. код]

Згодом термін «кришка» стали застосовувати і для позначення інших споріднених за призначенням, формою і застосуванням предметів і понять:

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б ДСТУ 3321:2003 Система конструкторської документації. Терміни та визначення основних понять.
  2. ГОСТ 17527-2003 Упаковка. Термины и определения.
  3. Про затвердження Переліку національних стандартів, які в разі добровільного застосування є доказом відповідності продукції вимогам Технічного регламенту з підтвердження відповідності паковання (пакувальних матеріалів) та відходів паковання : Наказ; Держспоживстандарт України від 10.12.2007 № 351 // База даних «Законодавство України» / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/v0351609-07 (дата звернення: 03.07.2021)
  4. а б Упаковка терміни й визначення [Архівовано 30 липня 2012 у Wayback Machine.](рос.)
  5. Віко // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  6. Кришки «твіст-офф» як спосіб зберігання консервованої продукції [Архівовано 1 лютого 2009 у Wayback Machine.] (рос.)
  7. Колекціювання пластикових кришок [Архівовано 22 травня 2010 у Wayback Machine.](рос.)

Посилання[ред. | ред. код]