Кришталева печера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кришталева печера
Характеристики
Тип карстова
Довжина ~28 000 м
Перепад висот 30м
Кількість входів 2
Дослідження
Рік відкриття 1721
Розташування
Країна Україна
Регіон Тернопільська область,
Чортківський район
Місцевість село Кривче
Карти розташування
Кришталева печера. Карта розташування: Тернопільська область
Кришталева печера

Мапа

CMNS: Кришталева печера у Вікісховищі

Криштале́ва печéра — геологічна пам'ятка природи загальнодержавного значення в Україні[1]. Розташована на південно-західній околиці села Кривче Чортківського району Тернопільської області.

Історія[ред. | ред. код]

Вважається, що печеру відкрив монах єзуїтського ордену Габріель Жанжинський (1664—1737). У виданій ним у 1721 році книзі «Натуральна історія королівська Польського» вперше згадується печера. Дослідження печери продовжувалися протягом ХІХ і на початку ХХ століть. Але детальне її вивчення проведено спелеологами лише у 1961—1971 роках. Тоді ж було здійснено і картування печери.

Розпорядженням Ради Міністрів УРСР від 7 серпня 1963 № 1180-р печері надано статус геологічної пам'ятки природи загальнодержавного значення.

Опис[ред. | ред. код]

Досліджена довжина — ~28 км. Середня ширина ходів — 2 м, середня висота — 3  м. Вона практично суха і є легкою для проходження. Тут спостерігається впродовж року стала температура (+10,6 °C). Це одна з 2 печер які мають освітлений екскурсійний маршрут на заході України. Приймає відвідувачів цілий рік,[2].

Туристичний маршрут має протяжність 2,5 км та триває близько півтори години. Перші 480 м прокладені в вимитому природньому тунелем, стіни якого виблискують гіпсами, що нагадують листя папороті. На маршруті чергуються коридори і зали, окремі витвори природи отримали власні назви — голова бика, ящірка, слон тощо. Назву «Кришталева» печера отримала завдяки кристалам гіпсу білого, кремового та рожево-бурштинового кольору, що покриває її стіни.

Туристичне та рекреаційне значення[ред. | ред. код]

Екскурсійний маршрут печери має електричне освітлення і досить зручний. Для його проходження не потрібно спеціального спорядження та одягу. Але деякі позамаршрутні ділянки печери закриті для туристів з метою запобігання порушенню мікроклімату печери та негативному впливові на ріст і збереження кристалів.

Особливістю печери є те, що в ній підвищена іонізація повітря і води, абсолютна відсутність патогенних організмів, а недавно виявлено мінеральний болотний мул і воду. Усе це робить «Кришталеву» найперспективнішим об'єктом для лікувальних та рекреаційних цілей.

Екскурсії до печері[ред. | ред. код]

Графік роботи[3]:

  • понеділок — вихідний;
  • вівторок — середа: 10:00—17:00;
  • Четвер — неділя: 10:00—18:00.

Обідня перерва екскурсоводів згідно з графіком.

Вартість екскурсії:

на 1 дитину — 40,00 грн.
на 1 дорослого — 50,00 грн.
  • Максимальна кількість чоловік у групі — 15.
  • Мінімальна вартість екскурсії — 550,00 грн.

[4]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Географічна енциклопедія України : [у 3 т.] / редкол.: О. М. Маринич (відповід. ред.) та ін. — К., 1989—1993. — 33 000 екз. — ISBN 5-88500-015-8.
  2. Печера Кришталева (Кривченська). Архів оригіналу за 7 листопада 2011. Процитовано 3 червня 2011. 
  3. Офіційний сайт [Архівовано 4 вересня 2015 у Wayback Machine.] установи.
  4. https://www.centr-tur.te.ua/печера-кришталева/

Посилання[ред. | ред. код]