Кришур

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цинут Кришур

Ținutul Crișuri

Герб цинуту
Адм. центр Клуж
Країна Румунське королівство
Регіон Марамуреш, Крішана
Офіційна мова румунська
Населення
 - повне 2 143 453
Площа
 - повна 33 385 км²
Часовий пояс UTC+2 і UTC+3
Дата заснування 1938
Положення цинуту Кришур у межах тодішньої Румунії
Положення цинуту Кришур у межах тодішньої Румунії

Положення цинуту Кришур у межах тодішньої Румунії

Кришур (рум. Crișuri), інша назва Сомеш (рум. Someș) — один із десятьох цинутів Румунського королівства з адміністративним центром у місті Клуж. Включав території трансільванських областей Марамуреш і Кришана.

Історія[ред. | ред. код]

Цинут виник 1938 року після започаткованої королем Каролем II так званої адміністративно-конституційної реформи, спрямованої на встановлення диктатури і, як результат, посилення централізації територіального управління. Саме тому було скасовано поділ країни на 71 жудець і утворено 10 цинутів, які охоплювали території від чотирьох до десятьох колишніх жудеців. Цинут Крішурь складався зі сімох жудеців:

Цинут налічував 56 плас (волостей), 16 міст і 1575 сіл. Площа цинуту становила 33 385 км², на якій проживало 2 143 453 особи, з яких станом на 1 липня 1937 року 372 609 були мешканцями міст.

У 1939 році жудець Турда було відступлено цинутові Муреш в обмін на жудець Несеуд (рум. Năsăud), адміністративним центром якого було місто Бистриця.

Керував цинутом королівський резидент, якого призначали указом короля на шість років.

Цинут перестав існувати в 1940 році внаслідок територіальних втрат Румунії на користь СРСР та держав Осі, а також зречення короля.

Зміст назви[ред. | ред. код]

Назва цинуту походить від трьох річок цієї провінції — Крішул-Алб, Крішул-Негру і Крішул-Репедя та являє собою форму множини спільного для цих гідронімів першого слова, тим самим указуючи на ці три річки.

Див. також[ред. | ред. код]

Адміністративний поділ Румунії

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]