Кросовер (сюжет)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Персонажі фільму «Чужий проти Хижака» (2004)

Кросо́вер (від англ. (plot) crossover, «взаємодія (сюжетів)», (букв.) «перехрещення (сюжетів)»; скор. англ. xover[1]) — художній твір або його окремий сюжет, в якому змішуються сюжетні елементи — персонажі, місця подій тощо — кількох інших незалежних творів. У ширшому розумінні, кросовер — це будь-яке об'єднання двох і більше незалежних «авторських всесвітів».

Не слід плутати кросовер зі спінофом, тобто побічним твором («відгалуженням»), в якому можуть брати участь герої основного твору.

Перший із відомих фільмів-кросоверів — «Frankenstein Meets the Wolf Man[en]» 1943 року, в якому зустрічаються монстр Франкенштейна (із серії фільмів[en] Universal Studios) та Перевертень (герой фільму 1941 року[en]). Серед сучасних відомих кросоверів у фільмах — зустріч маніяків Фредді Крюгера із «Кошмару на вулиці В'язів» та Джейсона Вурхіза з «П'ятниці, 13» у фільмі-кросовері «Фредді проти Джейсона»; зустріч космічних монстрів у фільмі «Чужий проти Хижака», земних монстрів-велетнів — у фільмі «Кінг-Конг проти Ґодзілли», також перетин класичних персонажів-монстрів відбувається у фільмі «Ван Хелсінг» 2004. Ще збірка класичних літературних героїв відбувається у блокбастері «Ліга видатних джентльменів» 2003, потім спільні дії супергероїв кінематографічного Всесвіту Marvel «Месники» та видавництва DC «Ліга справедливості» тощо.

Кросовери, як художній метод, особливий розвиток отримали в коміксах, де часто зустрічаються персонажі різних серій одного вигаданого всесвіту (наприклад, Civil War від Marvel Comics та Infinite Crisis від DC Comics) або персонажі з різних вигаданих світів. Слідом за кросоверами-коміксами цей прийом перейшов до багатьох фільмів та телевізійних серіалів, знятих за мотивами супергеройських всесвітів, та творів інших жанрів.

Приклади кросоверів у телесеріалах:

Прикладами кросоверів у відеоіграх є RoboCop vs Terminator (1993), Spider-Man and the X-Men: Arcade's Revenge (1992) та інші.

В англомовній літературознавчій термінології кросоверами іноді називають змішення жанрів: наприклад, фантастичний детектив або любовно-політичний роман.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. By Correspondence Chapter 1: I Prologue, an ER + Third Watch Crossover fanfic | FanFiction. www.fanfiction.net. Архів оригіналу за 15 листопада 2018. Процитовано 7 вересня 2020.
  2. Епізод «Сонної лощини» 3.05 Dead Men Tell No Tales на сайті imdb.com [Архівовано 16 червня 2018 у Wayback Machine.] (англ.)
  3. Епізод «Третьої зміни» 3.20 Unleashed на сайті imdb.com. Архів оригіналу за 9 лютого 2017. Процитовано 18 січня 2019.
  4. Епізод «Надприродного» 13.16 ScoobyNatural на сайті imdb.com [Архівовано 12 червня 2019 у Wayback Machine.] (англ.)
  5. Епізод «Новенької» 6.04 Homecoming на сайті imdb.com. Архів оригіналу за 16 червня 2018. Процитовано 28 січня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]