Кругові місії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карта кругових місій станом на 1751 рік

Кругові місії (ісп. Misiones Circulares) — щорічні місії Товариства Ісуса, починаючи з початку XVII століття, а після 1767 року — Ордену францисканців на архіпелазі Чилое, метою яких було поширення християнства серед корінних народів (індіанців) Південної Америки.

Історія[ред. | ред. код]

Як експериментальний проєкт місії з'явилися у 1608 році. Тоді єзуїти Мельхор Венегас та Хуан Баутіста Ферруфіно відвідали кілька поселень індіанського племені уїльїчі на архіпелазі Чилое.

Остаточно місії були затверджені у 1617 році. Їх проводили представники Товариства Ісуса (Ордену єзуїтів). Навесні та влітку вони вирушали у подорожі архіпелагом та проповідували християнську віру в поселеннях місцевих корінних народів. Для пересування між островами архіпелагу єзуїти часто використовували легкі місцеві зшити човни типу далка. У кожному поселенні єзуїти перебували близько трьох днів, а потім відправлялись далі. Узимку вони перебували у власній резиденції в місті Кастро[1].

У 1767 році Орден єзуїтів було заборонено в Іспанській колоніальній імперії, тому кругові місії продовжили францисканці. Вони продовжили їх за тими ж схемами, що й попередні місії. Проведення францисканцями даних місій було пов'язано з монастирем Санта-Роса-де-Окопа[es]. Проведення місій було призупинено у 1824 році, коли Симон Болівар закрив монастир, та продовжилися у 1836 році за попередніми схемами[2].

Наслідки та спадщина[ред. | ред. код]

Церква Санта Марія де Лорето в Ачао, зведена в часи єзуїтів

Найважливішим наслідком кругових місій є те, що більшість індіанського населення Чилі прихильно ставляться до католицизму. Завдяки круговим місіям дотепер існує інститут прокурорів Чилое[es], які відповідають за збереження родових церков на островах Чилое[3], найвідомішою з яких є церква Санта Марія де Лорето в Ачао. Станом на 1755 рік було зведено вже 77 таких храмів[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Misioneros jesuitas - Memoria Chilena, Biblioteca Nacional de Chile. www.memoriachilena.gob.cl. Архів оригіналу за 21 липня 2021. Процитовано 21 липня 2021.
  2. Misión circular. www.goodreads.com. Процитовано 21 липня 2021.
  3. Vásquez de Acuña, Isidoro. Costumbres religiosas de Chiloé y su raigambre hispana (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 21 липня 2021. Процитовано 21 липня 2021.
  4. Gutiérrez, Ramón, Las misiones circulares de los jesuitas en Chiloé: Apuntes para una historia singular de la evangelización, т. 20, № 1, с. 50—69