Кріостега

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кріостега

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Лопатепері (Sarcopterygii)
Чотириногі (Tetrapoda)
Клас: Земноводні (Amphibia)
Підклас: Лабіринтодонти (Labyrinthodontia)
Ряд: Темноспондили (Temnospondyli)
Підряд: Стереоспондили (Stereospondyli)
Рід: Kryostega
Sidor et al., 2008
Вид: K. collinssoni
Kryostega collinssoni
Sidor et al., 2008

Kryostega collinsoni — викопна амфібія, що була знайдена у Землі Вікторії (Антарктида). Жила 360 млн років тому. Знайдена у 1986 році, описана — у 2008 році.

Кріостега — найбільший житель Антарктиди в тріасовому періоді. Судячи з скам'янілостей вона досягала завдовжки 4,6 м. Полювала на велику здобич і жила у воді. Мала якусь подобу бічної лінії, як у риб. На відміну від усіх інших амфібій, у кріостеги були зуби на піднебінні. Вони досягали 3-4 см і служили моторошним капканом. «Зуби цієї істоти прямо-таки гігантських розмірів. Ми припускаємо, що вона була хижаком і могла полювати на крупну здобич», — каже першовідкривач виду Сайдор. Але й на цьому кровожерливість монстра не закінчується. Він розривав здобич на шматки і тільки потім ковтав.

Голотип (AMNH 24419) знайдений у 1986 році у пластах формування Fremouw у долині Гордон в Трансантарктичних горах. Наразі він зберігається в Американському музеї природознавства в Нью-Йорку. Голотип складається з неповного черепа, в тому числі ділянок з правої і лівої передщелепних кісток, частин лівої щелепи, слізної, носової кісток , леміша і фрагмент піднебіння. Багато збереглося зубів, хоча більшість з них були зламані при своїй основі. Збережена частина черепа дорівнює 27 см завдовжки та 21 см завширшки, загальна розрахункова довжина черепа дорівнює близько метра.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Sidor C. A., Damaiani R., Hammer W. R. 2008. A new Triassic temnospondyl from Antarctica and a review of Fremouw Formation biostratigraphy // J. Vertebrate Paleontology. — 2008. — Vol. 28, No 3. P. 654—663.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]