Крістіан Вулф

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крістіан Вулф
Народився 8 березня 1934(1934-03-08)[1][2][…] (90 років)
Ніцца, Франція[1][4]
Країна  США[4]
Діяльність композитор, викладач університету, філолог, педагог, піаніст, музичний педагог, класицист
Галузь музика[5]
Alma mater Гарвардський університет і Флорентійський університет
Знання мов англійська[6]
Заклад Дартмутський коледж і Гарвардський університет
Членство Берлінська академія мистецтв і Американська академія мистецтв і наук
Напрямок класична музика XX століття
Жанр експериментальна музика і класична музика XX століття
Нагороди

Крістіан Вулф (англ. Christian Wolff, 8 березня 1934) — американський композитор експериментальної класичної музики, німецького походження, представник нью-йоркської школи композиторів, тісно спілкувався і співпрацював з Джоном Кейджем[7]. Син видавця Курта Вольфа, онук скрипаля і музикознавця Леонхард Вольфа.

Вольф народився у Франції, в родині німецьких літературних видавців Хелен і Курта Вольфа, які здійснили ряд публікацій творів Франца Кафки, Роберта Музіля та Вальтера Беньяміна.

У 1946 році Вольф став американським громадянином. Коли йому було шістнадцять років його вчителька фортепіано Грете Султан направила його для занять композицією до Джона Кейджа: саме Вольф познайомив Кейджа з книгою «І-цзін» (Книгою перемін), що багато в чому визначило подальшу творчу еволюцію Кейджа. Незабаром Вольф став близьким соратником Кейджа та його художнього гуртка, до якого увійшли композитори Ерл Браун і Мортон Фельдман, піаніст Девід Тюдор, танцюрист і хореограф Мерс Каннінгем.

Майже повністю самоучка як композитор, Вольф вивчав музику під керівництвом Кейджа. Пізніше Вольф вивчав класику в Гарвардському університеті і став експертом в творчості давньогрецького поета-драматурга Евріпіда. Вольф викладав в Гарварді до 1970 року; після цього він викладав класику порівняльної літератури і музики у Дартмутському коледжі. Після дев'яти років викладання, він став професором музики. У 2004 році він отримав почесний ступінь в Каліфорнійському інституті мистецтв.

Творчість[ред. | ред. код]

Рання композиційна робота Вольфа включала в себе багато тиші і базувалася спочатку на складній ритмічній схемі, а потім на системі звукових сигналів. Особливістю музики Вольфа є надання виконавцям різного ступеня свободи в інтерпретації його творів, коли фактично музиканти стають співавторами твору в дусі індетермінізму Джона Кейджа. Протягом 1960-х років він співпрацював з композиторами Фредеріком Ржевським і Корнеліусом Кард'ю, та займався дослідженнями експериментальної техніки композиції та музичної імпровізації.

Вольф співпрацював з Мерсом Каннінгемом протягом багатьох років і розробив революційний стиль, де музика і танці відбуваються одночасно, але до певної міри незалежно один від одного[8]. Вулф часто використовує текстову партитуру. Наприклад, його партитура «Камені» (Stones) виглядає так: "Створювати звуки за допомогою каменів, видобувати звуки з каменів, використовуючи камені різних розмірів і видів (і квітів); в основному дискретно; іноді в швидких послідовності. В основному, б'ючи камінням об каміння, але також камінням по інших поверхонь (всередині барабана зі знятою мембраною, наприклад) або витягуючи звук іншим способом (за допомогою смичка, наприклад, або звукопідсилення). Нічого не ламати "[9][неавторитетне джерело]

Як музикант Вулф також співпрацював з іншими виконавцями, такими як Стів Лейсі, Ларрі Поланскі, граючи на фортепіано і електричній гітарі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Deutsche Nationalbibliothek Record #104366516 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. Енциклопедія Брокгауз
  3. The Fine Art Archive — 2003.
  4. а б https://zkm.de/en/person/christian-wolff
  5. Czech National Authority Database
  6. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  7. Архівована копія. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 12 квітня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  8. Архівована копія. Архів оригіналу за 30 травня 2016. Процитовано 12 квітня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  9. http://classic-online.ru/archive/?file_id=79836

Посилання[ред. | ред. код]