Крістіан Преда

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крістіан Преда
Народився 26 жовтня 1966(1966-10-26) (57 років)
Бухарест, Румунія
Країна  Румунія
Діяльність політик, викладач університету, політолог
Alma mater Бухарестський університет
Науковий керівник Pierre Manentd[1]
Знання мов румунська
Заклад Бухарестський університет
Посада Депутат Європейського парламенту[2] і Депутат Європейського парламенту[2]
Партія Демократична ліберальна партія (Румунія), People's Movement Partyd, незалежний політик і Партією свободи, єдності і солідарностіd
Нагороди
командор Національного ордена «За вірну службу» офіцер ордена Почесного легіону Knight of the Order of the Star of Romania Grand Officer of the Order of the Crown офіцер ордена Леопольда І

Крістіан Преда (рум. Cristian Preda; нар. 26 жовтня 1966(19661026), Бухарест, Соціалістична Республіка Румунія) — румунський політик, політолог та публіцист, член Європейського парламенту2009).

Біографія[ред. | ред. код]

У 1991 році закінчив факультет філософії Бухарестського університету. Він здобув освіту в Сорбонні (DEA з історії філософії). Продовжив навчання, проходячи підвищення кваліфікації в Уряді Франції, програмі Еразмус, Університетському Агентстві Франкофонії та Коледжі Нової Європи. У 1998 році він з відзнакою отримав звання доктора політології у Вищій школі соціальних наук (Париж, Франція).

Професійно пов'язаний з Бухарестським університетом, де він працює професором. Опублікував кілька книг з румунської політики, виборчої системи в Румунії та історії лібералізму.

У 1999-2000 роках був радником президента Еміля Константінеску. З 2001 року пов'язаний з Міжнародною організацією франкомовних країн. У 2005 році — молодший міністр з питань франкомовних країн у Міністерстві закордонних справ Румунії, а також консультант адміністрації президента. У 2007 році він був радником Траяна Бесеску з питань освіти і науки.

На виборах у 2009 році за списком Демократичної ліберальної партії (PDL) отримав мандат члена Європейського парламенту. Належить до Європейської народної партії, був також членом комітету у закордонних справах. Після розколу в PDL вступив до Народного руху[en] (PMP). У 2014 переобрався до Європарламенту.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]