Ксанті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ксанті (місто))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Xanthi
Ξάνθη
Панорама на місто від річки Косінтос
Панорама на місто від річки Косінтос
Панорама на місто від річки Косінтос
Xanthi. Карта розташування: Греція
Xanthi
Xanthi
Координати: 41°08′ пн. ш. 24°53′ сх. д. / 41.133° пн. ш. 24.883° сх. д. / 41.133; 24.883
Країна Греція
Децентр. адміністрація Адміністрація Македонії і Фракії
Периферія Східна Македонія та Фракія
Периф. одиниця Ксанті
Колишні адмін. одиниці
 - Регіон Македонія
 - Ном Ксанті
Розташування на мапі ному
Уряд
 - мер Міхаліс Стеліанідіс
Площа
 - Повна 153,116 км²
Висота над р.м. 80 м 
Населення (2001[1])
 - Усього 52 270
Часовий пояс EET/EEST (UTC+2/3)
Поштовий код 671 00
Телефонний код(и) 2541
Авто AH
Вебсайт: www.cityofxanthi.gr

Ксанті (грец. Ξάνθη,), інколи Скеча (тур. İskeçe, болг. і мак. Скеча) — місто в Греції, у периферії Східна Македонія та Фракія, столиця однойменного ному Ксанті. В місті базується Університет Демокріта Фракії.

Історія[ред. | ред. код]

Перша історична згадка про Ксанті, або Ксантію (грец. Ξάνθεια), датується 879 до н. е. Місто розпочало свою історію як невелике село і разом з Фракією та всією Елладою пережило безліч стихійних лих, загарбницьких навал, етнічних конфліктів та громадянських воєн, в результаті місто ледве не зникло. З цієї причини турки переселяли сюди своїх громадян з Малої Азії. Крім того вони переслідували мету власне поселення Генісея для мусульман, на противагу Ксанті та Орео, які незважаючи ні на що залишалися осередками православ'я у Фракії.

У 1715 Ксанті, а також поселення Генісея, стали відомим у Європі центром вирощування тютюну високої якості. Торгівля тютюном з європейськими державами сприяла швидкому економічному зростанню міста. У березні і квітні 1829 р. два землетруси вщент зруйнували місто міста, зрівнявши його з землею. Однак з часом греки розпочали зведення міста наново. У 1891 році в околицях міста була прокладена залізнична колія, що зробило Ксанті однім з транспортних центрів регіону.

Після Першої Балканської війни у 1912 році контроль над містом взяла Болгарія, проте через вісім місяців місто було повернене грецькою армією. Незабаром після цього, в рамках угод заключених по завершення Балканських воєн, Ксанті та вся Західна Фракія була передана Болгарії і залишалася її частиною до закінчення Першої світової війни. Після поразки Болгарії, що виступала союзницею на боці Німеччини, Західна Фракія і, таким чином, Ксанті, стали частиною Греції у 1919—1920 рр. Втім в ході Другої світової війни місто знову було окуповане Болгарією в період 1941—1944 рр.

Персоналії[ред. | ред. код]

Спорт[ред. | ред. код]

Клуб Ліга Майданчик Місткість Заснований
Шкода Ксанті Грецька Суперліга — футбол Шкода Ксанті Арена 7 422 1967
Ксанті A2 Етнікі — баскетбол Ксанті Арена 5 000

Міста-побратими[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Δείτε τη Διοικητική Διαίρεση. Міністерство внутрішніх справ, децентралізації та електронного управління Греції (гр.). www.ypes.gr. Процитовано 9 вересня 2009. 

Посилання[ред. | ред. код]