Кубіде

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кубіде
Походження  Іран
Необхідні компоненти фарш

Сабзі кубіде (перс. کباب کوبیده‎) або просто Кубіде (перс. کوبیده‎) — іранський м'ясний кабаб з яловичини або фарша з яловичини[1], рідше — з курятини, інколи з додаванням петрушки та нарізаної цибулі[2].

Етимологія[ред. | ред. код]

«Кубіде» походить від перського слова کوبیدن (кубідан) й означає «шматування», яке, вочевидь, означає стиль приготування м'яса. Традиційно м'ясо клали на плоский камінь (а точніше, на чорний плаский камінь) й відбивалося дерев'яним молотком. Його готують на сікхі (سیخ), перський аналог шампурів.

Підготовка та приготування[ред. | ред. код]

Баранина або яловичина (а точніше 20 % жиру, 80 % м'яса) подрібнюють двічі до тоншої консистенції. Додають сіль, часникову пудру, чорний перець, порошок селери, сумах, дуже дрібно натерту цибулю (зайвий сік вичавлюють та зберігають на потім), а також один яєчний жовток на півкілограма м’яса. Всі інгредієнти змішують, накривають кришкою і залишають маринуватися в холодильнику принаймні на чотири години або на ніч.

Кебаб кубіде обсмажується на грилі на шампурах, традиційно над гарячим вугіллям, подається з поло (іранський рисовий плов з олією, сіллю та шафраном), супроводжується помідорами на грилі та цибулею. Сумах зазвичай подають як спецію, яка прикрашає стіл.

Курячий кебаб кубіде готують з цибулею або зеленою цибулею, петрушкою, сіллю та перцем — без куркуми та самаху. Її подають над багалі поло (рисовий плов з кріпом та бобами).

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Westgard, Kristy (1 жовтня 2015). Tasty Kabob in Tempe: Persian Cuisine Hiding in Plain Sight. Архів оригіналу за 6 лютого 2020. Процитовано 2 липня 2016.
  2. Denitto, Emily (20 травня 2016). Review: A Persian Renaissance at Shiraz Kitchen in Elmsford. The New York Times. ISSN 0362-4331. Архів оригіналу за 27 жовтня 2019. Процитовано 2 липня 2016.