Кузнецов Василь Петрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кузнецов Василь Петрович
Василь Кузнецов, 1900
Народився 1858(1858)
Перм, Російська імперія
Помер 1901(1901)
Одеса, Російська імперія
·септичний дифтерит
Діяльність лікар
Відомий завдяки лікар-психоневролог, організатор медичної справи
Alma mater Військово-медична академія імені С. М. Кірова

Кузнецо́в Васи́ль Петро́вич (*1858, Перм, Російська імперія — †1901, Одеса) — російський лікар-психоневролог, організатор медичної справи.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1858 р. у м. Пермі. Син чиновника. Після закінчення міської гімназії, вступив до Військово-медичної академії, отримавши звання лікаря (1882). До 1888 р. практикував в лікарні доктора Фрея в Санкт-Петербурзі. Ступінь доктора медицини отримав в 1888 р. З того ж часу був призначений старшим лікарем у лікарню «Всіх скорбящих», у 1892 р. — на таку ж посаду у лікарню Св. Пантелеймона (Санкт-Петербург).
З жовтня 1892 р. і до серпня 1896 р. обіймав посаду директора Казанської окружної лікарні. Ще знаходячись на цій посаді, з 1893 р. будував окружну лікарню у Вінниці для Південно-західного краю, яку по завершенні будівництва очолив. Маючи неабиякий адміністративний талант, зробив заклад взірцевим, запровадивши найбільш передові на той час технології лікування та утримання хворих (гідротерапія, посильна праця, електротерапія). В останні роки життя, очолюючи вінницьку лікарню, був організатором з будівництва аналогічної клініки у м. Вільно.
Спілкувався з невропатологом В. М. Бехтерєвим, якого домочадці вважали другом родини, товаришував у Вінниці з родиною хірурга М. І. Пирогова, під його опікою у Вінниці починав професійну кар'єру майбутній академік О. І. Ющенко.
Раптово помер у 1901 р. від септичного дифтериту в Одесі. Похований на кладовищі очолюваної ним лікарні у Вінниці.
Донька — Віра Лєснєвська (1889–1972) залишила спогади про батька.

Джерела[ред. | ред. код]