Кулаковський Олексій Єлисеєвич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олексій Єлисеєвич Кулаковський
рос. Кулаковский Алексей Елисеевич
Псевдонім якут. Өксөкүлээх Өлөксөй (Ексекюлях Алєксей)
Народився 16 березня 1877(1877-03-16)
4-й Жохсогонський наслег, Таттинський улус, Якутська область, Російська імперія
Помер 6 червня 1926(1926-06-06) (49 років)
Москва
Поховання Даниловський цвинтар
Громадянство РосіяРосійська імперіяСРСР СРСР
Національність якут
Діяльність поет
Мова творів якутська, російська
Напрямок соціалістичний реалізм
Жанр поема, вірш

CMNS: Кулаковський Олексій Єлисеєвич у Вікісховищі

Кулаковський Олексій Єлисейович (рос. Кулаковский Алексей Елисеевич, псевдонім Ексекюлях Олексій; якут. Өксөкүлеех Өлөксөй; 16 березня 1877(18770316), 4-й Жохсогонський наслег, Таттинський улус, Якутська область, Російська імперія — 6 червня 1926, Москва, СРСР) — якутський письменник. Основоположник якутської літератури.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Таттинському улусі. Походить із сім'ї заможного селянина-якута. Закінчив реальне училище в Якутську. Чиновник в низових органах влади, учитель. Один з перших якутських письменників, краєзнавець.

З літа 1917 комісар Тимчасового уряду в Верхояновському окрузі Якутської області. Жовтневу революцію не прийняв, активно підтримував Якутську обласну раду (тойоната і національна інтелігенції) в невизнанні влади РНК РРФСР і ЦВК Рад Сибіру. Керований ним Верхоянський окружний з'їзд (березень 1918) оголосив більшовиків «невірними синами своєї Батьківщини, як в Росії, так і в Сибіру». При короткому (липень — серпень) існуванні на північному сході Якутії Радянської влади, захопивши скарбницю, переховувався в тундрі. Повернувся на свій пост з встановленням влади Тимчасового Сибірського уряду. Після розгрому А. В. Колчака працював в культурно-просвітницьких установах і викладав в школі. З початку 1922 приєднався до антирадянського національного повстання. Після придушення антирадянських сил і амністії ЦВК Якутської АРСР лідерам повстання повернувся в 1924 з Оймякона до Якутська, де готував до видання свої літературні і краєзнавчі праці.

У грудні 1925 року О. Кулаковський виїхав делегатом від Якутської АРСР на Перший тюркологічний з'їзд у Баку, але в шляху захворів і помер у Москві 6 червня 1926 року.

Творчість[ред. | ред. код]

У 1900 р написав вірш «Заклинання Баяная», що вважається першим твором якутської писемної культури.

Самобутній талант Кулаковського спирався на усну народну творчість і російську класичну літературу. Ним створені десятки віршів і поем. За масштабністю, філософічності і образності мови особливе місце в творчості Кулаковського займає поема «Сновидіння шамана» (1910), що є плодом глибоких, тривалих роздумів поета над долями рідного народу і найгострішими проблемами сучасного йому світу.

Найкращі поетичні твори Кулаковського за своїми ідейно-художніми особливостями представляють синтез традицій російського реалізму і демократичних традицій якутського фольклору. О. Є. Кулаковський в останні роки свого життя брав активну участь в будівництві нового життя. Розробляв питання якутської писемності, брав участь в організації наукових установ республіки, вчителював, керував художньо-літературною секцією Наркомпросздрава ЯАРСР, був членом літературно-перекладацької комісії, публікував свої наукові праці та літературні твори.

Пам'ять[ред. | ред. код]

У червні 1992 року на його могилі на Даниловському кладовищі міста Москви Урядом Республіки Саха відкритий надгробний пам'ятник.

У 1992 році заснована Державна премія імені О. Є. Кулаковського за видатну подвижницьку громадську діяльність по відродженню духовної культури народів Якутії.

Іменем О. Є. Кулаковського названо багато навчально-освітні установи та культурні центри в містах і улусах Республіка Саха. В Якутську відкрито пам'ятник великому поетові і просвітителю.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Кулаковский А. Е. Записки Якутского краевого географического общества. — Т. 1.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Краткая литературная энциклопедия: Кулаковский Алексей Елисеевич [Архівовано 11 травня 2017 у Wayback Machine.]
  • Пестерев В. И. История Якутии в лицах. — 2001. — С. 174—177. — ISBN 5-7696-1606-7.
  • Биобиблиография А. Е. Кулаковского. Национальная библиотека Республики Саха (Якутия). Архів оригіналу за 17 лютого 2012. Процитовано 21 березня 2014.
  • Виртуальная выставка к 100-летию письма «Якутской интеллигенции» А. Е. Кулаковского. Национальная библиотека Республики Саха (Якутия). Архів оригіналу за 22 березня 2014. Процитовано 21 березня 2014.
  • Литературная карта Якутии: Кулаковский Алексей Елисеевич — Өксөкүлээх Өлөксөй. Национальная библиотека Республики Саха (Якутия). Архів оригіналу за 28 вересня 2015. Процитовано 21 березня 2014.