Кулик Михайло Федорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кулик Михайло Федорович
Народився 21 лютого 1937(1937-02-21) (87 років)
Кийлів, Бориспільський район, Київська область, Українська РСР, СРСР
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Національність українець
Діяльність зоотехнік
Alma mater Українська сільськогосподарська академія
Заклад Інститут кормів УААН
Вінницький національний аграрний університет
Вчене звання професор (1994), член-кореспондент НААН (1995)
Науковий ступінь доктор сільськогосподарських наук (1984)
Нагороди

Премія Ради Міністрів СРСР

Заслужений діяч науки і техніки України

Кулик Михайло Федорович (21 лютого 1937(19370221), с. Кийлів, Бориспільський район, Київська область) — український вчений-зоотехнік, доктор сільськогосподарських наук (1984), професор (1994), член-кореспондент НААН (1995), Заслужений діяч науки і техніки України (1997).

Життєпис[ред. | ред. код]

Закінчив Українську с.-г. академію (Київ, 1961). Працював 1961—1964 зоотехніком, завідувач відділу Івано-Франківської обласної племстанції; 1968—1975 — у НДІ землеробства і тваринництва західних районів УРСР (с. Оброшине Пустомитівського р-ну Львівської області). 1964—1967 — аспірант Української сільськогосподарської академії. Від 1971 — завідувач лабораторії годівлі; 1975—2011 — заступник директора з наукової роботи Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН [1] [Архівовано 3 січня 2018 у Wayback Machine.] (м. Вінниця), 1988 — Лауреат Премії Ради Міністрів СРСР за розробку і впровадження найбільш значних науково-технічних досліджень, від 2011 — зав. відділу технології кормів, комбікормів і преміксів Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААНУ (Вінниця); водночас від 1995 — професор кафедри технології виробництва продуктів тваринництва Вінницького національного аграрного університету [недоступне посилання з липня 2019] . Член спеціалізованої Вченої ради при Інституті кормів та сільського господарства Поділля НААН України К 05.854.01 [2] [Архівовано 11 січня 2018 у Wayback Machine.]

Наукові дослідження[ред. | ред. код]

У 1967 р. захистив кандидатську дисертацію на тему: «Сравнитель­ная характеристика интенсивности бродильно-ферментативных про­цессов в рубце и слепой кишке крупного рогатого скота в зависимости от состава рациона».

У 1984 р. захистив докторську дисертацію на тему: «Физиологическое обоснование способов эффективного использования объёмистых кормов, зернофуража и новых синтетических добавок в кормлении сельскохозяйственных животных».

Збагатив зоотехнічний і біологічний напрями вітчизняної науки значним вкладом у розкриття ролі клітковини як фактора поверхні в шлунково-кишковому тракті тварин у процесах активації та гальмування дії ферментів, процесу деацитилювання клітковини в рубці, активізації утворення оцтової кислоти в рубці при обробці клітковини корму слиною в процесі жуйки.

Дослідженнями встановлено, що клітковина корму створює велику поверхневу площу в порожнині травного тракту великої рогатої худоби та інших травоїдних тварин і за оптимального її вмісту — активує, а при більш високій концентрації — інгібує активність ферментів хімусу тонкого кишечнику всіх сільськогосподарських тварин і птиці.

Запропонував балансування раціонів для сільськогосподарських тварин за нативною та обмінною кислотною і лужною ємністю кормів, вивчено роль різних природних і синтетичних сполук кремнію та ультрамікроелементів вулканічних туфів у процесах обміну речовин в організмі тварин. Вперше обґрунтував ефективність та доцільність використання мінімальних доз сапоніту, анальциму і глауконіту в годівлі великої рогатої худоби, свиней, птиці та вулканічних туфів у складі консервантів для силосу, сінажу і вологого зерна кукурудзи. Під керівництвом вченого розроблено нові енергозберігаючі технології консервування вологого зерна кукурудзи, які в 6—8 разів зменшують енерговитрати порівняно з традиційним висушуванням зернофуражу.

Основні публікації[ред. | ред. код]

https://scholar.google.ru/citations?user=4OZrJC8AAAAJ&hl=uk [Архівовано 13 січня 2018 у Wayback Machine.]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]