Кульбаба осіння

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кульбаба осіння
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Айстроцвіті (Asterales)
Родина: Айстрові (Asteraceae)
Підродина: Цикорієві (Cichorioideae)
Рід: Кульбаба (Taraxacum)
Вид:
Кульбаба осіння (T. hybernum)
Біноміальна назва
Taraxacum hybernum
Вікісховище: Category:

Кульба́ба осі́ння, або крим-саги́з[1][2] (Taraxacum hybernum) — багаторічна рослина чагарникового типу родини айстрових. Зростає у помірному поясі.

Опис[ред. | ред. код]

Трав'яниста латексна каучуконосна рослина заввишки до 20 см. Листки довгасто-ланцетні, зібрані в прикореневу розетку. Квітки жовті зібрані в один кошик, розміщені на кінці прямостоячого порожнього стебла.

Невибаглива щодо ґрунту й освітлення рослина. Може виростати на засолених ділянках.

Ареал[ред. | ред. код]

Вид поширений в Болгарії, Туреччині і в Криму[3].

В Україні зростає на пагорбах, сухих кам'янистих схилах — в південному Криму (від Балаклави до Судака) на висоті до 500 м н.р.м.; на о. Зміїному в Чорному морі. Каучуконосна[2]. Входить до переліку видів, які перебувають під загрозою зникнення на території м. Севастополя[4].

Використання[ред. | ред. код]

Придатність для одержання каучуку встановлена ученим-ботаніком Михайлом Івановичим Котовим разом з В. І. Черкасовим.[5] На нову каучуконосну рослину першим звернув увагу в 1931 році Михайло Іванович. Цей вид було введено в культуру. На той час він відіграв значну роль у народному господарстві, а ім'я вченого було занесено до Почесної книги ВДНГ СРСР. Стійке плантаційне господарство крим-сагизу можливе на території Криму, а також на поливних землях Узбекистану і Казахстану.

Молоді квітки можуть бути використані в їжу. Трава, а також коріння, або тільки квітки кульбаби осінньої використовують для заварювання чаю. Висушене й обсмажене коріння іноді слугує замінником кави.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Taraxacum hybernum // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. а б Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987. — С. 373. (рос.)(укр.)
  3. The Euro+Med PlantBase. Архів оригіналу за 25 травня 2018. Процитовано 24.05.2018. (англ.)
  4. Андрієнко Т.Л., Перегрим М.М. (уклад.). Офіційні переліки регіонально рідкісних рослин адміністративних територій України (довідкове видання). — Київ : Альтерпрес, 2012. — 148 с. — ISBN 978-966-542-512-0.
  5. Котов М. І. Кримська осіння кульбаба (Кримсагиз) / М. І. Котов // Нові культури на Україні. Збірник Українського науково-дослідного інституту рослинництва. — 1932. — С.125 — 154.