Кулястість Землі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Куляста модель Землі
Фотографія вітрової електростанції Торнтон-Банк показує, як нижні частини більш віддалених вітряків поступово зникають за горизонтом, демонструючи округлість Землі.

Найранішу ідею про кулястість Землі датують VI століттям до н. е. у грецькій філософії.

Стародавній світ[ред. | ред. код]

Греція[ред. | ред. код]

Найранішу теорію про кулястість Землі висунув у VI столітті до н. е. в Греції видатний математик античності Піфагор Самоський[1].

Арістотель[ред. | ред. код]

До 350 р. до н. е. уявлення про кулясту Землю було досить поширеним. Зокрема, Арістотель записав кілька аргументів на його користь:

Платон[ред. | ред. код]

Платон заснував свою школу в Афінах і дотримувався теорії кулястості Землі, але довести її не міг.

Ератосфен[ред. | ред. код]

Ератосфен першим обчислив окружність Землі близько 240 року до н. е. Вона виявилася рівною близько 250 000 стадіїв (40 008 км).

Через 17 століть після Ератосфена Христофор Колумб (або Паоло Тосканеллі) вивчив результати обчислень Ератосфена, перш ніж вирушити до Індії. Однак він відкинув обчислення Ератосфена, і вирішив, що справжня довжина кола Землі на третину менша. Якби Колумб прийняв обчислення Ератосфена, то на намічену подорож не вистачило б коштів.

Селевк[ред. | ред. код]

Селевк писав про те, що Земля має форму кулі і обертається навколо Сонця.

Посідоній[ред. | ред. код]

Посідоній виміряв за своїм методом окружність Землі. За його обчисленнями вона становить від 240 000 до 180 000 стадіїв На жаль, точна величина стадія невідома. Проте, метод Посидонія поступається методу Ератосфена[2].

Страбон[ред. | ред. код]

Корабель, що прямує за лінію горизонту

Страбон першим помітив, що коли корабель перебуває на лінії горизонту, його нижньої частини не видно. Це пояснюється сферичною формою Землі.

Марін Тірський[ред. | ред. код]

Марін Тірський, який першим запровадив поняття широти й довготи кожної точки на карті, оцінював довжину екватора в 180 000 стадіїв. Якщо прийняти, що Марін оперував грецькими стадіями, то довжина екватора становитиме 33 300 км, що на 17 % менше від справжнього розміру.

Індія[ред. | ред. код]

Астрономія Стародавньої Греції дійшла Індії на початку нашої ери. Індійці вважали, що Земля є центром Всесвіту, і вірили в кулястість Землі. Астроном Аріабхата виміряв окружність Землі й оцінив її в 4967 йоджан (39 968 км). Ці обчислення виявилися близькими до реальності (40 075 км).

Середньовіччя[ред. | ред. код]

Вірменія[ред. | ред. код]

Вірменський дослідник Ананія Ширакаці (610—685 рр.) написав працю з 48 розділів «Космографія та календар», у якій розглянув питання астрономії, метеорології та фізичної географії[3]. Ширакаці порівнював структуру світу з яйцем (Земля — жовток, атмосфера — білок, небосхил — шкаралупа) і намагався визначити відстань до Сонця та Місяця. Разом з тим він правильно вважав Чумацький шлях скупченням зір, а Місяць — тілом, що не світиться, а лише відбиває сонячне світло. Писав також про кулястість Землі[4].

Астрономія ісламського середньовіччя[ред. | ред. код]

Метод Біруні

Астрономія ісламського Середньовіччя ґрунтувалась переважно на обчисленнях Арістотеля. Вони доводили кулястість Землі. Мусульмани почали розвивати сферичну тригонометрію, щоб обчислити відстань від будь-якої земної точки до Мекки. Для обчислення окружності Землі вони використали новий метод, називаний методом Аль-Біруні. Ідея обчислення окружності Землі прийшла до нього, коли він стояв на високій горі. Завдяки цьому вдалося побачити кут, який дозволяв визначити кривину Землі.

В Європу знання про сферичну тригонометрію передавалися з Близького Сходу.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Асфог, 2021, с. 110.
  2. ЭСБЕ/Посидоний — Викитека. ru.wikisource.org (рос.). Процитовано 29 жовтня 2021.
  3. Р. Хьюсен, «Science in Seventh-Century Armenia: Ananias of Širak[недоступне посилання з Сентябрь 2017]», Isis, vol. 59, No. 1, (Spring, 1968), p. 40—41
  4. Ravi Agarwal, Syamal Sen. Creators of Mathematical and Computational Sciences. — Springer, 2014. — P. 103.
    Оригінальний текст (англ.)
    His greatest claim to fame is his discovery of the fact that the Earth is round and that there was more to the heavens and world than the standard Aristotelian belief purported at the time.

Література[ред. | ред. код]

  • Эрик Асфог[en]. Когда у Земли было две Луны. Планеты-каннибалы, ледяные гиганты, грязевые кометы и другие светила ночного неба = Erik Ian Asphaug. When the Earth Had Two Moons: Cannibal Planets, Icy Giants, Dirty Comets, Dreadful Orbits, and the Origins of the Night Sky. — М. : Альпина нон-фикшн, 2021. — ISBN 978-5-00139-262-0.