Кулінарна лопатка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кулінарна лопатка або кухонна лопатка — предмет кухонного начиння, що використовується при приготуванні і сервіруванні страв. Лопатки роблять з металу, кераміки, пластмаси, силікону, металеві лопатки можуть споряджати тефлоновим покриттям.

Дерев'яні лопатки не впливають на смак продуктів, екологічно безпечні, підходять для будь-якого посуду. Але їх слід берегти від сирості, не залишати надовго у воді й уникати їх контакту з вогнем[1].

Металеві лопатки міцні і довговічні, але не підходять посуду з антипригарним покриттям, бо легко його пошкоджують. Існує також небезпека опіків, можливість появи іржі (якщо вони зроблені не з неіржавної сталі)[1].

Пластикові лопатки і легкі, дешеві, підходять для будь-якого посуду, але їх треба берегти від вогні і при купівлі уважно стежити за якістю матеріалу, бо деякі види пластику можуть бути небезпечними для здоров'я[1].

Силіконові лопатки мають низку переваг: стійкі до високих температур, підходять для посуду з антипригарним покриттям, не іржавіють, не впливають на смак продуктів, їх легко чистити[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]