Куліш Олена Борисівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Куліш Олена Борисівна
Народилася 23 березня 1968(1968-03-23)
Луганськ
Померла 10 серпня 2014(2014-08-10) (46 років)
Переможне
Громадянство Україна Україна
Відома завдяки волонтер
Учасник Війна на сході України і Російсько-українська війна (з 2014)
У шлюбі з Альохін Володимир Олексійович
Нагороди
Орден «Народний Герой України»
Орден «Народний Герой України»

Оле́на Бори́сівна Кулі́ш (1968—2014) — українська волонтерка АТО; Народний Герой України.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 1968 року в Луганську єдиною донькою в родині. Закінчила факультет фізичного виховання. Працювала ведучою розважальних програм на радіо — під псевдонімом Олена Корольова. Другий чоловік Володимир Альохін був програмістом. У мирний час допомагала бездомним тваринам, частину з яких забрала до себе. Жила з родиною у селищі Переможне Лутугинського району — неподалік Луганського аеропорту.

Під час АТО возила з чоловіком їжу українським військовим у Луганський аеропорт. При обстрілах ховала в своєму будинку місцевих дітей. Разом з чоловіком приїздила до заблокованих мінними полями стареньких сусідів допомагати із харчами та медикаментами. Надавала їм можливість спілкуватися з рідними скайпом. У липні померла мати Олени Куліш, її ховали під кулями й мінами.

Родину вистежили бойовики «ЛНР» і захопили 9 серпня 2014 року. Терористи повідомили, що везуть подружжя «на підвал» — у Луганськ. Олену і Володимира викрали на очах її батька. Все майно Кулішів окупанти вкрали чи розтрощили, а в їхньому домі зробили свій штаб.

Застрелена 10 серпня 2014 року бандитами «ЛНР» у селі Переможне (Лутугинський район) з чоловіком Володимиром Альохіним — за надання волонтерської допомоги українським військовикам[1]. Шістьох собак, які жили у будинку Олени, теж розстріляли.

Розшукати та поховати їхні тіла вдалося майже через рік.

Сиротою лишилася донька Лера. Виїхала, працює в Києві аспіранткою, вивезла з Луганська дідуся.

Нагороди[ред. | ред. код]

7 травня 2016 року Олена Куліш та Володимир Альохін нагороджені відзнакою «Народний Герой України» (посмертно).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. [Стратили за любов до України (рос.). Архів оригіналу за 1 листопада 2019. Процитовано 1 листопада 2019. Стратили за любов до України (рос.)]

Джерела[ред. | ред. код]