Кун Шанжень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кун Шанжень
Могила Кун Шанженя
Псевдо Цзічжун
Народився 1648(1648)
Цюйфу
Помер 1718
Цюйфу
Підданство Династія Цін
Діяльність драматург, поет, письменник
Галузь драма[1] і поезія[1]
Знання мов китайська[2][1]
Рід Кун
Батько Q61720242?

Кун Шанжень (*孔尚任, 16481718) — китайський поет, письменник, драматург часів династії Цін.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з відомої родини Кун. Був нащадком філософа кун-цзи (Конфуція) у 64 поколінні. Народився у повіті Цюйфу (провінція Шаньдун). Здобув гарну освіту. Тривалий час мешкав у своєму повіті. Займався переважно освітою та наукою. У 1684 році під час поїздки імператора Сюаньє Шаньдуном зустрівся з останнім, виступив «гідом» до могили Кун-цзи. Того ж року призначається імператорським лікарем.

У 1686 році призначається до помічником доглядником за гирлом та течією річки Хуанхе. Під час цього багато подорожує провінціями уздовж Хуанхе. Водночас захоплюється театром, починає працювати над першими драмами.

У 1694 році стає чиновником імператорського уряду. У 1699 році призначається міністром. Втім вихід у 1700 році п'єси «Віяло з персиковими квітами» викликало невдоволення імператора. Куна було звільнено з посади. У 1701 році він повертається до рідного місто, де прожив у бідності до самої смерті у 1718 році.

Творчість[ред. | ред. код]

Йому належать 2 п'єси: «Віяло з персиковими квітами» («Таохуа шань») і «Маленька лютня» («Сяо хулей»). Остання у співавторстві з Гу Цаєм. Вони написані у жанрі чуаньци.

«Віяло з персиковими квітами» продовжує традицію, започатковану драмою Лі Юя «Про чесні і вірних». У ній зображуються події недавньої минувшини — середини 40-х років XVII ст., коли Китай був завойований маньчжурами. Автор писав п'єсу близько десяти років, вона була завершена лише у 1698 році. Звертаючись до сучасної теми, драматург заперечував необхідність виведення вигаданих персонажів. У своїй п'єсі Кун Шанжень висуває на перший план зображення політичних подій: з 44 актів лише 19 — про взаємини головних героїв.

Він створив струнку і складну сюжетну композицію, додавши чотири додаткових прологів, які глибше розкривають образи. Новаторство драматурга виявилося також у зміні функцій деяких амплуа. Водночас Кун Шанжень відмовився від традиційної для любовних п'єс чуаньци щасливої кінцівки.

Кун Шанжень відомий своїми віршованими творами. Значна частина увійшла до збірки віршів «Моря й озера» у 13 зошитах. Цікавим є вірш про окуляри, які були тоді новинкою.

Є автором автобіографічних мемуарів, крім того, збірки з описом надибаних ним стародавніх книг і малюнків.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Lu, Tina. Persons, Roles, and Minds: Identity in Peony Pavilion and Peach Blossom Fan. Stanford University Press, 2001
  • История всемирной литературы: В 8 томах / АН СССР; Ин-т мировой лит. им. А. М. Горького. — М.: Наука, 1983–1994. — Т. 4. — 1987. — С. 503.
  1. а б в Czech National Authority Database
  2. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.