Кур'єр на Схід

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Кур'єр на схід)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кур'єр на Схід
рос. Курьер на Восток
Жанр бойовик
Режисер Олександр Басати
Мурат Джусойти
Продюсер Ігор Звягін
Олег Кондратюк
Сценарист Мурат Джусойти
У головних
ролях
Блу Аріаг
Володимир Бородін
Артур Березін
Оператор Володимир Панков
Віталій Соколов-Александров
Композитор Ігор Кантюков
Художник Володимир Євсіков
Кінокомпанія Кіностудія ФБ-33
Тривалість 88 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1991
IMDb ID 2365172

«Кур'єр на Схід» — радянський кінобойовик 1991 року режисерів Олександра Басати і Мурата Джусойти. Художній керівник Станіслав Говорухін.

Сюжет[ред. | ред. код]

Кінець перебудови. Двоє друзів-вихованців дитбудинку: Артур Терський і Алан Терський. Артур — найкращий наркокур'єр одного мафіозного угрупування. Алан — викладач дитячої секції по боротьбі. У секції Алана відбувається нещастя — один з хлопчиків ламає хребет, в результаті чого фінансування секції Алана припиняється. У мафії теж проблеми: новий слідчий з Москви Коротков «копає» під «Майора» — одного з ватажків угруповання (майора міліції Баркова). Для того щоб приспати пильність слідчого, «Доктор», головний мафіозі, вирішує послати кур'єра в Середню Азію за партією наркотиків, щоб «Майор» взяв його на гарячому, тим самим вигородивши себе.

Спочатку «Доктор» планував послати «Заїку» (Артура), але один з мафіозі переконує «Доктора» не підставляти Артура, з огляду на те, що він — «суперкур'єр». Вирішено було відправити людину зі сторони. Артур пропонує поїхати Алану, не підозрюючи про те, що це — «підстава».

Алан був узятий з 9 кг опію. Йому дають 8 років ув'язнення і він потрапляє у виправну колонію, начальник якої теж член злочинного угруповання. Артур дізнається про те, що трапилося з другом, і сам відправляється «на Схід», для того, щоб знайти винних. Мафія дізнається про це і вбиває «нетямущого кур'єра» Артура, коли той прибуває на місце.

Слідчий з Москви Іван Кузьмич Коротков відмовляється вірити в чесність «Майора» і наймає Сослана — співробітника спецслужб, який відправляється в колонію під виглядом засудженого на допомогу Алану. Сослан увійде в довіру до Алана, який буде називати його «Дядя».

У колонії у Алана починаються проблеми: місцевий «пахан» на прізвисько «Шерхан», що працює на начальство, намагається психологічно і фізично принизити його. Але втручання авторитетного «Петровича» рятує Алана. Інший «пахан» — «Гельди» — симпатизує Алану, який отримує кличку «Кавказ» і поступово втягується в життя ув'язненого. Незабаром зрозумівши, хто винен у трагедії, «Кавказ» вирішує втекти з колонії разом зі своїми новими друзями: Вовчиком і «Дядей», щоб помститися і за себе, і за Артура, звістка про загибель якого йому приходить від «Дяді»…

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]