Василь Курилик

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Курилик Вільям)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Василь Курилик
William Kurelek
Народився 3 березня 1927(1927-03-03)
Вітфорд, Альберта, Канада
Помер 3 листопада 1977(1977-11-03) (50 років)
Торонто, Канада
Країна  Канада[1]
Діяльність художник, письменник
Галузь образотворче мистецтво[2]
Alma mater Манітобський університет
Знання мов англійська
Членство Канадська королівська академія мистецтвd
Роки активності 1950—1977
Magnum opus «Лабіринт», серія робіт «Страсті Христові»
Нагороди Член Ордену Канади
Сайт kurelek.ca

Василь Курилик (англ. William Kurelek) (3 березня 1927(19270303), Вітфорд, Альберта, Канада — 3 листопада 1977 Торонто) — українсько-канадський художник і письменник.

Член Об'єднання українських мистців у Канаді, почесний доктор Віндзорського університету.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 3 березня 1927 року у Вітфорді (Альберта). Батько Дмитро народився у селі Борівці, тепер Чернівецька область, а мати — в Канаді. Дитячі роки минули на батьківській фермі. Родина переїхала спочатку до Манітоби, потім до Онтаріо. Навчався в Художньому коледжі Онтаріо.

Закінчив Манітобський університет зі ступенем бакалавра (1949). Щоб учитися, заробляв миттям машин, працював дроворубом. Навчався в інституті Аленде в Мехіко, потім у Лондоні. Пішки пройшов шлях від Вифлеєма до Єрусалима. У 1960 році повернувся у Канаду, поселився у місті Торонто. Перша виставка його картин відбулася 1960 року в галереї Айзака. Намалював понад 7 тис. картин. У 1970 і 1977 відвідав Україну. Помер 3 листопада 1977 року в Торонто.

Творчий доробок[ред. | ред. код]

Своїми творами В. Курилик відкриває північноамериканцям вітчизну своїх батьків — Україну. Широко знана його серія «Піонери», присвячена першопрохідцям Канади, серед яких чимало українців. Чотири картини з цієї серії прикрашають інтер'єр резиденції Генерал-губернатора Канади.

Добре відоме символічне полотно митця «Атомна Мадонна», написане ще в дочорнобильську добу — твір-передбачення, застереження людству. Невипадково полотно після 1986 року набуло іншої назви — «Чорнобильська Мати Божа». Найважливішими у своїй творчості сам В.Курилик вважав серію «Страсті Христові» та ілюстрації до Євангелія, однак найбільш популярними були і найкраще продавались його «прерійні» картини зі сценами життя канадських піонерів-поселенців[3].

Під час другого перебування в Україні в рідному селі батька Борівці на Буковині він написав понад сто малюнків та шість картин. Згодом три з цих картин були передані до Національного художнього музею України.

Серед картин В. Курилика є полотно «Дух Шевченка витає над Канадою» — освідчення незрадливої любові митця до України, її видатного сина. Ця картина зберігається у Національному музеї Тараса Шевченка.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Museum of Modern Art online collection
  2. Czech National Authority Database
  3. Hordynsky S. Kurelek, William [Kurylyk, Vasyl']//Encyclopedia of Ukraine, vol. II. — Toronto, Buffalo< London: University of Toronto Press, 1988. — P. 717.

Джерела[ред. | ред. код]