Курсько-Харківсько-Севастопольська залізниця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Курський залізничний вокзал

Курсько-Харківсько-Севастопольська залізниця (К-Х-С) — утворена 1 листопада 1894 року внаслідок приєднання до Курсько-Харківсько-Азовської (К-Х-А) залізниці Лозово-Севастопольської та Джанкой-Феодосійської ліній під єдиним управлінням «Управління Курсько-Харківсько-Азовської, Лозово-Севастопольської та Джанкой-Феодосійської залізниць»[1], яке було утворено в Харкові, в районі вокзалу колишньої К-Х-А.

Скорочена назва — К-Х-С — існувала аж до утворення Південних казенних залізниць до 1 січня 1907 року, шляхом приєднання в одну мережу Харківсько-Миколаївської та Курсько-Харківсько-Севастопольської залізниць.

23 грудня 1869 року відкрито рух на другій лінії Курсько-Харківсько-Азовської залізниці — від Харкова до Ростова (довжиною 538 верст).

1 січня 1894 року Донецька кам'яновугільна залізниця поділена між Катерининською і Курсько-Харківсько-Азовською залізницею.

Нині даний Азовський напрямок на ділянці Лозова — Успенська належить Донецькій залізниці, а ділянка Успенська — Ростов Північно-Кавказькій залізниці.

Приблизно з середини 2014 року, у зв'язку з бойовими діями на Донбасі, рух на деяких ділянках припинено. Станом на кінець 2016 року рух на ділянці Костянтинівка — Горлівка не здійснюється, контактна мережа демонтована, ділянку зруйновано і рух неможливий.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Иллюстрированный спутник по К-Х-С ж.д. Издание управления К. Х. С. Харьков. 1902 р. стр. 2

Посилання[ред. | ред. код]