Курс Чистої Математики

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Курс Чистої Математики»
Обкладинка 3-го видання
Автор Ґ. Г. Гарді
Назва мовою оригіналу англ. A Course of Pure Mathematics
Країна Велика Британія Велика Британія
Мова англійська
Тема математичний аналіз
Видавництво Видавництво Кембридзького університету
Видано 1908
ISBN 0521720559

Курс чистої математики (англ. A Course of Pure Mathematics) — це класичний підручник із вступу до математичного аналізу, написаний Ґ. Г. Гарді. Рекомендується людям, що вивчають математичні числення. Вперше опублікований у 1908 році, він пройшов через десять видань (до 1952 р.) та кілька перевидань. Зараз у Великій Британії немає авторських прав і його можна завантажити з різних вебсайтів. Цей підручник залишається однією з найпопулярніших книг з чистої математики.

Зміст книги[ред. | ред. код]

Книга містить велику кількість описових та навчальних матеріалів, а також низку складних задач щодо аналізу теорії чисел. Книга впорядкована у наступні глави, з кожним розділом далі.

  1. Дійсні змінні
  2. Функції дійсних змінних
  3. Комплексні числа
  4. Границі функцій додатних інтегральних змінних
  5. Обмеження функцій постійних змінних. Неперервні змінні
  6. Похідні й інтеграли
  7. Додаткові теорії в диференціальному й інтегральному численні
  8. Конвергенція нескінченного ряду та невласних інтегралів
  9. Логарифмічні, експоненціальні та тригонометричні функції дійсних змінних
  10. Загальна теорія логарифмічних, експоненціальних і тригонометричних функцій
    • Додатки
    • Алфавітний покажчик

Рецензія[ред. | ред. код]

Книга мала на меті допомогти реформувати викладання математики у Великій Британії, а точніше в Кембриджському університеті та в школах, з поглибленим вивченням математики. Вона була спрямована безпосередньо на «рівень стипендії» студентів — топ 10 % до 20 % за здібностями. Сам Харді спочатку не захоплювався математикою, розглядаючи її лише як спосіб, щоб перемогти інших учнів, що він робив безсумнівно, та отримати стипендію.[1] Однак його книга найкращим чином пояснює аналітичну теорію чисел та обчислення, дотримуючись суворості математики. Його публікація вийшла через рік після видання теорії функцій реальної змінної Е. В. Хобсона[en], яка, можливо, частково стала її натхненником.

Хоча його книга змінила спосіб викладання предмета в університеті, зміст відображає епоху, в якій писали книгу. У книзі досліджується теорія чисел, і автор будує реальні числа теоретично. Він адекватно стосується обчислень з одною змінною, послідовностей, рядів чисел, властивостей cos, sin, log тощо, але не стосується математичних груп, багатозмінних функцій або векторного обчислення. Кожен розділ містить деякі вимогливі завдання. Харді поєднує захоплення місіонера з суворістю пуриста у викладі фундаментальних ідей диференціального та інтегрального числення, властивостей нескінченного ряду та інших тем, що стосуються поняття границь. Бачення Харді з математичного аналізу настільки ж актуальна сьогодні, як і при першому написанні: студенти переконуються, що його економний та енергійний стиль викладу — такий, до якого сучасні автори рідко наближаються. Незважаючи на свої обмеження, книга вважається класикою у своїй галузі. Це, мабуть, найбільш корисний підручник студентам 1 курсу з чистої математики.

Видання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Hardy biography. History.mcs.st-andrews.ac.uk. 1 грудня 1947. Архів оригіналу за 22 жовтня 2019. Процитовано 15 червня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]