Курутоб

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Курутоб
Тип Основна страва
Походження Таджицька кухня
Необхідні компоненти домашній сир, фатір (листковий коржик), лляна олія, помідори, огірки, зелень, цибуля, сіль
Зазвичай використовувані компоненти курт, молоко (будь-яке), вершкове масло або бавовняна олія, червоний або чорний перець
Курутоб традиційно їдять руками

Куруто́б (тадж. Қурутоб) — страва таджицької кухні. Є однією з найвідоміших і найдавніших страв цієї кухні. Технологія приготування різноманітна і варіюється від регіону до регіону. Ця страва також готується в деяких районах Узбекистану, Афганістану, Пакистану та у Ірані. Її традиційно їдять руками.

Інгредієнти[ред. | ред. код]

Основними компонентами цієї страви є домашній сир або розплавлений курт, листковий коржик фатір, лляна олія, помідори, огірки, зелень, цибуля та куховарська сіль. У деяких варіантах використовується молоко, вершкове масло або бавовняна олія, червоний або чорний перець та інші продукти [1].

Технологія приготування[ред. | ред. код]

Технологія приготування курутоба різноманітна і варіюється від регіону до регіону. Кожен регіон виключає або додає до складу страви інгредієнт. Страва готується в круглій і злегка глибокій глиняній або дерев'яній тарілці (тавок) [1] [2].

Традиційною технологією приготування є такий метод: спочатку ламають на дрібні шматки листковий коржик фатір (іноді використовується звичайний коржик). Потім додають у теплу воду домашній сир або курт і змішують, поклавши трохи солі. У цю рідку сирну масу додають шматки фатіру. Після цього обсмажують в нагрітій лляній олії (іноді використовується вершкове масло або бавовняну олію) нарізані цибулини. Далі, обсмажену на олії цибулю викладають зверху разом з маслом на тарілку з сирною масою і шматками фатіра. Потім зверху викладають свіжу подрібнену цибуля, помідори, огірки та посипають свіжою зеленню [1] [2].

У ще одному поширеному методі цибуля не обсмажується в олії. Всі перераховані вище інгредієнти викладаються зверху (крім цибулі та зелені) і заливаються гарячою лляною або іншою олією, а потім посипаються свіжою нарізаною цибулею і зеленню [1] [2].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б в г Кухня. Росія для всіх. Курутоб. Архів оригіналу за 1 червня 2015. Процитовано 17 жовтня 2018.
  2. а б в Таджицька страва "Курутоб". Архів оригіналу за 3 грудня 2018. Процитовано 17 жовтня 2018.