Кустос (друкарство)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Кустода)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кусто́с (від лат. custos (охорона), лат. custodis (охоронець)) у друкарстві використовувався для полегшення упорядкування сторінок під час формування їх у книгу. Існує в двох споріднених різновидах: кустоди й сигнатури.

Кустода «iijus» внизу рукописної сторінки Нового Заповіту

Кустода — перший склад або слово наступної сторінки, поставлене внизу попередньої сторінки у стародавніх та середньовічних рукописах або розміщене у верхній частині шпальти енциклопедії, словника, довідника[1].

Сигнатура (з середньовічної латини — signatura — знак, від лат. signo — вказую) — в поліграфії[2]:

У правому нижньому кутку друкованого трактату сигнатура «cc ij»
  •  — цифра, яка позначає порядковий номер друкованого аркуша видання. Вона проставляється в лівому нижньому кутку першої й третьої сторінок кожного друкованого аркуша. Поруч із сигнатурою на першій сторінці ставиться норма — скорочена назва книги або прізвище автора, часто — номер друкарського замовлення; на третій сторінці сигнатура повторюється із зірочкою й без норми. Сигнатура необхідна для полегшення виконання друкарських операцій: друку, контролю правильності фальцювання й брошурування, перевірки готової продукції. На титульному аркуші, шмуцтитулі, художніх ілюстраціях, у малотиражних і невеликих за обсягом виданнях сигнатура не проставляється. Зазвичай її набирають шрифтами тієї ж гарнітури, що й основний шрифт (цифрами кегля 8 пунктів) і розміщують відповідно до формату: для видань, які друкують в 1/16 аркуша — через кожні 16 сторінок, в 1/8 аркуша — через 8 сторінок і т. д. Термін сигнатура стосується лише друкованих книг;
  •  — в стародруках, надрукований внизу сторінки перший склад або рядок, з яких розпочинається текст наступної сторінки;
  •  — невелика заглибина на передній стінці ніжки друкарської літери, яка допомагає на дотик правильно встановити положення літери при складанні друкарської форми.

З XVIІ сторіччя сигнатури й кустоди поступово витіснялися новими методиками в друкарстві — пагінацією й фоліацією[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Barbara Bieńkowska, Halina Chamerska. Zarys dziejów książki. — Warszawa : Wydawnictwo Spółdzielcze, 1987. — 436 p. — ISBN 83-209-0557-5.
  2. Сигнатура / Г. П. Нелипа // Українська бібліотечна енциклопедія.

Джерела[ред. | ред. код]