Кутб ад-Дін аш-Ширазі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Кутбу-д-Дін аш-Ширазі)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кутб ад-Дін аш-Ширазі
перс. قطب‌الدین شیرازی
Народився жовтень 1236[1]
Казерун, Фарс, Іран
Помер 7 лютого 1311(1311-02-07)[1][2] (74 роки)
Тебриз, Іран
Країна  Ільхани
Діяльність математик, поет, астроном, філософ, фізик, лікар, астролог, теоретик музики
Галузь астрономія, медицина, математика, філософія і наука
Вчителі Насир ад-Дін ат-Тусі
Відомі учні Kamāl al-Dīn al-Fārisīd

CMNS: Кутб ад-Дін аш-Ширазі у Вікісховищі

Кутб ад-Дін Махмуд ібн Масуд аш-Ширазі (перс. قطب‌الدین شیرازی‎; 1236, Казерун — 1311, Тебриз) — видатний перський астроном, математик, філософ, лікар.

Співробітник Марагинської обсерваторії, учень Насір ад-Діна ат-Тусі. Як найсильніший з учнів ат-Тусі, аш-Ширазі набув авторитету, порівнянного з авторитетом учителя, що призвело до сварки між ними та до від'їзду ат-Тусі з Мараги. Аш-Ширазі був суддею в різних містах північно-західного Ірану. Після вдалого виконання в Єгипті дипломатичного доручення монгольського ільхана Ахмеда Текудера аш-Ширазі повернувся до Тебриза. Тут очолив обсерваторію, яка стала наступницею Марагинської обсерваторії ат-Тусі. У Тебризькій обсерваторії працювали великий математик і астроном ан-Найсабурі та оптик ал-Фарісі.

Аш-Ширазі належить енциклопедична праця «Перлина корони для прикраси Дібаджа», коментар до «Арифметики» Нікомаха Гераського, коментар до трактату «Про рух кочення та про відношення між плоским і кривим» (вважають, що сам цей трактат належить ат-Тусі), трактат «Межа розуміння в пізнанні небесних сфер», коментар до «Канону лікарської науки» Ібн Сіни та низка інших творів.

Кутб ад-Дін аш-Ширазі був також відомим суфієм. Йому належить коментар до трактату Шахаб ад-Діна Ях'я Сухраварді «Мудрість осяяння».

Могила Кутб ад-Діна аш-Шиазі

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. SNAC — 2010.

Література[ред. | ред. код]

  • Лютер И. О. Проблема несоизмеримости окружности и диаметра круга в контексте учения Аристотеля: сочинения ат-Туси и аш-Ширази // Историко-математические исследования. — 2002. — № 7(42). — С. 243—261.
  • Медведев А. Ф. Роговидные углы в «Комментарии» аш-Ширази // История и методология естественных наук. — 1989. — № 36. — С. 84—92.
  • Розенфельд Б. А. О математических работах Кутб-ад-Дина аш-Ширази // Историко-математические исследования. — 1980. — № 25. — С. 320—327.