Кухня Мозамбіку

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кухня Мозамбіку зазнала глибокого впливу португальців, які принесли до країни нові рослини, спеції і методи приготування.[1] Типовою їжею для багатьох мозамбікців є угалі (місцева назва ncima), густа каша з кукурудзяного борошна. Кассава і рис є джерелами вуглеводнів. Каші подаються з соусами з овочів, м'яса, бобових або риби.[2] Інші типові інгредієнти — горішки кеш'ю, цибуля, часник, лавровий лист, коріандр, паприка, різні перці, пірі-пірі, цукрова тростина, кукурудза, пшоно, сорго, картопля.

Закуски і головні страви[ред. | ред. код]

Морепродукти можуть слугувати як закусками (на початку їжі), так і основними стравами. Типові страви — смажені креветки (camaroes) з соусом пірі-пірі, кальмари (lulas), лангусти (lagostas), різноманітна риба.

Основною стравою часто є м'ясна, наприклад курка «замбезі», маринована у лимонному соку з часником і чилі і побризкана кокосовою водою перед засмажуванням на грилі; бразильські стейки (picanha), різноманітні каррі, що стали популярними завдяки впливу індійської кухні. Як гарнір до таких страв зазвичай подаються рис, смажена картопля або овочі.

З аперитивів присутні самоса, хрумка або пухка випічка, креветкові фріттери.[3]

Десерти[ред. | ред. код]

Напої[ред. | ред. код]

Популярне пиво (приклади локальних марок — «Laurentina» і «2M»), в тому числі імпортоване з ПАР (таке, як Castle або Black Label), вино з Південної Африки або Португалії. Завдяки впливу Бразилії дуже популярна кайпірінья. Після їжі часто п'ють португальське galao (кава з молоком). Прохолоджувальні напої продаються повсюдно. З фруктів популярні манго і ананаси.

Вода з крана, як правило, поганої якості. Рекомендується вживати лише воду з пляшок.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Batvina, Iryna. National cuisine of Mozambique. www.best-country.com. Архів оригіналу за 21 березня 2019. Процитовано 19 серпня 2016.
  2. Food & Daily life. Архів оригіналу за 7 травня 2018. Процитовано 19 серпня 2016.
  3. Cuisine, gastronomie et boissons Mozambique. routard.com (фр.). Архів оригіналу за 21 березня 2019. Процитовано 21 березня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]

Шаблон:Африканська кухня