Куцокрил сичуанський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Куцокрил сичуанський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Кобилочкові (Locustellidae)
Рід: Кобилочка (Locustella)
Вид: Куцокрил сичуанський
Locustella chengi
Alström et al., 2015[1]
Посилання
Вікісховище: Locustella chengi
Віківиди: Locustella chengi
МСОП: 103785929
NCBI: 1771289

Куцокри́л сичуанський[2] (Locustella chengi) — вид горобцеподібних птахів родини кобилочкових (Locustellidae)[3]. Ендемік Китаю. Вид був описаний у 2015 році за результатами молекулярно-філогенетичного дослідження. Вид названий на честь китайського орнітолога Чжена Цзосіня[en][4]

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 13 см. Верхня частина тіла і крила яскраво-сірувато-коричневі. Від дзьоба до очей ідуть сірувато-білі смуги, навколо очей сірувато-білі кільця. Горло білувате, груди світло-сірувато-коричневі, дещо більш темні з боків, легко поцятковані темними плямками на переході від грудей до горла. Боки яскраво-сірувато-коричневі, живіт білуватий з сірувато-жовтим відтінком. Гузка сірувато-коричневі, пера на ній мають сірувато-білі кінчики. Дзьоб чорний, знизу дещо світліший, сірий. Лапи світло-сіро-рожеві. Очі темні, сірувато-карі. Виду не притаманний статевий диморфізм. У молодих птахів верхня частина тіла темна, іржасто-коричнева, обличчя темно-коричневе, груди темно-сірувато-коричневі, решта нижньої частини тіла піщано-жовта, боки і гузка іржасто-коричневі, пера на гузці мають світлі кінчики. Смуги і плями на обличчі і горлі відсутні.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Сичуанські куцокрили мешкають в горах Центрального Китаю, в провінціях Сичуань, Шеньсі, Гуйчжоу, Хубей, Хунань і Цзянсі. Вони живуть в субтропічних лісах і рідколіссях з густим трав'яним і папоротевим підліском, на галявинах і на чайних плантаціях. Зустрічаються на висоті від 1000 до 2275 м над рівнем моря. В Сичуані і на північному сході Цзянсі, де іржасті і сичуанські куцокрили зустрічаються симпатрично, іржасті куцокрили зустрічаються на висоті понад 1850 м над рівнем моря, а сичуанські куцокрили — переважно на висоті до 1900 м над рівнем моря. Сичуанські куцокрили живляться комахами.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Alström, P.; Xia, C.; Rasmussen, P.C.; Olsson, U.; Dai, B.; Zhao, J.; Leader, P.J.; Carey, G.J.; Dong. L., Cai; T., Holt; P.I., Manh; H.L., Song; G., Liu; Y., Zhang; Y. & Lei, F. (2015). Integrative taxonomy of the Russet Bush Warbler Locustella mandelli complex reveals a new species from central China. Avian Research. 6 (9): 1–32. doi:10.1186/s40657-015-0016-z. {{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  2. Locustella chengi у базі Avibase. 
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Grassbirds, Donacobius, tetrakas, cisticolas, allies. IOC World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 12 липня 2022. 
  4. New bird in China dubbed Sichuan bush warbler. Science Codex. 1 травня 2015. Архів оригіналу за 21 липня 2015. Процитовано 1 травня 2015.