Кушир

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кушир
Ceratophyllum demersum
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Порядок: Кушироцвіті (Ceratophyllales)
Link, 1829
Родина: Куширові (Ceratophyllaceae)
Gray, 1822
Рід: Кушир (Ceratophyllum)
L., 1753
Вікісховище: Ceratophyllum

Кушир[1][2] (Ceratophyllum) — єдиний сучасний рід рослин у родині куширових, яка є єдиною в порядку кушироцвітих. Згідно з системою APG IV кушироцвіті ймовірно є сестринською групою до евдикотів.

Морфологія[ред. | ред. код]

Ці рослини — занурені у воду багаторічники. У них немає коріння, рослини плавають під поверхнею. Стебла можуть досягати довжини 1–3 м, розгалужені по 0–3 на вузол. З інтервалами вздовж вузлів стебла виробляються кільця яскраво-зеленого листя. Листків 3–11 на кільце навколо стебла, черешок непримітний. Листові пластини прості або розкриті в лінійно-ниткоподібні форми. Суцвіття екстра-пахвове, чергуються з листям. Квітки малі й непомітні, з чоловічими та жіночими квітами на одній рослині. Восени утворює товсті бруньки (торіони), які занурюються до дна, навесні вони перетворяться у довгі стебла.

Вони забезпечують відмінний захист рибі під час нересту. Через зовнішність і високий рівень кисневиробництва вони часто використовуються в прісноводних акваріумах.

Після водопілля стебла куширу залишалися на заливних луках, заважаючи влітку косарям: це називалося словом «підпона»[3].

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Ceratophyllum — космополітичний рід квітучих рослин. Часто зростає в ставках, болотах і тихих потоках у тропічних і помірних районах. Росте повністю затоплений, як правило, хоч і не завжди, плаває на поверхні й не переносить посуху.

В Україні зростають Ceratophyllum demersum L. — кушир темно-зелений, Ceratophyllum platyacanthum Cham. — кушир плоскоостий, Ceratophyllum submersum L. — кушир підводний, Ceratophyllum tanaiticum Sapieg. — кушир донський.

Систематика[ред. | ред. код]

 
Покритонасінні

Амборелоцвіті (Amborellales)

Лататтєцвіті (Nymphaeales)

Austrobaileyales

магноліїди (magnoliids)

Хлорантоцвіті (Chloranthales)

однодольні (monocots)

Ceratophyllales

евдикоти (eudicots)

Система APG IV приймає філогенію, наведену нижче[4]

Порядок кушироцвіті (Ceratophyllales)

Етимологія[ред. | ред. код]

Наукова назва походить від дав.-гр. κέρας — «ріг», φύλλον — «листок». Українська вернакулярна назва має неясне походження[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987. — С. 45. (рос.)(укр.)
  2. Ceratophyllum // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  3. Підпона // Словарь української мови : в 4 т. / за ред. Бориса Грінченка. — К. : Кіевская старина, 1907—1909.
  4. Angiosperm Phylogeny Group (2016). An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG IV. Botanical Journal of the Linnean Society. 181 (1): 1–20. doi:10.1111/boj.12385. 
  5. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1989. — Т. 3 : Кора — М / Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні АН УРСР ; укл.: Р. В. Болдирєв та ін. — С. 170. — ISBN 5-12-001263-9.

Посилання[ред. | ред. код]