Куявський гібрид

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Печатка Володислава Локетка.

Куявський гібрид (пол. Hybryda kujawska) — у геральдиці гербова фігура у вигляді фантастичного звіра: пів-лева і пів-орла. Стародавній символ Куявії, історичної землі в Польщі. Один із характерних знаків, притаманних лише польській геральдиці. Відомий з другої половини ХІІІ ст., з печаток куявських П'ястів — іновроцлавського князя Земомисла, серадзького князя Лешка Чорного, ленчицького князя Казимира, куявського князя Володислава Локетка. На старих зображеннях не мав корони. Первісно був особистим знаком князів, згодом став спадковим знаком їхньої гілки (саме так його вживали королі Володислав І й Казимир III, які походили з Куявії). Використовується на гербах сучасних адміністративно-територіальних одиниць Польщі: Лодзького воєводства, Куявсько-Поморського воєводства тощо. Також — півлев-піворел (пол. półlew-półorzeł), піворел-півлев (пол. połuorzeł-połulew)[1], герб Куявських П'ястів (пол. herb Piastów kujawskich), куявський герб[1].

Історія[ред. | ред. код]

Герб Куявії, ймовірно, має чеське походження. Найстаріше зображення з піворлом-півлевом знаходимо на печатці чеського князя-втікача Собіслава Дипольдовича, який знайшов притулок при дворі польського князя Генрика Бородатого[2]. На відтиску його печатки, датованій 1228 роком, видно половину коронованого орла, оберненого ліворуч, який тулиться до половини коронованого лева[3][2]. На думку дослідника М. Глебьонека, лев уособлював зв'язок Собіслава із Чехією, а орел — символізував польських П'ястів, які надали йому захист і з якими він перебував у кревних зв'язках[2].

Такий самий піворел-півлев також зустрічається на монетах чеського короля Оттокара II середини ХІІІ століття[4]. На думку чеських оглядачів, він є складеним гербом Пржемисловичів, старим знаком яких був орел, а новим від початку ХІІІ ст. — лев, наданий німецьким імператором[5].

Найстаріші польські зображення з піворлом-півлевом знаходимо на польських князівських печатках середини ХІІІ ст. Зокрема, він фігурує на печатці князя Земомисла, датованій 1268 роком. На його іншій печатці того самого року намальовано двобій лева із пішим князем, який відтискає його щитом із орлом[2].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Hlebionek 2011:54.
  2. а б в г Hlebionek 2011:55.
  3. Schulz, A. Die Schlesischen Siegel bis 1250. Breslau, 1871, s. 9, Taf. III, № 21.
  4. Hlebionek 2011:56.
  5. Děpoltici. Архів оригіналу за 23 грудня 2019. Процитовано 17 листопада 2019.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Andrzej Rachuba, ‎Sławomir Górzyński, ‎Halina Manikowska. Heraldyka i okolice. 2002.
  • Jacek Banaszkiewicz. Imagines Potestatis: rytuały, symbole i konteksty fabularne. 1994.
  • Hlebionek, Marcin. Pieczęcie Piastów kujawskich. Inowrocław, 2011. [1] [Архівовано 17 листопада 2019 у Wayback Machine.]