Кіно морального неспокою

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кіно морального неспокою (пол. Kino moralnego niepokoju) − течія в польському кінематографі в 1976–1981 рр. Автором назви цього напрямку є режисер Януш Кійовський.

Утворення цієї течії було результатом виступу режисерів Анджея Вайди і Кшиштофа Зануссі на Форумі Кінематографістів у Гданську у 1975 році. Вони закинули комуністичній владі, що відбувається придушення свободи творчості, що унеможливлює дискусію над актуальними суспільно-політичними проблемами. До маніфесту приєдналися ще кілька учнів Вайди з кіношколи у Лодзі. Назву течії було офіційно прийнято на Міжнародному Семінарі Критики у Гданську у вересні 1979 року.

Початок нової течії визначив повнометражний дебют Кшиштофа Кесльовського «Персонал» 1976 року, але аж після прем'єри фільму Анджея Вайди «Чоловік з мармуру» розпочалася популяризація кіна морального неспокою. До нього долучилися Аґнешка Голланд і Фелікс Фальк.

Цей напрямок занепав після введення воєнного стану у 1981 році.

Головні представники[ред. | ред. код]

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Dabert, Dobrochna: Kino moralnego niepokoju: wokół wybranych problemów poetyki i etyki. Wyd. Nauk. UAM: Poznań 2003.
  • Krajewski, Andrzej: Między współpracą a oporem. Twórcy kultury wobec systemu politycznego PRL (1975–1980). Trio: Warszawa 2004.
  • Lubelski, Tadeusz: Historia kina polskiego: twórcy, filmy, konteksty, Videograf II: Katowice 2009.