Кіровський завод

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кіровський завод
рос. ОАО «Кировский завод»
Тип бізнес
підприємство і публічна компанія
Форма власності акціонерне товариство
Галузь машинобудування
Засновано 1801
Засновник(и) Павло I
Штаб-квартира Санкт-Петербург
Продукція трактор
Виторг 2 457 636 000 ₽ (2016)[1]
Операційний прибуток (EBIT) 634 472 000 ₽ (2016)[1]
Чистий прибуток 440 873 000 ₽ (2016)[1]
Співробітники 5900 осіб[2]
kzgroup.ru
Нагороди
орден Леніна орден Жовтневої Революції орден Червоного Прапора орден Вітчизняної війни орден Трудового Червоного Прапора орден Дружби народів
Мапа
CMNS: Кіровський завод у Вікісховищі

Кіровський завод (раніше Путилівський завод, Червоний Путилівець) — одне з найстаріших і найбільших машинобудівних і металургійних підприємств Російської імперії, СРСР та сучасної Росії.

Основні виробничі потужності компактно розташовані в Петербурзі, де займають велику (220 гектарів) територію між проспектом Стачек і річкою Єкатерінгофк і з виходом в Фінську затоку. Наявність власних глибоководних причалів уздовж протяжної (близько 2 кілометрів) берегової лінії історично зумовило третю велику галузеву спеціалізацію заводу — суднобудування. І хоча ще в 1910 році «Путилівська верф» була виділена в самостійну юридичну особу (нині «Північна верф»), завод зберіг свої позиції в суднобудуванні, як постачальник якісного металу, нестандартних конструкцій і складного обладнання.

У 1870-1880-х роках Путилівське товариство поєднало свої завод і верфі з торговим портом і залізницями, побудувавши «Путилівську гілку» — що являє собою найбільші за протяжністю під'їзні шляхи в складі залізничного вузла Петербурга (головна станція Пущино).

Примітки[ред. | ред. код]