Кіслородмаш

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ТОВ Кіслородмаш
Тип Товариство з обмеженою відповідальністю
Форма власності товариство з обмеженою відповідальністю
Галузь Киснева кріогенна техніка і обладнання
Засновано 1948
Засновник(и) СССР
Штаб-квартира 65031, Україна, м Одеса, вул. Промислова 1.
Територія діяльності Виробництво кисневого, вуглекислотного обладнання для отримання технічних газів з атмосферного повітря.
Продукція Повітророзподільні установки, насоси зріджених газів НСГ,турбіни ДТ,теплообменнікі КК.
Код ЄДРПОУ 40072353
kislorodmash.org

ТОВ «Кислородмаш» (колишні назви — «Автогенмаш», «Кріогенмаш») — одеське підприємство з виробництва повітророздільних машин середньої та малої продуктивності.

Повітророзподільну установки низького тиску — новий напрямок діяльності ТОВ «Кислородмаш» г. Одесса На сьогоднішній день ТОВ «Кислородмаш» м. Одеса є єдиним підприємством в Україні, яке повністю самостійно займається проектуванням, виготовленням та обслуговуванням кріогенних повітророзподільних установок.

При створенні кріогенних установок, призначених для розділення газових сумішей або зрідження різних технічних газів, в першу чергу, прагнуть мінімізувати питоме енергоспоживання. Для цього оптимізуються їх технологічні схеми і робочі параметри, застосовується сучасне ефективне обладнання.

Основними видами діяльності ТОВ «Кислородмаш» м. Одеса є виробництво обладнання для транспортування, перекачування, газифікації технічних газів, в тому числі двоокису вуглецю. Виробництво і обслуговування кріогенної техніки, призначеної для отримання рідких і газоподібних продуктів поділу повітря — азоту, кисню, аргону.

Історія підприємства[ред. | ред. код]

У 1945 році Радянським урядом ухвалено рішення про будівництво в Одесі автогенно-машинобудівного заводу з підпорядкуванням його Главкіслороду при СМ СРСР.

Рішенням виконкому Одеської міської ради депутатів № 889 від 30 серпня 1946 р на підставі клопотання Главкіслорода при СМ СРСР від 23.07.46 р за № Г-2 /1442 та заключеняня Управління Головного архітектора м. Одеси.

9 червня 1947 року Уповноважений Главкіслорода Одеського автогенно-машинобудівного заводу видав перший наказ по підприємству, а 24 липня цього ж року приступив до посади його перший директор І.Новіков.

24 лютого 1948 був підписаний договір з Генеральним підрядником Одеський будівельно-монтажним управлінням Главкіслорода на будівельно-монтажних роботи по титульному списку на 1948 рік та на виділеной Міськрадою території площею в 20 га, почалася закладка інженерних комунікацій, фундаменту під перші будівлі. Цей день став вважатися днем ​​народження заводу «Автогенмаш».

Скорочена історія підприємства[ред. | ред. код]

Рік Докладніше
1950 Випущена перша Газорізальні машина ПМП-01
1951 Побудований Механоскладальний цех
1953 Випущені перші зразки повітрерозподільчої установки КГН-30, насосів НЖК-4, НЖК-11, НЖК-12
1954 Побудовано цех кисневих машин
1955 Здана в експлуатацію киснева станція
1959 Побудований новий цех автогенних машин і насосів (корпус № 1)
1961 Зданий в експлуатацію котельно-зварювальний цех (корпус № 2)
1962 Побудований новий цех кисневих машин (корпус№ 3)
1972 На базі заводу «Автогенмаш» і науково-дослідного інституту технології кріогенного машинобудування НІІТКріогенмаш створено науково-виробниче об'єднання «Кислородмаш»
1994 Рішенням загальних зборів трудового колективу заводу «Автогенмаш» створена організація орендарів заводу «Автогенмаш»
1994 Згідно з наказом Мінмашпрому України від 30.03.94 р № 463 НІІТКріогенмаш включений до складу заводу «Кислородмаш»
1994 Рішенням конференції уповноважених організації орендарів заводу «Автогенмаш» створено орендне підприємство «Кислородмаш»
1995 - 1995 Конференція трудового колективу ОП «Кислородмаш» ухвалила рішення про приватизацію підприємства
1995 Конференція організації орендарів заводу «Автогенмаш» ухвалила рішення про реорганізацію організації орендарів заводу «Автогенмаш» в АТЗТ «Кислородмаш»
1996 ЗАТ «Кислородмаш» зареєстровано Іллічівським райвиконкомом м. Одеси ЗАТ «Кислородмаш» зареєстровано як суб'єкт підприємницької діяльності
1997 Рішенням загальних зборів акціонерів ЗАТ «Кислородмаш» реорганізовано у ВАТ «Кислородмаш».
2006 Рішенням загальних зборів акціонерів ВАТ «Кислородмаш» реорганізовано в ТОВ «Кислородмаш».

2015 рік — рішенням ради засновників ТОВ «Кислородмаш» частина території заводу здана в оренду, завод припинив випускати газорізальні машини та машини плазмового різання металу. На інших виробничих площах ТОВ Кислородмаш триває випускатися продукція і запчастини кисневого напрямки ВРУ, НСГ, ДТ.

ТОВ «Кислородмаш» розташоване за адресою колишнього ВАТ «Кислородмаш» — виробника криогенного обладнання і є його правонаступником і спадкоємцем. Підприємство має код ЄДРПОУ 40072353[1][2][3]

Продукція[ред. | ред. код]

Підприємство займається розробкою, постачанням та встановленням комплектного обладнання кріогенної техніки і запасних частин:

  • Пристрої розділення повітря для виробництва рідких і газоподібних продуктів розділення повітря: кисню, азоту, аргону.
  • Комплекси вуглекислотного обладнання для зберігання, газифікації, перекачування з ємності в ємність, заправлення балонів рідким діоксидом вуглецю.
  • Стаціонарні пристрої газифікації рідких кисню, азоту, аргону і наповнення балонів або роботи в лінію тиском до 40 МПа.
  • Автомобільні установки для перевезення та газифікації рідких кисню, азоту, аргону і наповнення балонів або роботи в лінію тиском до 20 МПа.
  • «Холодні газифікатори» для газифікації рідких кисню, азоту, аргону і видачі їх споживачеві під тиском від 0,1 МПа до 1,6 МПа.
  • Транспортні резервуари для зберігання і транспортування рідких кисню, азоту, аргону.
  • Стаціонарні резервуари для зберігання рідкого кисню, азоту, аргону.
  • Системи зберігання рідкого кисню, азоту, аргону.
  • Компресорне обладнання.
  • Насоси зріджених газів НСГ.
  • Теплообмінна апаратура (теплообмінники, випарники, конденсатори, переохладители).
  • Наповнювальні і розрядні рампи.
  • Стенди для огляду і ремонту балонів.
  • Повний асортимент запасних частин до всього перерахованого вище обладнання.
  • Машини термічного різання серії «Комета», «Одеса» для фігурного і прямолінійного розкрою листового металу на базі систем ЧПУ власної розробки (виставка Weldex/Россварка'])

У 2002 р. — співробітники підприємства визнані лауреатами Державної премії України в галузі науки і техніки «за розробку методу і створення спеціального обладнання для одержання особливо чистого аргону методом низькотемпературної ректифікації та впровадження в промислове виробництво».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Виробництво на підприємстві Кислородмаш г Одеса. www.edinaya-odessa.org. Архів оригіналу за 26 вересня 2019.
  2. Виписка про місцезнаходження юридичної особи ТОВ Кислородмаш г Одеса Україна, вул Промислова 1. Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та Громадського Формування України (01.10.2019). Архів оригіналу за 8 жовтня 2019.
  3. Витяг про регістрпцію і місцезнаходження юридичної особи ТОВ Кислородмаш г Одеса Україна, вул Промислова 1. Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та Громадського Формування України (01.10.2019). Архів оригіналу за 1 жовтня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]