Лагунний полк «Сереніссіма»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лагунний полк «Сереніссіма»
Reggimento Lagunari "Serenissima"
На службі 1 вересня 1957 - сьогодення[1]
Країна  Італія
Вид Сухопутні війська Італії
У складі кавалерійська бригада «Поццуоло-дель-Фріулі»[en]
Гарнізон/Штаб Венеція
Гасло "Як скелю, яку я розбиваю, як хвилю, яку я долаю"
(італ. "Come lo scoglio infrango, come l'onda travolgo")
Річниці 25 червня 1984 р. - отримання піхотної спеціалізації
Нагороди
1x Золота медаль «За військову доблесть»
1x Срібна медаль «За військову доблесть»
1x Срібний Хрест армійських заслуг[2]
Знаки розрізнення
комірний знак[en] лагунарі

Медіафайли на Вікісховищі
Лагунарі під час навчань у бухті Теулада (Сардинія)
Лагунарі у Венеції

Лагунний полк «Сереніссіма» (італ. Reggimento Lagunari "Serenissima") — єдиний амфібійний підрозділ у складі сухопутних військ Італії.

«Лагунарі» - наймолодша спеціалізація піхоти (створена 9 січня 1951 р.), але може похвалитися найдавнішою історією, оскільки вони є спадкоємцями Фанті да Мар із «Сереніссіми» (1202). Відділ тренується у Венеційській затоці та вздовж узбережжя Адріатичного моря.

Разом з бригадою морської піхоти «Сан-Марко»[en] зі складу військового флоту, він формує проєкцію сили від моря[it], амфібійну складову італійських збройних сил.

Історія[ред. | ред. код]

"Лагунарі" - єдиний десантно-штурмовий підрозділ італійської армії, поряд з морськими фузілерами (італ. Fucilieri di Marina), 1-го полку бригади Сан-Марко[en] входять до складу ВМС. Однак між двома департаментами існує, як спільність використання (вони є амфібійними одиницями), так і спільність символів (символи Венеції).

Історія лагунарі пов'язана з морськими традиціями морської піхоти Венеційської Республіки, створеною дожем Енріко Дандоло у 1202 році і перетвореною протягом XVI століття у Фанті-да-Мар[it]. Ця славна традиція підкреслюється елементами, які лагунарі носять на своїй формі, і яка представляє крилатого лева Венеції, побаченого спереду (у щиті).

Окрім символів на своїй формі, сучасні лагунарі використовують бойовий клич "Сан Марко!" який з 1951 р. вимовляли під час презентації своєї зброї ("Фанті да мар" звикли кричати "Viva San Marco!" після кожної перемоги на полі бою). Заснування "Фанті-да-Мар", яке можна простежити до початку XVI століття, було обумовлено центральною роллю "Сереніссіми" в міжнародному контексті та необхідністю захищати закордонні домени від будь-яких нападів з боку Османської імперії. Це посилання на венеційські форти за кордоном наразі повідомляється в офіційному геральдичному символі полку.

Під час Другої світової війни для планованого вторгнення на Мальту верховним командуванням в 1942 році передбачено десант, що разом з полком Сан-Марко в Регіна Марині включали десанне відділення в MVSN, батальйонну групу «М»[it] в чорних сорочок та піхотну дивізію Суперга[it] (91-й та 92-й полки), які протягом кількох місяців проводили навчання на Корсиці.


Організація[ред. | ред. код]

Амфібійна база С. Андреа

Сьогодні полк повністю складається з добровольців. Командування полка, рота підтримки маневрування та рота командно-логістичного забезпечення розташовані в казармі "Справа" (італ. MatterМестре. Командування батальйону, 1-ша десантна рота "Маргера", 2-га десантна рота "П'яве" та 3-тя десантна рота "Ізонцо", розташовані в казармах "Бафіле" в Малконтенті[it]; компанія-амфібійно-тактична підтримка розташована на амфібійній базі С. Андреа у Венеції на острові Віньоль[it]:

  • Командування полка (Местре)
    • рота маневрової підтримки
    • рота матеріально-технічного забезпечення
  • Батальйон лагуни (Венеційська лагуна)
    • 1-ша амфібійна рота "Маргера"
    • 2-га амфібійна рота "П'яве"
    • 3-тя амфібійна рота "Ізонцо"
  • рота амфібійно-тактичної підтримки (острів Віньоль)

У масовій культурі[ред. | ред. код]

У відеогрі серії Call of Duty: Modern Warfare, яка вийшла у червні 2020, було додано можливість персоналізації зовнішнього вигляду солдата під Лагунарі. Використання зазначеного скіна дає можливість відкрити ще два додаткові, у якиї відповідно змінюється камуфляж.[3]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Reggimento Lagunari "Serenissima" - La Storia. Italian Army. Архів оригіналу за 18 листопада 2019. Процитовано 17 листопада 2019. 
  2. Reggimento Lagunari "Serenissima" - Il Medagliere. Italian Army. Архів оригіналу за 18 листопада 2019. Процитовано 17 листопада 2019. 
  3. Call of Duty: Warzone onora l'Italia, la Stagione 4 accoglie i Lagunari. Архів оригіналу за 22 серпня 2021. Процитовано 22 серпня 2021.