Лада (хокейний клуб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лада Тольятті
Ліга Континентальна хокейна ліга
Конференція Схід
Дивізіон Дивізіон Харламова
Заснована 1976
Історія Торпедо Тольятті (1976–1988)
Лада Тольятті (з 1989)
Домашня арена Льодовий палац «Лада-Арена» (6 100)
Місто м. Тольятті, Росія
Кольори               
CMNS: Лада у Вікісховищі

Хокейний клуб «Лада» — хокейний клуб з м. Тольятті, Росія. Заснований у 1976 році як «Торпедо» (Тольятті), з 1989 року носить назву «Лада». Виступає у чемпіонаті Континентальної хокейної ліги. З 2010 по 2014 роки виступав у Вищій хокейній лізі.

Домашні ігри команда проводить у Льодовому палаці «Лада-Арена» (6 100). Офіційні кольори клубу білий, синій і червоний.

Історія[ред. | ред. код]

Команда заснована к 1976 році. П'ять сезонів провела у другій лізі СРСР (третій дивізіон), десять — у першій лізі СРСР (другий дивізіон), один — у вищій лізі СНД (перший дивізіон), чотири — у Міжнаціональній хокейній лізі, три — у Російській хокейній лізі, дванадцять — в Суперлізі чемпіонату Росії, один — у Континентальній хокейній лізі.

З початку свого існування команда мала назву «Торпедо», а у 1989 році змінила свою назву на «Лада» — на ім'я російської марки автомобіля, який випускається володарем команди — акціонерним товариством «АвтоВАЗ».

У 1991 році під керівництвом Геннадія Цигурова «Лада» виграла турнір у першій лізі і підвищилась до елітного дивізіону, де у рік дебюту посіла 9 місце. У першому чемпіонаті Міжнаціональної хокейної лізи (сезон 1992—1993) команда виграла турнір у Східній конференції, а у серії плей-оф дійшла до фіналу, ставши у підсумку володарем срібних медалей.

Сезон 1993—94 став успішним для команди. Вперше в історії російсько-радянського хокею немосковська команда стала абсолютним переможцем чемпіонату, вигравши золоті медалі за підсумками чотириколового регулярного сезону, а потім і Кубок міжнаціональної хокейної ліги в серії плей-оф.

У грудні 1994 року «Лада» перше в історії взяла участь у фіналі клубного Кубка Європи, який проходив у Фінляндії. Програвши лише суперфінальний матч клубу «Йокеріт» (Гельсінкі), команда здобула срібні медалі, отримавши титул віце-чемпіона Європи. У цьому ж сезоні «Лада» знову виграла турнір у Східній конференції чемпіонату МХЛ і знову вийшла в фінал серії плей-оф, ставши володарем срібних медалей.

З 2010 по 2014 роки «Лада» виступала у Вищій хокейній лізі. У 2014 році команда повернулась до КХЛ.

Досягнення[ред. | ред. код]

Відомі гравці[ред. | ред. код]

Найсильніші гравці різних років[1]:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Хоккей. Большая энциклопедия. — В 2 т.. — М. : Терра-Спорт, Олимпия Пресс, 2006.

Література[ред. | ред. код]

  • Хоккей. Большая энциклопедия. — В 2 т. — М. : Терра-Спорт, Олимпия Пресс, 2006.

Посилання[ред. | ред. код]