Лазарєв Федір Федорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Федір Федорович Лазарєв
рос. Фёдор Фёдорович Лазарев
Народження 1922(1922)
Філіппково, Тверська область
Смерть 11 грудня 1943(1943-12-11)
Черкаси
Поховання Пагорб Слави (Черкаси)
Країна СРСР СРСР
Рід військ  танкові війська
Роки служби 19411943
Звання молодший лейтенант
Командування танк 378-го танкового батальйону 173-ї танкової бригади
Війни / битви Радянсько-німецька війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу
Орден Леніна
CMNS: Лазарєв Федір Федорович у Вікісховищі

Ла́зарєв Фе́дір Фе́дорович (рос. Фёдор Фёдорович Лазарев; *1922, Філіппково — †11 грудня 1943, Черкаси) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни командир танка 378-го танкового батальйону 173-ї танкової бригади (52-а армія, 2-й Український фронт), молодший лейтенант.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в 1922 році в селі Філіппково нині Удомельского району Тверської області в родині робітника. Росіянин. Освіта середня. Працював трактористом на лісозаготівлях.

У Червоній Армії з 1941 року. Закінчив танкове училище. У діючій армії з січня 1943 року.

У боях при відвоюванні міста Черкас у німецьких окупантів 11 грудня 1943 року знищив 17 кулеметних гнізд, 3 гармати, танк, до 40 солдатів та офіцерів противника. На підступах до безіменної висоти під Черкасами молодший лейтенант Лазарєв зійшов з танка і повів в атаку стрілецьку роту, у якої загинули усі офіцери. Рота під його командуванням знищила багато солдатів та офіцерів противника, відбивши кілька контратак. Висота була взята. Повернувшись на танк, повів подальший наступ на Черкаси. Першим увірвався у місто. У вуличних боях його танк від прямих потраплянь німецьких снарядів отримав пошкодження та загорівся. Вести стрільбу з башти стало неможливо. Тоді Лазарєв віддав наказ спрямувати палаючий танк на ворожу гармату. Загинув разом з екіпажем.

Нагороди, пам'ять[ред. | ред. код]

Плита на Пагорбі Слави
анотаційна дошка на вулиці Лазарєва в Черкасах

Указом Верховної Ради СРСР від 22 лютого 1944 року за мужність та героїзм у боротьбі з окупантами молодшому лейтенанту Лазарєву присвоєно посмертно Звання Героя Радянського Союзу[1].

Похований в Черкасах на Пагорбі Слави. На честь Лазарєва названа одна з вулиць міста Черкаси.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Указ Президиума Верховного Совета СССР «О присвоении звания Героя Советского Союза офицерскому, сержантскому и рядовому составу Красной Армии» от 22 февраля 1944 года [Архівовано 3 лютого 2022 у Wayback Machine.] // Ведомости Верховного Совета Союза Советских Социалистических Республик : газета. — 1944. — 5 марта (№ 13 (273)). — С. 1

Джерела[ред. | ред. код]

  • П. П. Соса, С. І. Кривенко, В. Б. Страшевич. Вулиці Черкас. Історичний нарис. Черкаси, 1997