Лайтман Міхаель Семенович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лайтман Міхаель Семенович
онтологія
Народження 31 серпня 1946(1946-08-31) (77 років)
Вітебськ
Громадянство СРСР СРСР
Ізраїль Ізраїль
Проживання Петах-Тіква
Знання мов
  • російська[2][3], іврит[2][3] і англійська[3]
  • Ім'я при народженні рос. Михаи́л Семёнович Ле́йтман[1]
    Псевдонім Рамлан
    Діяльність
  • письменник, рабин
  • Науковий ступінь кандидат філософських наук
    Вчене звання професор
    Основні інтереси кабала
    Alma mater Санкт-Петербурзький державний університет
    Конфесія юдаїзм
    laitman.ru

    CMNS: Лайтман Міхаель Семенович у Вікісховищі

    Міхае́ль Семе́нович Ла́йтман від народження прізвище Лейтман[1] (біл. Міхаэль Сямёнавіч Лайтман, івр. מיכאל לייטמן‎, нар.31 серпня 1946 р., м. Вітебськ) — кандидат філософських наук, кабаліст, професор онтології та теорії пізнання[джерело?], засновник і керівник Міжнародної Академії Кабали, інституту дослідження Кабали ім. Й. Ашлаґа (англ. ARI — Ashlag Research Institute) — некомерційних організацій, що займаються дослідженням і просвітницькою діяльністю в галузі так званої «науки Кабала» (атестат професора онтології та теорії пізнання виданий недержавною суспільною організацією).

    Член Світової Ради Мудреців[4] — зборів провідних[на чию думку?] учених і суспільних діячів, що займаються вирішенням глобальних проблем сучасної цивілізації[джерело?].

    Учень кабаліста Баруха Ашлаґа[5][відсутнє в джерелі] (1906—1991 рр.), сина й послідовника найбільшого кабаліста XX ст. — Єгуди Ашлаґа[6] (1884—1954 рр.), автора коментарю на книгу «Зоар», М. Лайтман продовжує ланцюжок передачі кабалістичного знання сучасному поколінню.

    Учасник акції «круглий стіл вільних голосів»[7] під егідою «англ. Dropping knowledge»[8] на Бебельплац (Берлін, 9 вересня 2006 р).

    Біографія[ред. | ред. код]

    Кабала
    Кабала

    Основні книги
    ТораСефер Йєцира
    Сефер ха-зогарСефер ха-бахір
    Сефер ха-разімСефер Разіель ха-малах
    Книга Ец ХаімТалмуд есер ха-сфірот
    ТаніяСефер ха-ілан ха-кадош
    Святі місця

    ЄрусалимЦфатХевронТверія

    Основи

    Основи КабалиДерево ЖиттяСфірот
    КетерХохмаБінаДаат
    ХеседГвураТіферетНецах
    ХодЄсодМалхут

    Кабалісти
    АвраамМойсейРабі Аківа

    РаШБІАрізальХаім Віталь
    РамбанБааль Сулам
    Баал Шем ТовБарух Ашлаг
    Рав Іцхак Гінзбург
    Йєгуда БрандвайнІцхак Кадурі
    Філіп БергМихаэль Лайтман

    Світи АБЕА

    Адам КадмонАцілут
    БріяЄцираАсія

    М. Лайтман народився у місті Вітебськ (Білорусь)[9].

    У 1970 р. — закінчив Ленінградський електротехнічний інститут імені В. І. Ульянова (Леніна)[ru][1] — факультет біологічної й медичної кібернетики. У рамках навчання проводив дослідницьку роботу в інституті дослідження крові, спеціалізувався по електромагнітному регулюванню кровопостачання серця й мозку. Після закінчення інституту працював у Кронштадтській лабораторії Військово-медичної академії, потім у м. Севастополі, у дельфінарії академії. Під керівництвом професора Ахутіна працював на тему — космічна медицина.

    У 1974 р. — репатріювався в Ізраїль, служив на базі ВПС Ізраїлю, де перевіряв електронну частину навігаційних систем бомбардувальників F-16[джерело?]. Зайнявся бізнесом у медичній сфері.

    У 1975 р. — усвідомив себе віруючим. Розчарувавшись у здатності науки розкрити джерело життя, почав відвідувати рабинів і кабалістів, намагаючись одержати відповідь на це питання.

    У 1978 р. — наукові дослідження привели М. Лайтмана до вивчення древньої науки Кабала. Ставши учнем кабаліста Баруха Ашлаґа[ru] (1906—1991 рр.), сина й послідовника найбільшого кабаліста XX ст. — Єгуди Ашлаґа[ru] (Бааль Сулам, 1884—1954 рр.), автора коментарю «Сулам» (Драбина), на книгу «Зоар».

    У 1991 р. — заснував кабалістичну групу Бней Барух[ru].

    У 2004 році в ІФ РАН[ru] під науковим керівництвом академіка РАО Буєвої Л. П. захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата філософських наук за темою «Кабала як форма ірраціональної свідомості» (спеціальність 09.00.13 — «Релігієзнавство, філософська антропологія, філософія культури»). Офіційними опонентами виступили доктор філософських наук, професор Розін В. М. та кандидат філософських наук Макарон Л. С.; у цьому провідна установа — Московський педагогічний державний університет[10]. У тому ж 2004 р. вища міжакадемічна атестаційна комісія «Міжнародного міжакадемічного союзу» видала Лайтманові атестат професора[11].

    Останні 30 років займається дослідженням науки Кабала. Живе в Ізраїлі, одружений, має трьох дітей.

    Псевдонім[ред. | ред. код]

    Скорочення «РАМЛАН» (псевдонім) розшифровується як РАв Міхаель Лайтман. Слід урахувати, що М. Лайтман не проходив прийнятих в Ізраїлі сертифікаційних іспитів на рабина і не має права проводити пов'язані з посадою рабина церемонії. Слово «рав» у цьому випадку[12] використовується як форма прояву поваги до М. Лайтмана його учнями.

    Нагороди[ред. | ред. код]

    • Людина Року в медичній кібернетиці, Ізраїль, 1995,
    • «Хто є хто в історії суспільства»,
    • «Хто є хто серед професіоналів»,
    • «За видатні професійні й суспільні досягнення» (20012002).

    Лікування[ред. | ред. код]

    РАМЛАН приймає хворих і проводить лікування за своєю методикою, заснованою на принципі зрівноважування систем організму. Методика дає гарні результати у тих, хто має розумову відсталість й запізнювання в розвитку[джерело?].

    Лекції[ред. | ред. код]

    Під час лекції — Лайтман М. С.

    Транслюються щодня в прямому ефірі на сайті «Міжнародної академії кабали»[13].

    Роль в розвитку кабали[ред. | ред. код]

    Михайло Лайтман продовжує ланцюжок передачі й поширення знання про щиру дійсність і методику реалізації мети її існування й розкриття, після РАШБИ — АРИ[ru] — Бааль Сулама — Рабаша.

    Бааль Сулам — розкрив у нашому світі внутрішній зміст мудрості кабали, що описує духовний процес людини, розвиток відчуття сили дійсності;

    РАБАШ — адаптував Мудрість отриману від Бааль Сулама для сприйняття нашим поколінням, описавши внутрішню роботу людини, розкрив можливість кожному бажаючому почати свій духовний розвиток.

    РАМЛАН — Мудрість отриману прямо від Рабаша й передану крізь століття по ланцюжкові кабалістів нашому поколінню — поширює по всьому світі й робить її доступною кожному бажаючому. Продовжує подальше розкриття й роз'яснення методики розвитку відчуття людиною духовного життя (вічності й досконалості). Пояснює, що єдиний вихід і порятунок людства від тотальної кризи, що стрімко розвивається, — у негайному спільному виході людства в духовний простір і в продовженні подальшого існування в духовному світі, у своїй щирій вічній і зробленій духовній формі, до цього ж закликають усі пророки з глибини століть і про це говорять усі святі книги.

    РАМЛАН виражає іскру зв'язку сили дійсності з нашим поколінням і цим дає всім нам надію на порятунок.

    Критика[ред. | ред. код]

    Діяльність М. Лайтмана викликає крайнє неприйняття, критику з боку релігійних і світських послідовників класичного підходу до кабали. Критики М. Лайтмана звинувачують його в сектантстві і в профанації Кабали. Вони категорично відкидають твердження М. Лайтмана про відсутність зв'язку між Кабалою і юдаїзмом, мотивуючи це тим, що всі кабалісти минулого й сьогодення були, та є ортодоксальними юдеями, що скрупульозно дотримують галахічних приписів.

    Російська асоціація центрів вивчення релігій і сект (РАЦИРС) внесла «Школу Міхаеля Лайтмана» у свій список тоталітарних сект.

    Стверджує на своєму вебсайті, що має «докторський ступінь з філософії та кабали» від «московського інституту філософії» Російської академії наук[14] і додає до свого імені «рав» (рабі-ребе), але з точки зору рабинату[en] Ізраїля він не є[15].

    Твори[ред. | ред. код]

    М. Лайтман — автор понад 30 книг про науку Кабалу, що коментують оригінальні кабалістичні джерела, що розкривають науку Кабалу, як мудрість і знання, необхідні людству для усвідомленого й керованого виходу з кризи цивілізації.

    • Лайтман М. Богоизбранность. М., 2003.
    • Лайтман М. Духовный поиск. М., 2003.
    • Лайтман М. Зарождение общества будущего. М., 2004.
    • Лайтман М. Исторический аспект науки каббала // Наука каббала. Международная академия каббалы [Электронный ресурс]: www.kabbalah.info. 2004.
    • Лайтман М., Розин В. Каббала в контексте истории и современности. М., 2005
    • Лайтман М. Каббала и религия // Наука каббала. Международная академия каббалы [Электронный ресурс]: www.kabbalah.info. 2004.
    • Лайтман М. Каббала — корень всех наук // Наука каббала. Международная академия каббалы [Электронный ресурс]: www.kabbalah.info. 2004.
    • Лайтман М. Каббала как современное учение // Наука каббала. Международная академия каббалы [Электронный ресурс]: www.kabbalah.info. 2004.
    • Лайтман М. Каббала как форма иррационального сознания // Наука каббала. Международная академия каббалы [Электронный ресурс]: www.kabbalah.info. 2004.
    • Лайтман М. Каббалистический словарь. М., 2002.
    • Лайтман М. Книга «Зоар». М., 2003.
    • Лайтман М. Лестница в небо. М., 2000.
    • Лайтман М. Мир. Научное исследование пользы и необходимости исправления природы человека, до подобия Высшей управляющей силе, на опытной основе // Наука каббала. Международная академия каббалы [Электронный ресурс]: www.kabbalah.info. 2004.
    • Лайтман М. Наука каббала. М., 2002.
    • Лайтман М. Основы каббалы. М., 2000.
    • Лайтман М. Плоды Мудрости. М., 1997.
    • Лайтман М. Последнее поколение. М., 2004.
    • Лайтман М. Постижение высших миров. М., 1995.
    • Лайтман М. Развитие души. М., 2004.
    • Лайтман М. Система мироздания. М., 2000.
    • Лайтман М. Сравнительный анализ каббалы и философии // Наука каббала. Международная академия каббалы [Электронный ресурс]: www.kabbalah.info. 2004.
    • Лайтман М. Суть науки каббала. М., 2005.
    • Лайтман М. Ступени возвышения. М., 1999.
    • Лайтман М. Схема мироздания. М., 2000.
    • Лайтман М. Терминология науки каббала // Наука каббала. Международная академия каббалы [Электронный ресурс]: www.kabbalah.info. 2004.
    • Лайтман М. Учение Десяти Сфирот. М., 2001.
    • Лайтман М. Четыре мира // Наука каббала. Международная академия каббалы [Электронный ресурс]: www.kabbalah.info. 2004.
    • Лайтман М. Язык каббалы // Наука каббала. Международная академия каббалы [Электронный ресурс]: www.kabbalah.info. 2004.

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. а б в Фотокопія диплома про вищу освіту [Архівовано 24 жовтня 2017 у Wayback Machine.](рос.)
    2. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
    3. а б в Czech National Authority Database
    4. World Wisdom Council [Архівовано 24 жовтня 2006 у Wayback Machine.](англ.)
    5. Великий Каббалист современности- рав Барух Шалом Ашлаг (РАБАШ) [Архівовано 6 лютого 2007 у Wayback Machine.](рос.)
    6. БААЛЬ СУЛАМ- Йегуда Лейб Алеви Ашлаг- великий каббалист 20в. [Архівовано 5 лютого 2007 у Wayback Machine.] (рос.)
    7. Круглий стіл вільних голосів[недоступне посилання з липня 2019](англ.)
    8. Dropping knowledge(англ.)
    9. Мухин, Здоровец, 2005, с. 51.
    10. Лайтман Михаэль, Каббала как форма иррационального сознания [Архівовано 1 лютого 2016 у Wayback Machine.]: Дис. … канд. филос. наук : 09.00.13 Москва, 2004 г. 202 с.(рос.)
    11. Аттестат профессора [Архівовано 7 жовтня 2015 у Wayback Machine.](рос.)
    12. Глава 16. Рав и ученик [Архівовано 13 листопада 2007 у Wayback Machine.] (рос.)
    13. Телеканал «Каббала ТВ» [Архівовано 17 листопада 2006 у Wayback Machine.](рос.)
    14. About Bnei Baruch — kabbalah.info [Архівовано 9 липня 2011 у Wayback Machine.](англ.)
    15. Kabbalah World Center — Science and Kabbalah — Articles by Rav Michael Laitman, PhD [Архівовано 21 березня 2012 у Wayback Machine.](англ.)

    Посилання[ред. | ред. код]