Лаконік

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лаконік
Λακωνικός
Правління 192 до н. е.
Попередник Набіс
Біографічні дані
Народження 3 століття до н. е.
Смерть 2 століття до н. е.
Династія Агіади?

Лаконік (дав.-гр. Λακωνικός; д/н — після 192 до н. е.) — останній цар Спарти в 192 році до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походження достеменно невідомо. Разом з тим низка дослідників вказують на те, що ім'я Лаконік не поширено було серед спартанців. Тому є версія, що Тит Лівій, в якого міститься більшість відомостей про Лаконіка, неправильно трактував речення Полібія: йшлося, напевне, про лаконікського юнака, тобто ефеба-спартіата. З огляду на це висувається версія, що справжнім ім'ям його було Леонід. Відповідно до цього міг належати до династії Агіадів як Леонід III.

Про нього відомо, що виховувався разом з дітьми Набіса. Після загибелі останнього 192 року до н. е. думки серед герусії поділилися — одні пропонували оголосити республіку, інші — повернути до царського керування. Перемогла друга точка зору. Царем став Лаконік. Водночас спартіати відбили спробу етолійців на чолі з Алексаменом захопити Спарту. Але влада Лаконіка була непевна. Цим скористався ахейський стратег Філопемен, який швидко захопив Спарту, ліквідував царську владу, а Лаконіку приєднав до Ахейського союзу.

В разі тотожності Лаконіка і Леоніда він міг у 171 році до н. е. очолювати загін у 500 спартанців, що прибув на допомогу македонському цареві Персею.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Shimron B. Late Sparta. The Spartan Revolution 243—146 B.C. Buffalo: State University of New York at Buffalo, 1972. xiv, 167 p.
  • Alfred S. Bradford, Leonidas and the Kings of Sparta: Mightiest Warriors, Fairest Kingdom, ABC CLIO, ISBN 978-0-313-38598-8.
  • Cartledge, Paul; Spawforth, Antony (2001). Hellenistic and Roman Sparta (2 ed.). Oxford: Routledge. p. 71. ISBN 0-415-26277-1